Pâine de casă, rotundă, cu coaja moale, pe care am presărat cimbru şi susan
Maiaua:
Într-un castron mai mic se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 110 ml apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox 150 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă cam 10 minute la crescut.
Pâinea:
Într-un vas mai înalt, se presară puţină făină, se răstoarnă maiaua, se amestecă puţin, se mai adaugă cam 2 pumni cu făină, 2 linguri cu ulei şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos.
Se unge cu puţin ulei (aprox o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră.
Se mai frământă uşor aluatul, se dă formă rotundă, se unge cu puţin ulei (cam o lingură).
Se transferă pâinea într-o tavă de tort pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Eu am folosit o formă rotundă, cu inel detaşabil pe care o pun de fiecare dată într-o formă de tartă, ca să o scot mai uşor din cuptor. Se mai lasă la crescut încă o oră.
Procesul de coacere:
Se aplică un model cu un şablon (la mine nu s-a păstrat pentru că am mai pus diverse pe deasupra) se adaugă cimbru şi susan, apoi se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră. În cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale. Se completează cu apă, la nevoie. Când pâinea e aproape gata, se îndepărtează tava cu apă, pentru ca pâinea să se rumenească totuşi un pic. Mi-a plăcut mult forma pe care a luat-o pâinea, a crescut şi n-a ieşit turtită, ci rotundă şi înaltă.
Timp de pregătire: 2h 20min
Timp de coacere: 1h 30min la foc mic
Porţii: 4
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-rotunda-cu-coaja-moale-cimbru-si.html
1
Pentru coacerea pâinii, se foloseşte hârtie de copt umezită şi stoarsă.
2
În plus, în cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale.