Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert prajitura imposibila cu...
Postat de: eumimi in PrajituriDovleacul il curatam de coaja, il taiem cuburi si il punem la fiert. Daca aveti dovleac mic este ideal, daca nu, il taiati in doua, ca mine. Lasam dovleacul la fiert maxim 2o de minute, apoi...Citeste continuarea
Desert prajitura rasturnata cu...
Postat de: MotanLaOale in PrajituriGutuile se spala bine de puf si se taie cuburi mijlocii, eliminand partea tare de la cotor. Gutuile se pun in cratita unsa cu unt si se presara deasupra zaharul si zaharul vanilat. Se...Citeste continuarea
Aperitiv bruschete a la Ailin
Postat de: trifadalia in Aperitive / GarnituriRosiile se spala si se taie cuburi. Peste rosii se rade usturoiul, se adauga sarea, oregano si uleiul. Compozitia rezultata se lasa sa stea la macerat pana ce se pregateste painea. Intre timp se...Citeste continuarea
Salata de paste, cu sunca si maioneza
Postat de: RODIMUR in PasteDintr-un gălbenuș fiert tare, unul crud, o linguriță de muștar clasic și ulei de floarea soarelui se face o maioneză bine legată. Se adaugă în maioneză două linguri...Citeste continuarea
Desert baclava
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se unge o tava cu ulei si se aseaza in ea o foaie de placinta. Se unge cu unt topit. Se mai asaza si se mai ung, pe rand, inca trei foi. Se presara...Citeste continuarea
Desert flan (budinca) pariziana
Postat de: ctlina in PrajituriIncalziti cuptorul la 180° C. Taiati pastaia de vanilie in lungime si radeti miezul cu un cutit. Intr-o oala cu fundul dublu si clatita cu apa rece puneti laptele la fiert cu pastaia de...Citeste continuarea
Cartofi aromatizati, la cuptor
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriCartofii se spală bine și se pun la fiert ”în coajă”. Când sunt fierți, se scot din apă și se lasă la răcit. După ce s-au răcit, cartofii se curăță de coji,...Citeste continuarea
Desert dovleci din aluat, umpluti...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriDovleacul placintar curatat de coaja si seminte se spala si se da pe razatoarea cea mare. Se pune la calit cu 50 g zahar. Dupa ce a scazut zeama lasata, se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical....Citeste continuarea
Desert tort de gutui, cu frisca -...
Postat de: RODIMUR in TorturiGutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază. Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de...Citeste continuarea
Desert rulouri cu mere
Postat de: MotanLaOale in DulciuriFoile de placinta se lasa la decongelat. Merele se spala si se rad cu coaja cu tot pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita, se adauga zaharul si se fierb 15-20 minute, amestecand continuu...Citeste continuarea
Supa-crema de dovleac placintar
Postat de: Pungasa_Rogue in SupeDovleacul placintar se curata de coaja si seminte, se spala si se taie bucati potrivite. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie in patru. Morcovii si pastarnacul se curata de coaja, se...Citeste continuarea
Fasole mixata cu ceapa caramelizata
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postFasolea se pune la inmuiat de cu seara. Se pune la fiert in apa cu vegeta. Cand este fiarta, se strecoara si se lasa la racit. Se pune in robot si se mixeaza, adaugand usturoiul pisat si...Citeste continuarea
Tocanita cu afumatura
Postat de: MotanLaOale in PorcArdeiul se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa se curata si se toaca mai mare. Intr-o cratita se pune uleiul si ceapa si se caleste 3-4 minute. Se pune ardeiul, vegeta, piper, boia...Citeste continuarea
Tajina tunisiana cu conopida si carne
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneRupeti conopida in buchetele, o clatiti un pic si o puneti cateva minute in apa rece cu otet. Otetul va actiona si va omora insectele ascunse in buchetele de conopida. O puteti gati la aburi...Citeste continuarea
Pui de curte pe pat de cartofi,...
Postat de: AdrianUdrea in Slow CookerSe portioneaza carnea de pui si se clateste bine cu apa, se stropeste cu zeama de lamaie, apoi se lasa. Se curata usturoiul si se piseaza cu sare ca pentru mujdei, apoi se freaca, adaugand...Citeste continuarea
Desert tort cu iaurt si banane
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am mixat albusurile cu un praf de sare, am adaugat zaharul, apoi galbenusurile, biscuitii Oreo si praful Creme Ole si am mixat bine. Am tapetat o forma de tort cu hartie de copt si am...Citeste continuarea
Desert tort juma de centenar...
Postat de: Constelatialeu in TorturiAm pregatit blaturile cu o zi inainte, se taie mai bine a doua zi. Blat 28 cm. Am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...Citeste continuarea
Gratar mixt
Postat de: Leontina_Costel1970 in Mancaruri cu carnePregatim mai intai carnea. Intr-un vas incapator amestecam condimentele de porc, cu putina sare mare, 3 linguri de ulei si dulceata de ardei iute, apoi trecem fiecare bucata de ceafa si piept...Citeste continuarea
Macrou proaspat cu scoici, chorizo...
Postat de: ctlina in PesteCuratati ceapa si usturoiul si tocati marunt. Spalati ardeiul si rosiile si taiati-le bucatele. Indepartati pielea carnatului si taiati-l bucatele. Intr-o tigaie mare si adanca incalziti...Citeste continuarea
Aperitiv chec cu branzeturi si...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriRoșiile se curăță de codițe, se spală, se șterg de apă și se pun pe fundul formei de copt, unsă cu unt în prealabil. Cele trei ouă se mixează cu smântâna, se...Citeste continuarea
Rulouri din piept de pui
Postat de: MotanLaOale in PuiPieptii de pui se curata, se feliaza si se bat cu ciocanul ca la snitele intre doua folii alimentare. Se pun pe o farfurie si se presara cu sare si piper. Celelalte ingrediente se toaca...Citeste continuarea
Tocanita de ardei
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postArdeiul se curata, se spala si se taie bucati mai mari. Ceapa se curata si se toaca mai mare. Intr-o cratita se pune uleiul si ceapa si se caleste 4-5 minute. Se pune ardeiul, vegeta,...Citeste continuarea
Orez cu pui, mazare si rosii la...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerCarnea de pui se taie bucati. Orezul se spala bine si se lasa in apa rece, 1 ora. Ceapa se curata si se toaca marunt. In vasul slow cooker-ului Crock-Pot 3.5 l se pune uleiul, ceapa,...Citeste continuarea
Aripioare picnic
Postat de: Leontina_Costel1970 in PuiMai intai curatam de eventualele impuritati aripioarele, apoi le spalam si le punem intr-o oala, acoperim cu apa, adaugam delikat si lasam sa fiarba cca 20 minute. Scoatem aripioarele le lasam sa...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de lamaie...
Postat de: caroline in PrajituriPrajitura se face foarte rapid si foarte usor :) Intr-un bol punem frisca lichida si laptele condensat si mixam pana ce obtinem o crema tare. Adaugam sucul de la o lamaie si optional 1...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu salam
Postat de: caroline in Aperitive / GarnituriCuratam cartofii de coaja si ii spalam. Taiem cuburi si ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand cartofii au fiert, ii scurgem foarte bine de apa si ii punem intr-un bol. Curatam...Citeste continuarea
Paste cu dovlecei
Postat de: caroline in PasteIncepem prin a spala dovleceii, indepartam capetele, apoi ii taiem cuburi. Punem o tigaie cu ulei la foc si cand acesta este incins, punem dovleceii. Presaram sare si lasam la calit pentru...Citeste continuarea
Piept de pui la cuptor
Postat de: caroline in PuiPieptul de pui dezosat se spala si se sterge apoi cu un servet. Se cresteaza si se presara sare. Dovlecelul il taiem rondele, ardeiul gras il taiem fasii si rosia o taiem rondele, apoi...Citeste continuarea
Aperitiv minuturi reci cu branza,...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriPentru cosulete: se rade cacavalul intr-o tava cu foaie de copt, formand niste cercuri mai mari. Este de preferat sa radeti cascavalul direct in tava pentru ca va fi uniform, iar nu pe o...Citeste continuarea
Pizza de toamna cu aluat nedospit
Postat de: ancutsa in PizzaPentru aluat: se dizolva drojdia in apa calduta, se amesteca bine cu uleiul, sarea, mirodeniile uscate si faina cat cuprinde. Se framanta, pana se obtine un aluat pufos, bun de intins....Citeste continuarea
Supa crema de dovleac cu ghimbir...
Postat de: merisor67 in SupeMai întâi curățăm legumele, le tocăm grosier, le punem într-un vas și le acoperim cu apă. Adăugăm și o linguriță de sare și punem vasul la foc mediu,...Citeste continuarea
Desert tort cu nuca, vin alb si...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat. Pentru blat: se...Citeste continuarea
Zacusca de vinete
Postat de: RODIMUR in ZacuscaSe spală ardeii și gogoșarii, se coc, pe toate fețele și după ce sunt luați de pe foc se pun într-un vas acoperit cu capac. După ce se coc toți ardeii și gogoșarii, se curăță...Citeste continuarea
Dulceata de ardei iuti
Postat de: rocsi_1612 in ConserveIntai de toate, va puneti manusi, altfel o sa va usture foarte tare mainile. Spalati ardeii iuti si gogosarii, ii curatati de cotoare si toate semintele. Ii taiati bucati mai mari, ii treceti prin...Citeste continuarea
Varza cu ciolan afumat la slow...
Postat de: momo121 in Slow CookerVarza o spalam bine in apa rece pentru a elimina excesul de sare, apoi o tocam marunt. Bucata de afumatura o dezosam si o taiem in bucati mai marisoare. ...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede, cu rahat
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe amestecă făina cu sarea în vasul în care se va face aluatul și în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul și smântâna. Se frămână bine...Citeste continuarea
Desert prajitura de toamna
Postat de: panacris in PrajituriOuale se bat energic cu zaharul tos, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga, alternand, uleiul si laptele de cocos. Dupa ce s-au incorporat bine, se adauga faina cernuta impreuna cu...Citeste continuarea
Chiftele marinate in sos de zacusca...
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneSe amestecă energic carnea cu ouăle, pesmetul, sare, piperul, pudra de boia și usturoiul pisat, până ce se înglobează toate ingredientele. Se formeză chifteluțe, care se...Citeste continuarea
Paste gratinate cu pui, dovlecei si...
Postat de: panacris in PasteSe pune la fiert apă rece cu puțină sare într-un vas încăpător, ptr fiecare 100 g de paste, 1000 ml apă. Când clocotește apa. se adaugă pastele și se fierb al dente, mai...Citeste continuarea
Fasole cu carnati de porc afumati
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCu o seară înainte se alege fasolea, se spală cu apă rece, de două-trei ori și se pune la înmuiat, cu multă apă rece, deoarece, înmuindu-se, ea se va umfla. Dacă ați...Citeste continuarea
Slabeste cu chia
Postat de: dantes in Vegan / Raw veganHidratam semintele timp de o ora, aveti grija sa verificati termenul de garantie sa nu fie expirat; cand sunt hidratate semintele isi maresc volumul, apoi le strecuram si le punem in blender...Citeste continuarea
Urși de mamaliga cu branza
Postat de: RODIMUR in Mancare copiiSe pune apa cu sare în ceaun și când se încălzește, se adaugă mălaiul grisat, ”în ploaie” și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe....Citeste continuarea
Desert mini-checuri umede cu cacao,...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Intr-un castron se pun zaharul, sarea, esenta de rom, apa minerala, uleiul, cacaua, faina si praful de copt si se mixeaza. Se incorporeaza...Citeste continuarea
Salata de cruditati
Postat de: Oana in SalateLegumele trebuie spalate bine de tot inainte. Poti sa le tai apoi cu un cutit sau poti sa le dai pe razatoare. Taie varza cat mai subtire si da pe razatoarea cu ochiuri mari morcovii si merele,...Citeste continuarea
Dulceata de gutui
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe pun la fiert apa cu zahărul într-o cratiţă încăpătoare. Se spală gutuile, se curăţă de coajă şi se taie felii. Eu le-am cântărit şi au avut cam 1100...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si branza
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Untul de la temperatura camerei, il mixati cu ouale si indulcitorul. Adaugati uleiul si vanilia. Faina o amestecati cu praful de copt, bicarbonatul, amestecul pentru turta dulce. Puneti...Citeste continuarea
Dulceata din struguri albi cu vin...
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe pun la fiert apa cu vinul alb şi zahărul într-o cratiţă, nu se amestecă. Se spală strugurii, se desprind boabele de pe ciorchini. Când siropul începe să se...Citeste continuarea
Avocado cu ton
Postat de: cristina1985 in TonSe fierbe apa, iar cand da in clocot, se adauga sare si cele doua oua (pe rand, cu ajutorul unei linguri). Se fierb 10 minute, apoi se lasa la racit. Va dati seama daca un avocado...Citeste continuarea
Bors de cartofi, dres cu oua si...
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se curăță cepele...Citeste continuarea
Desert tort Fanta
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se lasa deoparte. Separat, galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se...Citeste continuarea