Supa de ceapa este o reteta frantuzeasca. Pe mine m-a intrigat titlul. Cum adica o supa de ceapa? Ce poate sau cum poate sa fie o supa din ceapa?? Ei bine, raspunsul cred ca e cam asa: sa nu te indoiesti de gastronomia frantuzeasca. Am urmarit cateva retete pe internet si mi-am format o parere despre ea. L-am urmarit si pe chef Raymod Blanc si nerabdarea de a face supa a fost si mai mare. Desigur ca sta si o poveste in spatele supei, dar, nu sunt eu in masura sa v-o spun…
Ce pot sa fac este sa va spun impresiile mele… Supa de ceapa este wooow!! Este o surpriza, dar una placuta.Traditional ea se serveste intr-un vas termorezistent sub forma de olita. Eu nu am avut forma respectiva, dar am avut un alt vas dragut potrivit pentru cuptor. Pentru ca este o supa care se mananca neaparat calda/fierbinte, este potrivita pentru sezonul actual, iarna. Este o supa dulce, asta datorita cepei si care se serveste neaparat cu paine gratinata cu cascaval, sau o branza fondanta, din cea frantuzeasca. Daca v-am facut curiosi, urmariti reteta…
Eu am inceput supa de ceapa cu supa de vita. Se poate folosi orice alta supa, de pui, oase sau legume. Am folosit un os de vita cu maduva, morcovi, radacina de patrunjel, telina. Am pus totul la fiert in oala sub presiune pentru o ora. Am strecurat si folosit doar zeama de supa.
In oala in care faceti supa de ceapa, se pune untul si uleiul. Se lasa sa se incinga. Ceapa se curata si se taie pestisor. Se caleste ceapa la foc mic pana devine moale si translucida. Se adauga cate 1 polonic mic de supa si se continua calirea. Cand supa de pe ceapa scade, se completeaza cu supa de vita. Se repeta procedeul de 2-3 ori, iar la final se adauga vinul. Se adauga zaharul brut (eu il folosesc pentru culoare si gust), usturoiul taiat feliute si se lasa sa se caramelizeze zaharul cateva minute. Se adauga cu aproximatie 1 litru supa de vita, se lasa sa fiarba 10-15 minute.
Smantana rece pentru gatit se amesteca cu faina cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga 1-2 polonice de supa fierbinte, se amesteca si se adauga la restul de supa din oala. Se lasa sa dea un clocot. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit.
Feliile de paine se pun intr-o tava cu hartie de copt. Peste paine se pune branza chedar rasa si felii de branza brie. Se da la cuptor pana painea devine crocanta si branza s-a topit.
Se pregatesc vase termorezistente pentru supa. Se pune cate un polonic de supa in fiecare vas, se adauga cate o felie de paine gratinata si se completeaza cu supa de ceapa. Este bine sa nu umpleti vasul pana sus cu supa, sa lasati spatiu pentru ca in cuptor va incepe sa bolboroseasca. Se da la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 15 minute. Se serveste supa fierbinte…gustul nu vi-l pot descrie J))