Sarbatorile au un farmec aparte atunci cand mirosul prajiturilor umple casa cu arome care ne aduc aminte de dulcile copilarii
Aluat-Prima data dizolvam drojdia in laptele caldut.Apoi adaugam oul batut cu zaharul,vanilia si o lingura de ulei.Treptat incorporam faina pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.La sfarsit adunam tot aluatul cu un pic de ulei si dam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut suficient aluatul rupem bucati din el si formam bile.Asezam bilele in formele de savarine tapetate cu hartie si le mai lasam la dospit cca 30 min.Apoi le dam la cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos.
Pregatim siropul din apa,zaharul si la final esenta de rom.Incepem sa bagam savarinele in sirop,le lasam sa se insiropeze bine(cca1-2 min) apoi le scoatem afara.Dupa care le taiem capacele dar nu de tot
Ungem capacele cu gemul de struguri si umplem savarinele cu frisca batuta.In frisca se poate adauga esente dupa preferinta dar eu nu am simtit nevoia pentru savarina deja era insiropata cu esenta de rom