Desert cozonaci impletiti si imbatati

de oanapl in Prajituri, 3 Mai 2020 | 4370 vizualizari

 

aluaturi de casa
De mult timp îmi doream să încerc această rețetă de cozonac. De Paște am tot văzut-o postată pe paginile prietenelor și am trecut-o pe lista cu "de făcut" în minivacanța de 1 Mai. E prima dată când pregătesc cozonaci și aveam mari emoții. Dacă urmați rețeta pas cu pas vă asigur că nu aveți de ce să vă fie teamă. 
E drept, e o rețetă migăloasă care necesită timp și răbdare, dar merită efortul. Trebuie să știți că aveți nevoie de cel puțin 2 zile la dispoziție, spațiu în frigider și în congelator și un mixer planetar care să vă ajute. Al meu nu e chiar așa de performant, dar a făcut treabă bună.
Eu am avut ca sursă de inspirație rețeta lui Mircea Banu https://desertologie.blogspot.com/2015/01/reteta-cozonaci-impleticiti.html, care explică pas cu pas rețeta.
Cozonacul este absolut grozav. Trebui neapărat să-l încercați ca să vă convingeți!

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 530 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 120-130 g lapte călduț
  • 150 g unt
  • 2 ouă întregi (medii)
  • 3 gălbenușuri
  • 80 g zahăr măcinat
  • 5 g sare fină
  • 30 g esență de rom
  • 10 g esență de vanilie
  • coaja de la 1 portocală + 1 lămâie
  • pentru umplutură:
  • 400 g miez de nucă
  • 200 g zahăr măcinat
  • 50 g cacao neagră
  • 3 ouă medii
  • 50 g coniac sau vinars
  • un praf de sare
  • pentru sirop:
  • 300 g zahăr tos
  • 100 g apă
  • 1 baton vanilie (opțional)
  • 100 g coniac sau vinars
  • toate cantitatile sunt cântărite în grame, inclusiv lichidele
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci impletiti si imbatati:

 

Într-un castron se pun drojdia sfărâmițată, 30 g de făină albă şi 60 g de lapte călduţ. Se amestecă totul cu un tel până se omogenizează şi se lasă la dospit la temperatura camerei 10-15 minute sau până face un dom.
Între timp se taie 150 de grame de unt în bucăţi de mărimea unui cub de gheaţă şi se lasă să se înmoaie la temperatura camerei. În bolul de la mixer-ul planetar sau într-un castron mare, se mixează 2 ouă de mărime medie sau 50 g per bucată ou fără coajă cu 3 bucăţi sau 60 g de gălbenuş, 80 g de zahăr măcinat, 5 g de sare fină, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală mari, 30 g de esență de rom şi 10 g esență de vanilie.

Când ouăle au făcut spume se scoate telul şi se înlocuiește cu cârligul de aluat, se adăugă maiaua, 500 g de făină albă şi cel puţin 60 g de lapte rece, cât mai rece. Dacă aluatul pare prea tare se mai adăugă 10, maxim 20 g de lapte.Se frământă aluatul la viteză medie până când coca se desprinde de pe bol după care se adăugă untul în trei tranşe de câte 50 de grame. Se amestecă doar până se încorporează. Se transferă coca din bolul de la mixer într-un alt bol uns cu ulei şi se acoperă cu folie de plastic. Se ține la frigider minim 2 ore sau până se dublează în volum în funcţie de temperatura frigiderului vostru.

Între timp se pregătește umplutura. Se mixează ouăle cu un praf de sare (1 gram),apoi se adaugă zahărul măcinat și se mixează, apoi se adaugă cacaua și se omogenizează bine. Nuca se macină până la stadiul de pastă și se amestecă cu compoziția de ouă. Se adaugă și vinarsul / coniacul și se omogenizează.

Se pregătește şi un sirop din 300 g de zahăr cu 100 grame de apă. Se ia de pe foc când tot zahărul s-a dizolvat (rezistaţi tentaţiei de a amesteca în el). Se lasă să se răcească puţin şi se îmbălsămează cu 100g de vinars (sau cogniac) şi un baton de vanilie (dacă doriți). Se acoperă şi se păstrează pentru a doua zi.
Se scoate coca de la frigider, se taie în două şi se formează două bile egale din ea. Se pune fiecare bilă în folie de plastic unsă cu ulei şi se pune înapoi la frigider pentru încă 3 ore.  După ce s-au scurs cele trei ore se ia o bucată din cele două şi se întinde într-un dreptunghi de aproximativ 30x40 de centimetri, pe o bucată de hârtie de copt. Se întinde jumătate din umplutură până înspre margini, lăsând un loc liber de vreo 3-4 centimetri la una din marginile scurte, și câte 1 cm la celelalte margini. Se rulează aluatul din aproape în aproape cuajutorul hârtiei de copt, ţinând strâns pe toată lungimea cu ajutorul degetelor şi podului palmei şi când ajungeţi la capăt ungeţi marginea goală (de 3-4 cm) cu puţină apă şi apăsaţi-o peste restul de aluat rulat. Se taie 1-2 centimetri din fiecare capăt al ruloului cu ajutorul unui cuţit şi se mută rulada pe o folie alimentară unsă cu ulei și se înfășoară. Se pune pe o tavă şi se depozitează în congelator pentru 15 minute. Se procedează la fel şi cu cealaltă bucată.

Între timp se pregătesc două forme de cozonac scurte de (20x10x10). Se ung cu unt topit și se decupează nişte fâşii de hârtie de copt pe lung şi pe lat şi se acoperă fiecare formă cu ele (și se ung și acestea cu unt). Se scoate un rulou din congelator şi se taie pe lung în jumătate. Se aşează jumătăţile cu partea tăiată în sus una peste alta în formă de cruce şi se împletesc. Se pune cozonacul în formă, se acoperă forma cu folie de plastic, se pune forma în frigider şi se lasă să crească peste noapte sau măcar vreo 8 ore dacă nu e încă noapte. Se procedează la fel şi cu celălalt rulou.
A doua zi se pune în cuptor o oală cu apă clocotită şi se închide uşa cuptorului. Se scot cele două forme din frigider, se îndepărtează folia şi se pun în cuptorul aburind pentru 30 de minute. După 30 de minute se scot formele şi oala din cuptor. Se încălzește cuptorul la 250 grade C apoi se reduce temperatura la 160 grade C sau undeva între foc mediu şi mic la un aragaz clasic şi se coace cozonacul timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul e gata când e bine rumenit şi ferm la atingere. După ce s-a copt se lasă să se răcească 5 minute în afara formei.

Se pregătește o tavă mai mărișoară și se pun cozonacii înăuntrul ei. Se toarnă ușor siropul peste fiecare cozonac și cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie se ung din abundență. Se scurge excesul și se pun cozonacii în formă. Se acoperă forma cu folie de plastic şi se lasă aşa o zi (până se răcesc complet). Noi nu am rezistat decât vreo oră până s-a răcit puțin un cozonac.

TIPS-URI

1

toate cantitatile sunt cântărite în grame, inclusiv lichidele

2

Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei

3

se respectă pașii întru totul, fără să scurtați perioada de dospit la rece, dacă vă doriți un rezultat pe măsura așteptărilor

4

încercați să tăiați aluatul în 2 părți egale. Eu nu le-am tăiat egale și când le-am umplut am pus câte jumătate din compoziția de nuci în fiecare și unul a ieșit mai plin decât celălalt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci impletiti si imbatati" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu gem de piersici si bezea cu nuci