În urmă cu două săptămâni am făcut o șarlotă rusească obișnuită, cu câteva feluri de fructe din compot, dar deși era frumoasă și bună, mi-am zis că totuși fructele caracteristice iernii sunt portocalele. Așa că am reluat activitatea în domeniul șarlotelor și am făcut alta, aceasta de față. Este o șarlotă tip Diplomat, cu portocale, parfumată și absolut delicioasă. Cât despre aspectul ei, care mă făcea să ezit când a trebuit să o tai, nu mai am nimic de adăugat. Destul că mi-a fost foarte greu să aleg pozele pentru ilustrare, din cele aproape 100 realizate și că abia acum, la câteva zile după ce s-a terminat minunăția de șarlotă, reușesc să postez rețeta...
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care șarlota a stat la rece, pentru a se închega.
Mai întâi se amestecă ingredientele uscate (zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia). Se adaugă apoi gălbenușurile și treptat, puțin câte puțin, laptele cald.
Se dă compoziția la bain-marie, amestecând în ea din când în când, până ce se îngroașă, după care se lasă să se răcorească, dar tot se mai amestecă, pentru a nu face pojghiță deasupra, sau cocoloașe.
Între timp se pune gelatina la înmuiat cu apă rece, conform indicațiilor de pe plic. După ce gelatina a absorbit apa, se încălzește foarte puțin pe foc, până ce se dizolvă în totalitate granulele. Se lasă gelatina să se răcească și apoi se adaugă în compoziția de șarlotă, deja răcită. Se mixează bine, pentru uniformizare.
Se mixează smântâna și se adaugă treptat zahărul pudră și vanilia, iar când frișca este bine legată, se adaugă în compoziția de șarlotă. Se adaugă coaja răzuită de la o portocală, se amestecă ușor pentru uniformizare și apoi se dă crema la rece.
Se stoarce o portocală pentru sirop, iar celelalte două se desfac în felii pentru a fi folosite în șarlotă.
Se ”îmbracă” forma în folie alimentară, lăsând marginile mai mari, pentru ca la sfârșit, șarlota să se poată răsturna ușor.
Se umezesc rapid pișcoturile în sucul de portocală și se pun circular în formă. Se retează frumos capetele de pișcoturi care depășesc marginea formei.
După ce s-au aranjat toate pișcoturile de jur-împrejur, se pun felii de portocală la baza formei și se umple forma până sus cu șarlota/crema răcită.
Se mai pune un rând de felii de portocală și se acoperă totul cu pișcoturi de șampanie, umezite rapid în suc.
Se învelește forma cu șarlota în folie alimentară și se dă la rece pentru 7-8 ore (chiar peste noapte, dacă este cazul).
A doua zi, se pune platoul pe forma cu șarlota și se răstoarnă ușor. Se scoate folia alimentară și se decorează cu frișcă (făcută din smântână grasă proaspătă, mixată cu o lingură de zahăr pudră) și cu ornamente, după preferințe.
1
Folosiți lapte cald, pentru că astfel, compoziția din ingrediente uscate și gălbenușuri se va îngroșa mai repede, la bain-marie.
2
Amestecați din când în când în compoziția pusă la bain-marie, ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se prindă de pereții vasului.
3
După ce se îngroașă compoziția la bain-marie, dați-o la rece și amestecați în ea din când în când, ca să nu se formeze pojghiță deasupra.
4
Respectați indicațiile de utilizare a gelatinei. N-o încălziți decât foarte puțin, până să se dizolve granulele. Dacă încălziți gelatina prea tare, ea își va pierde calitățile și nu va avea efectul scontat, acela de îngroșare și închegare.
5
Răciți gelatina înainte de a o adăuga în compoziția luată de la bain-marie, răcită și ea în prealabil. Dacă aceste reguli nu vor fi respectate și compozițiile nu vor fi răcite, crema/șarlota se va înmuia.
6
Pentru frișcă folosiți smântână naturală, grasă și proaspătă. Frișca se face cu smântână rece, așa că mixați-o rapid, după ce ați scos-o din frigider, adăugând treptat zahărul pudră și vanilia.
7
Adăugați frișca legată și coaja răzuită de la o portocală în șarlota răcită. Amestecați ușor pentru uniformizare și dați crema/șarlota la rece.
8
Nu țineți pișcoturile în sucul de portocală decât o secundă. Altminteri, ele se vor înmuia prea tare și nu le veți mai putea folosi.
9
Așezați pișcoturile în formă, cu partea rotunjită la exterior.
10
Desfaceți dinainte portocalele în felii, ca să le aveți la îndemână pentru montarea șarlotei.
11
Puneți câte un rând de felii de portocale, atât la baza șarlotei, cât și după ce ați turnat toată crema în formă.
12
Încercați să aranjați bine ultimul strat de picoturi, care, după ce veți răsturna șarlota, va fi baza prăjiturii.
13
Ornați șarlota după preferință și țineți-o la frigider, până la epuizare.