Supa de ceapa

de simona72 in Supe, 13 Dec 2018 | 16539 vizualizari

 

Supa de ceapa este o reteta frantuzeasca. Pe mine m-a intrigat titlul. Cum adica o supa de ceapa? Ce poate sau cum poate sa fie o supa din ceapa?? Ei bine, raspunsul cred ca e cam asa: sa nu te indoiesti de gastronomia frantuzeasca. Am urmarit cateva retete pe internet si mi-am format o parere despre ea. L-am urmarit si pe chef Raymod Blanc si nerabdarea de a face supa a fost si mai mare. Desigur ca sta si o poveste in spatele supei, dar, nu sunt eu in masura sa v-o spun…
Ce pot sa fac este sa va spun impresiile mele… Supa de ceapa este wooow!! Este o surpriza, dar una placuta.Traditional ea se serveste intr-un vas termorezistent sub forma de olita. Eu nu am avut forma respectiva, dar am avut un alt vas dragut potrivit pentru cuptor. Pentru ca este o supa care se mananca neaparat calda/fierbinte, este potrivita pentru sezonul actual, iarna. Este o supa dulce, asta datorita cepei si care se serveste neaparat cu paine gratinata cu cascaval, sau o branza fondanta, din cea frantuzeasca. Daca v-am facut curiosi, urmariti reteta…

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500 gr ceapa alba(se pune aproximativ 100 gr ceapa /portie)
  • 3 graunti de usturoi
  • 1,5 litri supa de vita
  • 200 ml vin demidulce
  • 50 gr unt
  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingura zabar brut(sau zahar alb)
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri faina alba(optional)
  • 4 felii de paine taraneasca cu seminte
  • Branza chedar si branza brie pentru gratin
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de ceapa:

Eu am inceput supa de ceapa cu supa de vita. Se poate folosi orice alta supa, de pui, oase sau legume. Am folosit un os de vita cu maduva, morcovi, radacina de patrunjel, telina. Am pus totul la fiert in oala sub presiune pentru o ora. Am strecurat si folosit doar zeama de supa.

In oala in care faceti supa de ceapa, se pune untul si uleiul. Se lasa sa se incinga. Ceapa se curata si se taie pestisor. Se caleste ceapa la foc mic pana devine moale si translucida. Se adauga cate 1 polonic mic de supa si se continua calirea. Cand supa de pe ceapa scade, se completeaza cu supa de vita. Se repeta procedeul de 2-3 ori, iar la final se adauga vinul. Se adauga zaharul brut (eu il folosesc pentru culoare si gust), usturoiul taiat feliute si se lasa sa se caramelizeze zaharul cateva minute. Se adauga cu aproximatie 1 litru supa de vita, se lasa sa fiarba 10-15 minute.

Smantana rece pentru gatit se amesteca cu faina cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga 1-2 polonice de supa fierbinte, se amesteca si se adauga la restul de supa din oala. Se lasa sa dea un clocot. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit.

Feliile de paine se pun intr-o tava cu hartie de copt. Peste paine se pune branza chedar rasa si felii de branza brie. Se da la cuptor pana painea devine crocanta si branza s-a topit.

Se pregatesc vase termorezistente pentru supa. Se pune cate un polonic de supa in fiecare vas, se adauga cate o felie de paine gratinata si se completeaza cu supa de ceapa. Este bine sa nu umpleti vasul pana sus cu supa, sa lasati spatiu pentru ca in cuptor va incepe sa bolboroseasca. Se da la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 15 minute. Se serveste supa fierbinte…gustul nu vi-l pot descrie J))

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de ceapa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Supa-crema de broccoli