Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciuperci umplute
Postat de: Meea in Mancaruri cu carneTăiem codița ciupercilor și o putem prăji și mânca cu pâine, avem nevoie doar de palăriile ciupercuțelor. Separat, amestecăm...Citeste continuarea
Pasta de ton cu hering afumat si...
Postat de: AdrianUdrea in PesteTonul se scurge bine de ulei si se amesteca cu heringul tocat marunt. Castraveciorii se toaca in cuburi mici, cat de mici, apoi se scurg bine de zeama, presandu-i in maini. Ceapa se curata...Citeste continuarea
Castraveti murati vara la soare -...
Postat de: Corina33 in MuraturiSe curăță usturoiul și se taie în doua fiecare bucată. Se spală bine castraveții și se crestează în două sau dacă sunt mari, se taie în patru pe lungime. Se...Citeste continuarea
Desert crumble cu prune si nuci
Postat de: merisor67 in PrajituriSpălăm bine prunele, le ștergem, le îndepărtăm sâmburii și le feliem în 4 sau 6, în funcție de mărimea lor. Eu am folosit 3 feluri de prune: vinete...Citeste continuarea
Vinete impanate-reteta reinterpretata
Postat de: abetina in Mancaruri de legumeAm reinterpretat reteta dupa gusturile si preferintele familiei mele, am dat o nota aparte si cu mana pe inima as putea sa spun ca a iesit ceva absolut delicios. Am folosit carne de oaie...Citeste continuarea
Imam Bayildi - vinete umplute...
Postat de: katty in Mancaruri de legumeTaiem codita la vinete si le taiem in doua jumatati. Crestam fiecare jumatate, presaram cu sare si le lasam la scurs pentru 1/2 de ora. Coacem ardeii kapia pe plita si ii curatam de coaja....Citeste continuarea
Spaghetti carbonara
Postat de: AlexTeacher in Spaghete1. Pune pe foc o oala cu 2 l de apa cu putina sare. Baconul este deja sarat, asa ca nu exagera cu sarea. 2. Taie baconul cubulete. 3. Ia spaghetele, strangele ca intr-un buchet,...Citeste continuarea
Imam Bayildi - vinete umplute
Postat de: costi7hector in Mancaruri de legumeSe spala vinetele, se scobesc de miez, se sareaza si se pun la scurs. Intr-o tigaie se pun la calit toate legumele in aceasta ordine: praz, morcov, ardei, carne (nu este leguma, stiu :P),...Citeste continuarea
Rosii intregi in suc propriu
Postat de: eumimi in BulionMai intai taiem in foarma de x rosiile in jumatate. Punem o cratita cu apa sa dea in clocot, apoi oparim pret de 3-4 minute rosiile. Le scoatem intr-un bol mare si le lasam sa se...Citeste continuarea
Desert clatite sfasiate, cu ananas...
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverNucile se prajesc intr-o tigaie fara ulei cateva minute, pana devin aurii. In ultimele 30 de secunde se adauga si fulgii de cocos. Se transfera intr-un mojar si se sfarama usor. Ananasul...Citeste continuarea
Salata de luni
Postat de: mihaelar63 in SalateMorcovul se curata si se spala. Taiati rondele morcovul. Spalati marul. Curatati de seminte. Feliati marul. Stropiti marul cu zeama de lamie si amestecati...Citeste continuarea
Fasole cu ciolan afumat si fenicul
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcIntr-un mojar se adauga semintele de feicul, fulgii de chilli, cateii de usturoi, cimbrul si rozmarinul si se transforma intr-o pasta. Se adauga cateva linguri de ulei, se amesteca bine si se unge...Citeste continuarea
Burrito filipinez cu pui si conopida
Postat de: Satisfyyourcravings in PuiSe preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Se gateste orezul conform instructiunilor de pe ambalaj in apa cu sare, ulei si cub concentrat. Se unge carnea cu 1 lingura de...Citeste continuarea
Salata de fasole in stil polonez
Postat de: Satisfyyourcravings in SalateFasole verde se curata, se taie in jumatati si se fierbe in apa cu sare 10-15 minute, in functie de preferinte. Mie imi plac ceva mai croncante, asa ca le-am fiert mai putin. Se scurg de apa si se...Citeste continuarea
Ciorba cu perisoare de pui si leustean
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCuratati si spalati ceapa si morcovii. Feliati rondele morcovul. Taiati rondele ceapa. Sotati usor in ulei 2 cepe si morcovii Adaugati orezul si puneti 2 l...Citeste continuarea
Paste cu sos alb si ciuperci
Postat de: mihaelar63 in PastePastele se fierb in multa apa cu sare, respectand timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Eu de obicei le fierb mai putin, tinand cont ca vor fi puse la sfarsit in sos....Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Ciocolata o topiti pe baie de aburi. Separati ouale. Mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Incorporati untul moale, mixati, apoi ciocolata topita. Adaugati lapte si...Citeste continuarea
Spaghetti cu bacon si sos de smantana
Postat de: madi_marin in SpaghetePastele se pun la fiert conform indicaţiilor de pe ambalaj. Se călesc la foc mic în puţin ulei ceapa şi usturoiul tocat mărunt. Se adaugă baconul tăiat cubulețe....Citeste continuarea
Salata cu castraveti si ridichi
Postat de: mihaelar63 in SalateSpalati si feliati rondele castravetii. Castravetii se curata doar la capete. Nu am curatat castravetii de coaja pentru ca au fost foarte cruzi si proaspeti. Ridichile...Citeste continuarea
Desert tarta Galette cu prune si...
Postat de: eumimi in PrajituriPregatim mai intai aluatul pentru tarta. Punem faina intr-un bol, adaugam un praf de sare si 1 lingura de zahar, apoi razuim untul rece cu un cutit si il punem in bolul cu faina. Amestecam...Citeste continuarea
Aperitiv chec cu legume, carnati si...
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriDovleceii (curatati de coaja, spalati si dati pe razatoarea mare), morcovii (curatati se coaja, spalati si dati pe razatoarea mare), ardeiul (curatat de cotor si seminte, spalat si taiat marunt)...Citeste continuarea
Tocanita de purcel cu orez
Postat de: mihaelar63 in PorcLegumele se curata si se spala. Morcovii se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se taie rondele. Carnea se spala si se taie cubulete. Sarati carnea si prajiti usor in...Citeste continuarea
Ciorba de porc
Postat de: ancutsa in CiorbeSe spală scăriţa de porc şi se pune la fiert într-o oala de 5 litri cu apă. Se adaugă o linguriţă de sare şi se spumează bine. După ce s-a cules spuma, se adaugă o...Citeste continuarea
Cartofi umpluti cu branza si...
Postat de: ancutsa in PorcSe spală cartofii şi se pun la fiert, în coajă, în apă cu puţină sare. Se lasă la răcit, apoi se decojesc şi se scobesc. Miezul din cartofii scobiţi mai devreme...Citeste continuarea
Gem de caise
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală caisele, se îndepărtează sâmburii, apoi se taie cuburi mai mici. Se pun într-o cratiţă, se acoperă cu zahăr (ţinând cont de cantitatea caiselor,...Citeste continuarea
Salata cu sardine si avocado
Postat de: ctlina in SalateSpalati legumele, scurgeti foile de salata, taiati ardeiul in lamele. Preparati sosul vinaigrette (amestecati uleiul, otetul, mustarul cu un pic de sare si piper). Scoateti sardinele din...Citeste continuarea
Desert prajitura rasturnata cu...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriIntr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt se pun miezul de nuca, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si se amesteca. Se asaza pe toata suprafata tavii, apoi se pun prunele...Citeste continuarea
Imam Bayildi - Rondele de vinete cu...
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legumeEu am folosit o bucata de vanata pentru rondele, una am taiat-o in doua. Se spala vinetele apoi se curata de coaja dar nu de tot, se taie in dungi. Una din ele se taie rondele cu grosimea de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune plate
Postat de: Gheorghita_T in PrajituriIntr-un bol se adauga albusurile si praful de sare si se mixeaza cateva minute, pana cand albusurile devin spuma, treptat se adauga cate o lingura de zahar si mixam. Vom proceda astfel pana cand...Citeste continuarea
Dovlecei sotati cu branza ricotta...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIncalziti uleiul intr-o tigaie si puneti paprika si sosul cu patrunjel . Adaugati dovleceii, amestecati si sotati-i timp de 10 minute, intorcandu-i din timp in timp. Puneti rosiile date pe...Citeste continuarea
Dulceata din fructe de padure
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală delicat fructele. Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa cu zahărul, care se lasă să fiarbă, iar când începe să se lege siropul, se adaugă...Citeste continuarea
Desert inghetata cu pepene galben...
Postat de: autodiag in DulciuriFructele curatate se taie in bucati, se stropesc cu zeama de lamaie si se maruntesc la robotul de bucatarie. Se adauga laptele condensat si circa jumatate din frisca usor batuta. Se amesteca in...Citeste continuarea
Vinete rotunde umplute
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeSpalati legumele. Taiati capatul cu coada al vinetelor si goliti-le de pulpa cu o lingurita. Tocati pulpa marunt, sarati si puneti-o la scurs, sa lase apa. Curatati si tocati marunt ceapa...Citeste continuarea
Somon la gratar cu sos de patrunjel...
Postat de: madi_marin in SomonSe condimentează peştele cu sare şi piper şi se frige pe grill. Usturoiul se curăţă şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se presară cu sare şi se freacă...Citeste continuarea
Aperitiv cabanosi-pereche in foitaj
Postat de: autodiag in Aperitive / GarnituriSe decongeleaza aluatul de foitaj si se desface. Se taie in patru. Se pun cate doi cabanosi pe fiecare foaie, pe cate doua laturi paralele. Se aduc cabanosii catre centrul foii, rulati in...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu legume si mix...
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriUntul taiat bucatele, oul, albusul, sarea, iaurtul, bicarbonatul de sodiu stins cu otet si praful de copt se pun intr-un castron. Se cerne faina peste aceste ingrediente, treptat, si se incepe sa...Citeste continuarea
Desert tort aniversar
Postat de: Moni_alex in TorturiPentru foi albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana se dizolva complet si rezulta o bezea tare. Se adauga in 2-3 reprize nuca si...Citeste continuarea
Desert prajitura aromata cu mere si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriUmplutura: Ma intai pregatim umplutura. Se spala merele, se curata, se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit impreuna cu zaharul. Se lasa cateva minute pana mai scade din zeama,...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca cu pui si smantana
Postat de: Gheorghita_T in CiorbeSe curata si se pregatesc legumele pentru ciorba: ceapa, morcovii, telina si ardeiul capia se taie cubulete, cartofii se taie in cubulete mai mari, iar leusteanul si patrunjelul se toaca marunt....Citeste continuarea
Salata cu calamar
Postat de: mihaelar63 in SalateSpalati si curatati ceapa, ridichile si salata. Rosiile se spala si se taie jumatati. Ridichile si ceapa se feliaza. Caperele se scot din otet. Maslinele se...Citeste continuarea
Cartofi taranesti la cuptor, cu sos...
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie cubulețe și se prăjește ușor, pe toate fețele, până se albește, după care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe...Citeste continuarea
Salata de fasole rosie cu carnat de...
Postat de: mihaelar63 in SalateCarnatul de porc se feliaza. Fasolea boabe se scurge de lichidul in care a fost conservata si se clateste cu apa rece. Scurgeti intr-o strecuratoare. Ceapa verde se curata, se...Citeste continuarea
Sos alb, din smantana si cascaval
Postat de: RODIMUR in SosuriSe răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos. Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se...Citeste continuarea
Ficatei inabusiti, cu ceapa si rosii
Postat de: RODIMUR in FicatSe curăță ficățeii de vițe, se spală și se scurg de apă. Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, după care se călesc ușor, numai cât să se înmoaie puțin,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu aia si aia si...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAlbusurile cu un praf de sare le mixam bine, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea nu foarte tare. Separat amestecam osanza cu iaurtul si cacauao, adaugam amoniacul stins cu zeama de...Citeste continuarea
Desert tort rustic de vara cu...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apoi făina şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă...Citeste continuarea
Imam Bayildi- vinete umplute,...
Postat de: eumimi in PuiDecupam cate un capac, pe lung, la fiecare vanata si le punem in apa clocotita cu sare, timp de 5-6 minute sa le oparim. Apoi, cu ajutorul unei lingurite, scoatem interiorul vinetelor si il tocam...Citeste continuarea
Limba de mare ca-n reteta daneza
Postat de: Constelatialeu in PesteMai intai am spalat fileul de peste, l-am asezat pe servetele sa se absoarba apa. 5 fileuri le-am facut pane, am amestecat oul cu mustarul, sare, piper si faina, am dat prin faina fileul de peste...Citeste continuarea
Gem de prune cu coaja
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemMai intai culesul, cu grija ca-s cam batrani prunii, dar inca rodesc....nu ca-n tinerete, dar inca o fac si mi-au dat mie de lucru.....Deci am cules prunele, apoi le-am pus in apa sa le spal si...Citeste continuarea
Carne de vita sotata in stil mongolez
Postat de: ctlina in VitaPuneti intr-un castron toate ingredientele de la marinata cu carnea, amestecati si dati la rece cel putin 30 de minute. Incalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare sau un wok si sotati...Citeste continuarea