Pentru ca nu am mai facut de ceva timp sarmale si pentru ca ni s-a facut pofta de ele, am trecut la treaba.
Mai intai am pus orezul intr-un bol cu apa.
Am curatat ceapa si morcovul si le-am tocat.
Am taiat cubulete mici si ardeiul.
Le-am pus pe toate la calit in putin ulei.
Le-am lasat cateva minute la foc mic pana au inceput sa se inmoaie si le lasam sa se raceasca.
Intr-un bol mai mare pregatim umplutura.
Am pus carnea, ceapa, morcovul, ardeiul calite inainte, orezul si condimentele.
Am batut apoi oul si l-am adaugat peste carne.
Am amestecat bine toata compozitia.
Am desfacut foile de varza le-am taiat nervurile si le-am taiat in 2 sau in 3 in functie de marimea lor.
Am pus foaia de varza in palma. Cu ajutorul unei linguri am luat din compozitia cu carne, am pus-o intr-un capat al foii si am rulat spre varf. Am presat marginile foii de varza spre interior ca sa nu iasa umplutura.
Intr-o oala incapatoare cu peretii mai grosi se pun bucatele de varza tocate sau cateva foi pe care nu le folosim la impachetarea sarmalelor.
Apoi se aseaza sarmalutele una langa alta concentric, in forma de melc.
Dupa ce am azezat toate sarmalele, completam cu apa cat sa le acopere cu 2 degete.
Am pus deasupra pasta de tomate si putin cimbru.
Am acoperit oala si am lasat sa fiarba la foc mediu dupa care am redus focul la mic.
Se verifica daca a scazut apa si se completeaza din cand in cand daca este cazul.
Se fierb cam 1-1/2 h si se lasa pana sunt gata.
Pofta buna!
1
Se servesc cu smantana si ardei iute.