Dacă tot avem timp zic să pornim cuptoarele. Pentru această prăjitură delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Cleme (căreia îi mulțumesc pentru idee și o pup :* ).
Eu am folosit jumătate din cantitatea de zahăr (folosită în rețeta originală) și a fost suficient, pentru noi. Am un singur regret: că am pus doar 150g nuci și ar fi fost bine dacă puneam mai multe (că tare mult îmi plac nucile în prăjituri). Am mai modificat puțin rețeta: am pus 5 ouă (în loc de 4), că mi-a trimis mama-soacră o grămadă de ouă, de pot să pun o cloșcă :))
Se curăță merele de coajă, se dau pe răzătoarea mare, apoi se storc și se pun la călit, împreună cu zahărul. După ce s-au înmuiat, se adaugă scorțișoara și amidonul și se amestecă bine, se mai lasă cca 5 minute pe foc, apoi se lasă să se răcească.
Se mixează albușurile cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul măcinat și se mixează până când se obține o bezea tare. Separat se amestecă gălbenușurile cu laptele, uleiul și esența de lămâie. Acest amestec se încorporează în albușurile bătute bine, cu mișcări ușoare de jos în sus. Se adaugă făina cernută și praful de copt și se omogenizează ușor.
Se toarnă jumătate din aluat în tava tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru 10 minute. Cât stă tava la cuptor, se toacă nuca grosier.
Se scoate tava din cuptor, se presară jumătate din nucă, se întind merele călite, peste acestea se toarnă restul de aluat, se nivelează și se presară nucile rămase. Se dă din nou tava la cuptor pentru cca 35-40 minute, până când trece testul scobitorii și apoi se scoate tava din cuptor, se scoate prăjitura cu tot cu hârtia de copt, pe un grătar și se lasă să se răcească bine, apoi se porționează prăjitura.