Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pui la vas roman II
Postat de: violeta30 in PuiSe spala puiul, se "ciugulesc" resturile de pene, se scoate acel punct de grasime de la tartita, se taie "pintenii" de la aripi, inclusiv varfurile de la aripi, dar si...Citeste continuarea
Sarmalele casei
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneSe scurge varza murata de zeama .Se desfac frunzele. Fiecare frunza se curata de nervurile mai groase si se imparte in doua . Pasatul se spala bine din mai multe ape si se lasa la...Citeste continuarea
Salata chinezeasca
Postat de: violeta30 in SalateSpalam varza, o lasam la scurs si o vom taia (spre cotor) mai subtire, iar spre varf putin mai mare. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Castravetele se spala si se taie felii rotunde....Citeste continuarea
Somon cu mandarine in stil asiatic
Postat de: mihaelar63 in SomonPestele l-am spalat si l-am tamponat de excesul de umiditate. Se portioneaza fileul de somon in bucati de maximum 3 degete latime. Somonul astfel portionat va fi mai usor de manipulat la...Citeste continuarea
Salata de cruditati la spiralizator
Postat de: mihaelar63 in SalateSe curata si se spala legumele . spalati Se spiraleaza pe rand castravetele , ridicheasi morcovul . Am folosit cutitul nr .2 al aparatului de spiralat Severin ....Citeste continuarea
Aperitiv peperito cu branza si chimen
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriSe spala ardeii , se curata de varful la codita si se taie in doua pe lungime . Codita nu va fi taiata de tot pentru aspect si colorit. Se amesteca branzica Fagaras cu...Citeste continuarea
Supa de cartofi, cu zdrente de oua
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală, se taie grosier și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă....Citeste continuarea
Ciorba de rosii si cartofi dulci
Postat de: caroline in CiorbeCeapa o curatam de coaja si o tocam marunt. Usturoiul il curatam de coaja.Tija de telina o taiem cat mai marunt . Intr-o oala punem o lingura de ulei si calim ceapa,usturoiul si telina . ...Citeste continuarea
Desert tort cu oreo si banane
Postat de: ioana_lupu in TorturiSe pun pe foc apa cu zahărul până dau un clocot. Se insiropeaza blaturile cu acest sirop. Frisca se bate putin până se spumeaza. Se adaugă zahărul treptat si se bate...Citeste continuarea
Desert pandispan cu nuca, glazurat...
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare până încep să ia volum. Se adaugă apoi treptat: zahărul pudră, vanilia, gălbenușurile, unul câte...Citeste continuarea
Desert prajitura cu migdale si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul vanilat si apoi zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Separat se freaca...Citeste continuarea
Covrigei opariti, cu susan
Postat de: mirela0911 in PiineIntr-o craticioara se incalzeste putina apa, se adauga zaharul, 2-3 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine apoi se lasa 10 minute sa se activeze. Se cerne faina intr-un bol. Se face...Citeste continuarea
Desert rulada cu dovleac
Postat de: MotanLaOale in PrajituriIntai se prepara umplutura ca sa aiba timp sa se raceasca. Dovleacul se curata de seminte si coaja si se da pe razatoarea mare. Se amesteca cu zaharul, untul si sarea si se pune la foc...Citeste continuarea
Desert prajitura Anton
Postat de: ancutsa in PrajituriBlatul: Se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă, rând pe rând, gălbenușurile, apa, uleiul, iar apoi făina...Citeste continuarea
Pizza cu ton si porumb
Postat de: mirela0911 in PizzaIntr-un bol se pun toate ingredientele si se amesteca bine. Se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca 30 de minute. Intre...Citeste continuarea
Aperitiv crochete din branza de burduf
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriSe amesteca toate ingredientele si se obtine un aluat omogen. Se formeaza bile de marimea unei nuci. Se prajesc in baie de ulei pana devin aurii si plutesc in ulei. Se scot pe un prosop...Citeste continuarea
Desert prajitura tavalita cu nuca...
Postat de: lucy2002 in PrajituriUntul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, mierea de albine, esenta de vanilie si praful de sare. Mixam pana totul devine o crema si adaugam ouale pe rand , trecem la incorporat faina...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu gem de zmeura
Postat de: lucy2002 in DulciuriMixam galbenusurile cu zaharul pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, praful de sare si margarina. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si framantam un aluat dar nu prea mult atat cat...Citeste continuarea
Farfalle cu ton si ardei gras
Postat de: caroline in PastePunem o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare, apoi adaugam pastele si le fierbem conform indicatiilor de pe ambalaj amestecand din cand in cand . Intre timp curatam...Citeste continuarea
Desert gogosi cu cartofi
Postat de: caroline in DulciuriPunem la fiert cartofii cu tot cu coaja in apa rece. Cand cartofii s-au fiert, ii scurgem bine de apa, ii curatam de coaja si ii pasam ca pentru piure. Intr-un bol punem faina, ouale, untul la...Citeste continuarea
Supa de pui cu galuste de gris
Postat de: lucy2002 in SupeCarnea se spala si se pune la foc intr-o oala incapatoare. Indepartam spuma care se foarmeaza deasupra carnii. Legumele se curata si se spala. Tocam radainoasele, morcovul, patrunjelul si...Citeste continuarea
Desert tort cu ananas, nuca de...
Postat de: katty in TorturiIncepem cu blatul 1. Scurgem compotul de ananas. Siropul il vom pastra sa insiropam blatul1. doua tavi identice presaram cate 2 linguri de zahar, asezam rondelele de ananas(pastram 2 ptr...Citeste continuarea
Friptura pentru Mos Craciun
Postat de: katty in Mancaruri cu carnePentru ca muschiuletul era lung si subtire l-am taiat in doua jumatati mai scurte. Punem muschiuletul intr-un vas cu capac, adaugam rozmarin, maghiran, piper boabe, ienibahar boabe, foi de...Citeste continuarea
Desert prajitura Jerbo
Postat de: katty in PrajituriPregatim foile. Cernem faina intr-un castron. Facem la mijloc o adancitura in care punem ouale, sarea, untul, bicarbonatul si otetul. Framantam un aluat nelipicios pe care il impartim in 4...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blaturi din...
Postat de: katty in PrajituriIncepem cu pregatirea blaturilor. Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam...Citeste continuarea
Crema de lichior de portocale
Postat de: katty in BauturiSpalam portocalele si le decojim, fara a ajunge la partea alba. Punem cojile de portocale intr-un borcan cu capac si turnam alcoolul. Inchidem si dam la rece pentru vreo 20 de zile(minim 10)....Citeste continuarea
Lichior de casa Limoncello
Postat de: katty in BauturiSpalam bine lamaile si cu un cutit de legume curatam bine toata coaja, avand grija sa nu luam din partea alba. Punem cojile intr-un borcan cu capac si turnam palinca peste ele. Punem capacul...Citeste continuarea
Desert tort cu piscoturi, mousse de...
Postat de: katty in TorturiPregatim siropul si il lasam la racit. Scurgem bine fructele din compot, pastrand zeama. Punem apa si zaharul intr-un ibric, dam doua clocote, apoi dam deoparte. Punem cafeaua instant,...Citeste continuarea
Dulceata de portocale si mango
Postat de: katty in Dulceata / GemReteta este in principiu foarte simpla. Cel mai mult timp ne ia sa pregatim mango: sa curatam coaja, sa scoatem samburele si sa il taiem cubulete. Punem ingredientele intr-o craticioara la foc...Citeste continuarea
Gem de portocale
Postat de: katty in Dulceata / GemPunem toate ingredientele intr-o craticioara la foc mic. Spumam de cate ori este nevoie pentru a obtine un gem frumos, curat. Dupa 20 de minute putem sa facem proba cu picatura....Citeste continuarea
Somon cu spanac in crusta de foietaj
Postat de: Veronica22 in SomonFileurile de somon se curata de piele si apoi se portioneaza in 3 bucati fiecare. Se condimenteaza cu sare si piper. Spanacul se pune intr-o cratita in care am topit putin unt si se soteaza....Citeste continuarea
Salata Bratara rubinie
Postat de: RODIMUR in SalateSe curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am...Citeste continuarea
Aperitiv tort cu crema de branza si...
Postat de: Veronica22 in Aperitive / GarnituriGalbenusurile se freaca cu smantana, uleiul, praful de copt, sare si apoi se adauga ingredientul colorant (maslinele, pasta de tomate sau spanacul). Fiecare blat se coace separat intr-o forma...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca si crema...
Postat de: Veronica22 in PrajituriFoi: Se amesteca ouale cu laptele, zaharul, zaharul vanilat, bicarbonatul si uleiul. Adaugam un praf de sare. Adaugam faina si nuca si framantam un aluat omogen, nelipicios. Se imparte...Citeste continuarea
Desert prajitura Iustina
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa. Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile...Citeste continuarea
Aperitiv pateuri cu cascaval
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriSe pune foaia de aluat pe blatul de lucru dat cu faina si se netezeste cu sucitorul. Se taie in 12 bucati. Se pune o bucata dreptunghiulara de cascaval pe fiecare bucata. Se unge pe...Citeste continuarea
Desert foietaj cu ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriAluatul dezghetat peste noapte in frigider il intindem putin. Eu am impartit aluatul in bucati mai mici (dar se poate pune toata ciocolata la mijloc) Pe fiecare bucata de aluat am uns-o pe...Citeste continuarea
Aperitiv cornulete cu jambon si...
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriAluatul de foietaj il dezghetam de seara la frigider. Intindem putin aluatul il taiem triunghiuri, ungem fiecare triunghi cu crema de branza. Adaugam cate o bucata de jambon, cate o feliuta...Citeste continuarea
Blat de tort clasic
Postat de: MotanLaOale in Scoala de gatit BucatarasOuale se separa in albusuri si galbenusuri. Se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza....Citeste continuarea
Ficatei de pui cu sos si legume
Postat de: lucy2002 in FicatFicateii se spala, se curata de pielite si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Legumele se curata, se spala si se taie dupa preferinta. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si adaugam...Citeste continuarea
Snitel de porc
Postat de: lucy2002 in PorcCotletul se feliaza si se bate cu ciocanul de snitele pe ambele parti. Bucatile de cotlet se presara cu sare si piper pe ambele parti. Ouale se bat bine si se adauga putina sare....Citeste continuarea
Salata Deni - cu jambon si boabe
Postat de: mihaelar63 in SalateBoabele se scurg de lichidul in care au fost conservate si se clatesc cu apa rece . Scurgeti boabele de apa cu ajutorul unei strecuratori . Prazul si ardeiul se taie marunt ....Citeste continuarea
Coaste si spata de batal in foi de...
Postat de: mihaelar63 in OaieCostitele de batal si spata se freaca bine cu sare si cu condimentele date mai sus . Ceapa si usturoiul se curata si se feliaza . Distribuiti pe deasupra la carne felii de...Citeste continuarea
Avat cu unt si lamaie
Postat de: mihaelar63 in PesteAvatul se curata, se spala si se portioneaza. Pestele se pune intr-o tava non-aderenta si se maseaza cu ulei de masline zeama de la o lamaie, condimentele date si se sareaza....Citeste continuarea
Aperitiv branza L'ortolan cu jambon...
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriRotita de branza o crestam putin cu cutitul (nu taiem), adaugam bucati de usturoi si crengute de rozmarin. Imbracam rotita cu felii de jambon. Asezam branza in mijlcoul aluatului si...Citeste continuarea
Sos caramel
Postat de: costi7hector in SosuriIntr-o oala cu pereti inalti se pune apa si zaharul la caramelizat. Cand devine zaharul auriu, se adauga untul, se amesteca continuu pana se topeste si apoi se adauga smantana. Se amesteca...Citeste continuarea
Muschiulet de porc afumat
Postat de: sufletista in Mezel de casaBucata de carne o spalam bine si o portionam de lunga dupa preferinta. Intr-un vas incapator adaugam vinul, uleiul si condimente dupa gust, amestecam bine adaugam bucatile de carne si apa cat...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu cacao
Postat de: antici_gabytza in DulciuriIncepem prin a amesteca faina, praful de sare si praful de copt. Separat am amestecat cacaua cu zaharul dupa care l-am rasturnat peste faina. Le amestecam pe toate pana se incorporeaza bine...Citeste continuarea
Aperitiv din cartofi
Postat de: AmaliaManta in Aperitive / GarnituriSe pun cartofii in coaja la fiert. Dupa ce au fiert, ii lasam in apa rece pana putem tine cartoful in mana. Dam cartofii pe razatoare si punem peste compozitia rezultata restul ingredientelor....Citeste continuarea
Paste alfabet cu carne tocata -...
Postat de: ladydi in PasteFierbem pastele in apa cu sare si un pic de ulei conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp tocam ceapa, curatam si pisam usturoiul. Cand sunt fierte pastele, le clatim cu apa rece si le...Citeste continuarea