Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert turta dulce glazurata
Postat de: ancutsa in DulciuriSe amestecă untul cu zahărul brut, ouale, un praf de sare, mierea, apoi se adaugă şi cacao, praf de copt, mixul de mirodenii şi făină cât cuprinde (aprox 300 g),...Citeste continuarea
Pizza de post, cu ciupercute intregi
Postat de: RODIMUR in PizzaSe face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă caldă. După încorporarea acestor ingrediente se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui și se mai...Citeste continuarea
Desert briose bicolore cu ciocolata...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriSe separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand...Citeste continuarea
Pate din macrou afumat
Postat de: violeta30 in PesteScoatem oasele din pește și punem carnea de pește în vasul de blender peste care vom pune untul. Blenduim bine până devine o pastă cremoasă. Se servește pe felii de...Citeste continuarea
Prajitura cu gem si nuca - Reteta...
Postat de: RODIMUR in PrajituriCum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de...Citeste continuarea
Supa crema de dovlecel, cu crutoane...
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță: morcovii, pătrunjelul, țelina, cartofii și dovlecelul (care poate fi lăsat cu tot cu coajă) se spală bine, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 3 litri de...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu migdale bicolori
Postat de: ctlina in DulciuriBateti untul cu zaharurile pana devine cremos. Adaugati pudra de migdale si incorporati faina. Puneti cacaoa la sfarsit si amestecati leger apasand aluatul pe planul de lucru fainat. Puneti...Citeste continuarea
Dovleac spaghetti la cuptor
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIncalziti cuptorul la 180°C. Taiati dovleacul in 2 cu atentie caci este destul de dur. Scoateti semintele cu o lingura. Puneti dovleacul cu partea taiata pe o placa acoperita cu...Citeste continuarea
Kimchi - varza murata coreeana
Postat de: ctlina in SalateSterilizati borcanele si capacele. Am preparat o saramura din 500 ml de apa si o lingura de sare marina. Aduceti apa la fierbere, amestecati si rezervati. Indepartati foile...Citeste continuarea
Cartof dulce la cuptor cu branza...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumePregatiti smantana acra daca nu aveti. Este suficient sa amestecati smantana proaspata cu 2 linguri de zeama de lamaie. Amestecati, puneti sare si piper si dati la rece. Incalziti cuptorul...Citeste continuarea
Mere coapte (reteta fara zahar, low...
Postat de: ctlina in Retete diabeticiIncalziti cuptorul la 180°C. Spalati si uscati cu un prosop de hartie merele. Amestecati indulcitorul cu scortisoara. Scobiti merele cu un cutit, lasand un 1 cm de la baza...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu oreo
Postat de: stefy_a in TorturiBlat: – biscuitii se maruntesc in robotul de bucatarie – untul se topeste in cuptorul cu microunde si se adauga peste biscuitii maruntiti – se adauga si esenta de vanilie...Citeste continuarea
Desert cu mere
Postat de: cristina1985 in PrajituriMerele se curata de coaja, se taie cubulete si se amesteca cu zaharul .Se unge o tava de 30x20 cm cu unt si se pun merele,iar deasupra presarati coaja de lamaie si cele 6 cubulete de unt,din...Citeste continuarea
Zacusca de ghebe
Postat de: antici_gabytza in ZacuscaSpalam ceapa si o tocam marunt sau o dam prin robot. Ardei si vinetele le-am copt pe gratar.le-am pus cu sare si i-am curatat de pielite.Dupa care iam curatat si de saminta si cotoare.I-am dat...Citeste continuarea
Mancarica de fasole verde cu rosii
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de postFasolea congelata se pune la foc sa fiarba in apa si putina sare. Ceapa, usturoiul se curata, se tocata marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa s-a inmuiat adaugam condimentele si...Citeste continuarea
Pilaf cu ardei copti si ceapa verde
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postArdeii copți se scot din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural. Se va folosi și lichidul lăsat de ardei, la decongelare. Se curăță ceapa verde, se spală, se...Citeste continuarea
Salata cu ansoa, naut si rucola
Postat de: mihaelar63 in SalateRucola se spala si se scurge de excesul de apa . Legumele se spala . Rosiile si maslinele se taie in doua . Prazul se taie marunt impreuna cu ardeiul rosu . Se scurge...Citeste continuarea
Legume la cuptor
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postPune cuptorul la incalzit la 200 grade. Pune cartofii la fiert intai, pentru ca timpul lor de preparare e mult mai mare decat al celorlate legume. Cand sunt aproape fierti scurge-i de...Citeste continuarea
Branza tofu la grill, cu legume la...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postLegumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute. Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm....Citeste continuarea
Paste cu sos de legume si ceafa de...
Postat de: lucy2002 in PastePastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Calim ceapa in ulei pana devine translucida( nu o prajim). Adaugam putina sare si legumele curatate, spalate si taiate cubulete(mai...Citeste continuarea
Covridog
Postat de: lucy2002 in Aperitive / GarnituriDin ingredientele de mai sus se face un aluat. Se cerne faina intr-un bol, drojdia se amesteca cu zaharul. Dupa ce a devenit lichida drojdia, o amestecam cu laptele caldut si incepem sa...Citeste continuarea
Marmelada din fructe
Postat de: antici_gabytza in Dulceata / GemSpalam prunele, le taiem in doua si le scoatem samburii. Spalam merele si perele. Le taiem bucati mari si dam deoparte cotoarele. Eu le-am lasat cu coaja pe toate. Am folosit masina de...Citeste continuarea
Dulceata de gutui si mere
Postat de: antici_gabytza in Dulceata / GemSpalam gutuile si le dam jos tot puful de pe ele. Spalam si merele dupa care le dam prin razatoare. Dam ambele fructe cu tot cu coaja prin razatoare. Eu le-am dat prin robot. Dupa ce le-am...Citeste continuarea
Tocana cu costite si gat de batal
Postat de: mihaelar63 in OaieCarnea se portioneaza si se opareste cu apa clocotita . Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt . Incepeti sa caliti ceapa si usturoiul in ulei pana devin...Citeste continuarea
Garnitura de cartofi si ciuperci,...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape. Se...Citeste continuarea
Desert tarta rustica cu mere,...
Postat de: RuxyRux in DulciuriAluatul se prepara simplu: untul rece taiat in bucati se amesteca cu faina cernuta, cu zaharul, oul, vanilia, praful de sare si cel de copt si se framanta pana la omogenizare, apoi se infaineaza...Citeste continuarea
Zama de cartofi cu moare si jambon...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeJambonul se spala si se pune la fiert in zeama de varza . Puneti acum tija de marar uscat . Zeama de varza se fierbe separat si se adauga in oala la sfarsitul...Citeste continuarea
Salata de iarna Suba
Postat de: Bunica in SalatePentru inceput curata cartofii, morcovii si sfecla rosie. Spala-le si pune-le la fiert in apa cu sare. Sfecla se fierbe separat de cartofi si morcovi. Cat fierb radacinoasele faci...Citeste continuarea
Desert tort trei ciocolate cu aroma...
Postat de: simona72 in TorturiPentru blat: ouale intregi impreuna cu zaharul se mixeaza pana se deschid la culoare si se tripleaza in volum. Peste spuma de oua se adauga praful de sare, faina si cacaua date priprin...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu lapte de cocos
Postat de: licurici_lra in PuiPulpele de pui se spala bine si se taie cubulete, apoi se dau cu sare si piper. Ceapa, tocata marunt, se caleste in putin ulei de cocos, apoi se adauga carnea. Se adauga cate putina apa, pentru...Citeste continuarea
Vin fiert, cu mirodenii
Postat de: ancutsa in BauturiSe toarnă vinul roșu într-un ibric mai mare, deoarece la fiert se umflă, apoi se adaugă mirodeniile preferate și îndulcitor. Se fierbe pe foc...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca si crema...
Postat de: eumimi in PrajituriMixam ouale (fara a le separa) impreuna cu zaharul pana cand devin o crema.Adaugam uleiul si mai mixam 1 minut. Adaugam faina ( daca vi se pare multa, puteti pune doar 4 linguri),...Citeste continuarea
Pui pe sticla cu cartofi si gutui,...
Postat de: VI in PuiUn pui cam de 2 kg, condimente: sare piper, boia dulce, iute, delikat, patrunjel, usturoi, ulei. Amestecam toate aceste ingrediente si ungem bine puiul pe toate partile, apoi il fixam pe o...Citeste continuarea
Rulada din cotlet cu ciuperci si bacon
Postat de: rocsi_1612 in PorcSpalati cotletul, il stergeti cu niste servetele. Il subtiati usor cu un cutit, pana obtineti un dreptunghi, apoi il bateti cu un ciocan de snitele, dar aveti grija sa nu il rupeti. Ciupercile le...Citeste continuarea
Desert melci cu nuca, stafide si...
Postat de: lucy2002 in DulciuriIntr-un castronel facem un amestec din: zahar, scortisoara, stafide, nuci strivite cu sucitorul si zahar vanilat.( puteti sa mariti cantitatile asa cum va place) Intindem foaia de foitaj si...Citeste continuarea
Salata turceasca de vinete cu nuci,...
Postat de: mihaelar63 in SalateVinetele se inteapa din loc in loc cu furculita , se ung cu ulei de masline si se prajesc intr-o tigaie sub capac pana se inmoaie . Aceasta operatiune se desfasoara foarte repede si...Citeste continuarea
Desert prajitura turnata cu branza
Postat de: violeta30 in PrajituriPentru aluat Batem ouăle cu zahărul și zahărul vanilat pana se topește, apoi adăugăm uleiul, laptele, făina cu praful de copt și amestecăm bine. Jumătate din aluat îl vom...Citeste continuarea
Tortellini cu sos cheddar, jambon...
Postat de: mihaelar63 in TortelliniJambonul se taie cubulete si se prajeste direct in tigaia teflonata . Puneti la fiert apa cu sare .Decongelati fasolea verde . Cand apa da in clocot se fierb tortellini in...Citeste continuarea
Jumari extra
Postat de: mihaelar63 in PorcBucata de piept se taie in bucati de marimea unei cutiute de chibrituri . Se pune carnea impreuna cu un jumatate pahar cu apa in vasul aparatului de gatit . Eu prepar...Citeste continuarea
Rondele de crap cu sos
Postat de: Constelatialeu in Crap / CarasImi place mai mult sa curat si sa pregatesc pestele decat sa-l mananc. Am curatat crapul de solzi, apoi i-am scos maruntaiele, l-am decapitat ( capul l-am dat unui motan care bantuie pe sub geamul...Citeste continuarea
Pulpe crocante la cuptor
Postat de: lucy2002 in PuiPulpele se curata, se spala si se lasa sa se scurga apa din ele. Dupa ce s-au zvantat, se presara sare si piper. Intr-un castron amestecam mustarul cu uleiul ca la maioneza pana obtinem o pasta...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca, cu carne de porc
Postat de: vasimur in CiorbeCum se prepara Ciorba taraneasca, cu carne de porc Pregătirea c ărnii . Ne vom ocupa mai întâi de carne deoarece fierbe mai greu decât legumele...Citeste continuarea
Supa de rosii, cu ciuperci si orez...
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se...Citeste continuarea
Pizza picanta de post, cu peste
Postat de: RODIMUR in PizzaMai întâi se face aluatul din: făină, sare, drojdie, zahăr și apă caldă. După ce se încorporează aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se mai frământă...Citeste continuarea
Salata Suba cu piept de pui
Postat de: eumimi in SalateFierbem mai intai cartofii si morcovii curatati de coaja. Separat fierbem sfecla rosie. Legumele fierte le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, la fel si ceapa. Pieptul de pui il taiem...Citeste continuarea
Tarta cu legume si carne de pui
Postat de: eumimi in PuiPunem mai intai pieptul de pui la fiert pentru 20-25 de minute. Morcovul il taiem cubulete si ii punem 15 minute la fiert. Intre timp pregatim aluatul pentru tarta. Punem faina intr-un bol,...Citeste continuarea
Aperitiv bulete de cartofi si cascaval
Postat de: violeta30 in Aperitive / GarnituriSe amestecă toate ingredientele de mai sus până devin un aluat lipicios. Dacă avem cașcavalul mai sărat nu vom pune sare. Vom praji o buletă și vom vedea dacă mai necesită sare....Citeste continuarea
Reteta veche de desert - Grau fiert
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postPreparare Reteta veche de desert - Grau fiert Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare....Citeste continuarea
Desert mere in foitaj
Postat de: lucy2002 in DulciuriLasam foaia de foitaj la decongelat. Merele se spala, se curata si se scoate cotorul. Intr-un castronel amestecam: miezul de nuca, stafidele, zaharul vanilat si 1/2 lingurita de scortisoara...Citeste continuarea
Desert cataif cu nuca
Postat de: mirela0911 in PrajituriTaiteii se rup mai marunt si se pun intr-un bol. Se topeste untul, se lasa usor sa se racoreasca si se toarna peste taitei. Se amesteca cu mana in asa fel incat untul sa fie distribuit uniform,...Citeste continuarea