Aceasta prajitura o gasim sub mai multe denumiri : ochi de paun, prajitura ochelari sau prajitura ochi de pisica. Daca tot am pisica in casa, care ma ajuta intotdeauna si mai ales atunci cand nu trebuie am numit-o Prajitura ochi de pisica.
Este o prajitura cu un aluat dospit, visine gustoase si nuca.
,,Aluaturile de casa''
Aluatul
Faina cernuta o punem intr-un bol.
Laptele il incalzim putin , dizolvam in el o lingura de zahar si drojdia .
Galbenusurile le batem intr-un vas mic cu o furculita.
In mijlocul fainii facem o adancitura . Turnam laptele cu drojdia, ouale batute , zaharul, zaharul vanilat,coaja de lamaie si uleiul.
Framantam un aluat ferm si nelipicios pe care il lasam la dospit in loc caldut cam o ora . Daca mai trebuie adaugati putin lapte.
Umplutura
Visinele le punem la scurs intr-o sita, eu am folosit visine fara sambure din compot.
Daca folositi visine congelate atunci aveti nevoie de o lingura de amidon si dupa dorinta zahar. Amidonul va absorbi din siropul lasat de visine.Visinele trebuie decongelate in prealabil.
Albusurile le mixam cu un praf de sare si zaharul pana se intaresc, se fac ca si o bezea. Adaugam nuca macinata si omogenizam usor cu o spatula.
Asamblare
Aluatul care a dospit il impartim in doua partie egale . Intindem aluatul pe masa infainata sau unsa cu ulei , sau chiar pe o hartie de copt.
Pe marginile aluatului , pe lungime asezam visine in strat destul de grosut. Incepem sa rulam aluatul din lateral astfel incat aluatul sa formeze cate un rulou pe fiecare parte. Intre cele doua trebuie sa ramana o portiune de 1,5 cm -2 cm de aluat. Mutam aluatul in tava tapetat cu hartie de copt . Pe portiunea goala de aluat punem jumate din nuca cu albus de ou.
Procedam la fel si cu jumatatea cealalta de aluat .
Coacem prajitura la 180 grade,in cuptorul incins in prealabil, pentru 40 -50 minute .
Deasupra se poate pudra zahar .
1
pe langa visine se poate face din siropul lasat de ele o budinca : siropul lasat de visine cu putin amidon se fierbe pana se ingroasa si se pune in strat subtire peste aluat inainte de a aseza visinele .