Tort cu blat de nucă, sirop cu vin și portocală, cremă de vanilie, spumă de căpșuni, decorat cu trandafiri, căpșuni și perluțe argintii, astfel încât nici o aromă să nu predomine, ci să se îmbine toate armonios.
Notă: sosul de căpșuni l-am pregătit înainte de a mă apuca de restul rețetei, pentru a da timp sosului să se răceasca. Am fiert pe foc mic 500 g căpșuni (spălate și tăiate cuburi), 100 g zahăr, 100 ml apă, până ce sosul a scăzut și s-a îngroșat ușor, dar nu s-a închegat ca la dulceață. Apoi l-am pasat cât mai fin la blender și l-am lăsat la răcit. Din acest sos, am folosit 85 g la această rețetă.
Tot acum se pregătesc și literele de ciocolată, pentru urarea de pe tort, topind ciocolată albă pe baie de aburi și umplând apoi un poș cu ea. Se desenează literele sau decorațiunile dorite. Se pudrează cu ornamente de zahăr mărunțite.
Blatul:
Se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, se adaugă treptat gălbenușurile, apoi praful de copt, nuca măcinată și făina. Le puteți amesteca cu mixerul, însă țineți cont să-l lăsați la cea mai mică viteză și să încorporați ușor și treptat mai ales ingredientele uscate.
Se toarnă compoziția într-o formă de tort rotundă, pregătită cu foaie de copt. Eu am folosit o formă detașabilă cu diametru de 20 cm și am pus foaie de copt pe fund, iar pe laterală am uns cu unt și am tapetat cu făină, astfel încât laterala tortului să iasă cât mai omogenă.
Se bate un pic tava, de masă, pentru a elimina bulele de aer.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 30 de minute sau până trece testul scobitorii.
Siropul:
Se fierb pe foc mic apa cu vinul și coaja de portocală, aprox 8 minute (să se evapore alcoolul și să rămână aroma).
Crema de vanilie:
Într-o crăticioară, se amestecă cele 3 gălbenușuri cu laptele, un praf de sare, făina, vanilia, cu un tel și se fierbe amestecul pe foc mic până se îngroașă ca o budincă. Se dă de pe foc, se adaugă untul și se omogenizează. Se acoperă cu folie alimentară și lasă la răcit. Se adaugă apoi frișca lichidă și se bate cu mixerul până devine cremoasă.
Se păstrează deoparte 80 g din crema de vanilie, pentru a o folosi mai târziu la decor.
Spuma de căpșuni:
Se amestecă mai întâi frișca lichidă, dar mai moale, apoi se încorporează sosul de căpșuni și se amestecă ușor. Nu o bateți prea tare, să nu devină vârtoasă.
Se dau deoparte 2 linguri din cremă, pentru a o folosi mai târziu la decor.
Montare:
Se taie blatul în 3 foi, care se însiropează.
Se montează astfel: prima foaie de blat, 1/2 din crema de vanilie, 1/2 din spuma de căpșuni, a doua foaie de blat, 2/2 din crema de vanilie, 2/2 din spuma de căpșuni, a treia foaie de blat.
Decor:
Se bat cu mixerul, crema de vanilie pe care am păstrat-o deoparte mai devreme, împreună cu frișca lichidă, până capătă o consistență cremoasă. Se îmbracă tortul într-un strat subțire de cremă.
Apoi, restul de cremă se împarte în mai multe castronele și se amestecă fiecare cu culoarea dorită. Dacă folosiți coloranți pudră, aceștia trebuie dizolvați înainte în puțină apă fierbinte, astfel: aprox 1 linguriță de apă per colorant.
Se face un model pe margine și din spuma de căpșuni păstrată mai devreme.
Se adaugă și urarea din ciocolată albă, căpșunile spălate și uscate pe un șervet, dar și perluțele argintii.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/tort-cu-capsuni-si-trandafiri.html