Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Zacusca cu ciuperci
Postat de: amalia01 in ZacuscaCeapa o cureti, o tai in sferturi si o lasi in apa rece. Gogosarii ii cureti de cotoare si seimnte si ii tai in 8. Asamblezi masina de tocat, pregatind sita cea mai mare. Toci ceapa ( intr-un...Citeste continuarea
Taitei cu salata de castraveti si...
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaCastravetele se taie in cuburi mici si se amesteca cu ghimbirul ras, ceapa tocata, sucul de lime, zaharul, sarea si otetul. Se pastreaza in frigider pana in momentul folosirii. Se toaca...Citeste continuarea
Desert briose cu pere si crema de...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriSe freaca untul cu zaharul. Se incorporeaza oul si un praf de sare. Se adauga laptele, esenta de vanilie, faina si praful de copt si se omogenizeaza. Perele curatate de coaja si cotor se clatesc...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu spanac si...
Postat de: eumimi in SalateCuratam cartofii de coaja, ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare. Separat fierbem spanacul pentru 20 de minute. Ceapa o tocam rondele, la fel si maslinele. Scurgem...Citeste continuarea
Supa de rosii cu galuste pufoase de...
Postat de: mirela0911 in SupeIntr-o oala se pune apa rece si se adauga pieptul de pui spalat. Se lasa sa fiarba si se spumeaza de cate ori este nevoie. Cand nu mai face spuma, se pune ceapa curatata si crestata in patru si...Citeste continuarea
Focaccia cu rosii cherry si rozmarin
Postat de: mirela0911 in PiineIntr-un bol se cerne faina. Se adauga pe margine sarea, iar in mijloc se face o gropita. Se presara zaharul, apoi se zdrobeste drojdia. Se toarna putina apa calduta, se amesteca usor si se lasa sa...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu hering marinat
Postat de: ctlina in SalatePreparati sosul vinaigrette (amestecati uleiul, otetul, mustarul cu un pic de sare si piper). Se pun cartofii la fiert in apa cu sare, pentru 20 de minute. Odata fierti, treceti cartofii...Citeste continuarea
Salata de cartofi (reinterpretata)
Postat de: nico_nico in SalateCartofii se spala si se pun la fiert in apa. Cand sunt fierti, adica crapati de coaja, ii lasam putin in apa rece sa se raceasca mai repede. Intre timp taiem ceapa si gogosarul julien, foarte...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere, biscuiti...
Postat de: mirela0911 in PrajituriUmplutura: Ma intai pregatim umplutura. Se spala merele, se curata, se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit impreuna cu zaharul. Se lasa cateva minute pana mai scade din zeama,...Citeste continuarea
Gogosari in sos de mustar cu otet
Postat de: Pungasa_Rogue in MuraturiGogosarii se curata de cotor si seminte, se spala si se taie in bucati mari. Intr-o cratita se pun zaharul, mustarul, uleiul, otetul, sarea, boabele de piper si foile de dafin. Se pune cratita...Citeste continuarea
Desert biscuti spritati, cu cacao...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe mixează untura cu: zahărul tos, sarea, vanilia, ouăle, smântâna și esența de rom. Separat se amestecă făina cu praful de copt și cacaua, până ce se uniformizează...Citeste continuarea
Desert martipan d'Issoudun -...
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati bine pudra de migdale cu zaharul si albusurile. Incorporati apa de flori de portocal. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta. Turnati intr-o tava de chec tapetata cu...Citeste continuarea
Aperitiv lipii cu cartofi dulci si...
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCartofii dulci se spala bine si se fierb in coaja sau se fac la cuptor. Se fierb 1 ora si se curata de coaja, se zdrobesc, se amesteca cu patrunjel tocat si, cine doreste, adauga sare (eu nu am...Citeste continuarea
Desert pancakes cu mere
Postat de: cristina1985 in DulciuriMerele se curata de coaja, se taie cubulete mici, se presara 1 lg zahar, 1 lg-ta scortisoara, zaharul cu aroma de caramel si 1 lg unt. Se pune cratita cu mere, pe foc si se lasa sa fiarba, la...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu ardei copti
Postat de: Pungasa_Rogue in SalateCartofii se spala si se pun la fiert in apa cat sa ii acopere. Intre timp, ardeii se coc la flacara aragazului (sau in cuptor), apoi se pun intr-o cratita, se presara sare grunjoasa peste ei,...Citeste continuarea
Bame in stil indian
Postat de: Ksenya in Mancaruri de legumeBamele se soteaza in uleiul bine incins pana capata nuanta aramie. Cand sunt gata, se scot intr-un castron separat. Ceapa se soteaza cu uleiul ramas pana capata si ea o nuanta...Citeste continuarea
Salata de Paltinis, cu ciuperci,...
Postat de: mihaelar63 in SalateZucchinii se spala, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare. Scurgeti dupa fierbere intr-o sita. Gogosarul se spala, se curata si se taie cubulete. Pastrama de pui se...Citeste continuarea
Desert prajitura rasturnata cu...
Postat de: mihaelar63 in PrajituriMerele se curata, lasandu-se fasii de coaja. Se taie jumatati si se scot casuliile cu samburi din mijloc. Se spala. Mango se spala, se curata de coaja si sambure si se taie cuburi mici....Citeste continuarea
Aperitiv rulada cu carnati si...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriPentru aluat, cernem făina într-un vas și o amestecăm cu puțină sare. Facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo: oul, untul rece tăiat în cuburi și oțetul....Citeste continuarea
Foccacia cu masline si rosii
Postat de: RODIMUR in PiineSe pune făina albă în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură, drojdia mărunțită, zahărul și apa caldă, adăugată puțin câte...Citeste continuarea
Desert prajitura cu umplutura de...
Postat de: diaconta in PrajituriAm pregatit mai întâi umplutura de mere pentru ca sa se raceasca. Am curatat merele si le-am taiat cubulete. Le-am amestecat cu 2 linguri de zahar (daca e nevoie, puteti sa adaugati...Citeste continuarea
Ardei kapia copti umpluti cu branza
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeCoaceti ardeii kapia pe toate partile. Fierbinti ii puneti intr-un bol, presarati sare peste ei si ii acoperiti pentru 15-20 de minute. Dupa acest timp, ii decojiti si ii trageti usor...Citeste continuarea
Supa de cartofi cu tarhon
Postat de: Ksenya in SupeCeapa o sotam in unt pana se rumeneste pe margini, adaugam morcovul si patrunjelul, sotam 5 minute, adaugam cartofii taiati rondele, iar ii sotam 2 minute. Stingem cu supa fierbinte si lasam la...Citeste continuarea
Salata de paste cu ton
Postat de: caroline in PasteDovleceii taiati in doua si apoi rondele ii punem la calit intr-o tigaie cu ulei de masline. Cand sunt gata, ii scoatem pe o farfurie. In aceeasi tigaie calim usturoiul, adaugam patrunjelul...Citeste continuarea
Musaca cu cartofi, vanata si dovlecel
Postat de: nico_nico in Mancaruri cu carneCartofii se pun la fiert in coaja. Cand s-au fiert, se curata de coaja si se taie felii. Vinetele si dovlecelul se curata de coaja, se taie felii si se prajesc putin in...Citeste continuarea
Piept de pui la gratar, cu cartofi...
Postat de: RODIMUR in PuiPieptul de pui se spală, se scurge de apă, se porționează, se bate ușor și se pune la baiț, pentru cel puțin două ore, în frigider. Baițul se face din condimentele indicate...Citeste continuarea
Sos de mustar cu miere, ideal...
Postat de: RODIMUR in SosuriCum se prepara Sos de mustar cu miere, ideal pentru peste si pui Se mixează muștarul cu mierea de albine. Se adaugă puțin câte puțin, uleiul de măsline și se mixează...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si crema de...
Postat de: trifadalia in PrajituriFaina se freaca cu untura, sarea si zaharul pana se amesteca bine si devine un aluat nisipos. In mijlocul aluatului se face o scobitura in care se pun oul si galbenusul de la al doilea ou, se...Citeste continuarea
Gogosari in otet, la rece
Postat de: merisor67 in MuraturiRețeta pe care o aveam eu era proporțională, adică: 5 kg gogoșari, 500 g zahăr, 500 ml oțet, 5 linguri sare, dar eu am adaptat-o gustului meu. Deci, spălăm bine gogoșarii și îi...Citeste continuarea
Desert fursecuri ciupercute
Postat de: gaby_d in DulciuriMixati untul/margarina impreuna cu zaharul pana devine spumos/spumoasa. Adaugati treptat faina mixand la inceput, iar cand devine mai gros aluatul framantati cu mana. Adaugati faina doar daca...Citeste continuarea
Pui Shanghai
Postat de: caroline in PuiCuratam pieptul de pui de pielita si il dezosam. Il spalam si il stergem cu un servet de hartie dupa care il taiem fasii. Intr-un bol punem ouale impreuna cu sosul de soia, mustarul, zeama de...Citeste continuarea
Supa crema de ou
Postat de: katty in SupeCarnea de pui spalata si portionata se pune la fiert in apa rece cu putina sare, piper boabe si foile de dafin. Se spumeaza si se fierbe la foc mic pana carnea este moale. Se strecoara si se...Citeste continuarea
Aperitiv rulada din omleta umpluta...
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriArdeiul se curata de cotor si seminte, se spala, se toaca si se amesteca cu branza. Ouale se bat cu putina sare si cu mararul spalat si tocat. Se ung placile de la Panini Maker cu ulei. Pe...Citeste continuarea
Sikotakia riganata ( ficatei de pui...
Postat de: caroline in FicatCuratam ficateii si ii trecem sub jet de apa rece. Trecem apoi ficateii prin faina. Punem o tigaie antiaderenta cu putin ulei la foc mediu si prajim ficateii pana capata o culoare usor...Citeste continuarea
Aperitiv omleta Rossini
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriTaiati trufa in lamele foarte fine. Într-un bol se desfac ouăle şi se bat bine cu un praf de sare. Maruntiti 2/3 din lamelele de trufa. Adaugati 1/3 la ouale batute, puneti o felie...Citeste continuarea
Hribi sotati cu gorgonzola si oua...
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeCuratati hribii, ii spalati bine si ii fierbeti cam 25 de minute. Ii rasturnati intr-o sita dupa ce au fiert, ii lasati sa se scurga bine, apoi ii taiati bucatele nu prea mici. Ceapa curatata o...Citeste continuarea
Oua posate in sos de rosii cu ardei...
Postat de: Pungasa_Rogue in PorcSe incepe cu pregatirea chiftelutelor: carnea tocata de porc se amesteca cu ceapa (curatata de foi, spalata si tocata), usturoiul (curatat, spalat si pisat), putina sare, putin piper proaspat...Citeste continuarea
Aperitiv mini omlete cu telemea
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriPunem ouale intr-un bol si adaugam branza data pe razatoarea mare. Adaugam si ceapa verde tocata marunt, uleiul si laptele si amestecam bine. Adaugam ultima data faina, sare si un praf de piper....Citeste continuarea
Aperitiv rulouri de omleta, cu...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe mixează bine ouăle cu un praf de sare și cu piper. Se face o pastă din brânza de vaci bine scursă și măslinele mărunțite. Se mixează bine, după care se condimentează cu...Citeste continuarea
Aperitiv Oua ochiuri cu cascaval si...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe ung formele de copt cu unt, se pun pe fundul lor câte 2-3 felii de kaiser în fiecare (eu am pus câte două, pentru că formele nu sunt suficient de înalte, pentru a...Citeste continuarea
Ciorba de legume, cu tăiței
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală bine, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă....Citeste continuarea
Supa crema de rosii cu dovlecel...
Postat de: merisor67 in Supe/CiorbePunem ceapa tocată solzișori la călit în ulei, stropind-o din când în când cu apă fierbinte, să nu prindă acel gust intens de prăjeală. Adăugăm și 2 căței de...Citeste continuarea
Aperitive Oua in cuib
Postat de: abetina in Aperitive / GarnituriSe ung formele de briose cu unt, se asaza in ele cate o felie si jumatate de sunca taraneasca uscata, se pune cate o feliuta de branza gouda, cate un cub mic de cascaval afumat, se sparge un ou...Citeste continuarea
Tocanita de hribi cu smantana
Postat de: oanapl in Mancaruri de legumeSpeli hribii și îi tai felii și îi pui la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute. Îi clătești cu apă rece și îi pui la scurs într-o sită....Citeste continuarea
Desert Prajitura rasturnata cu mere
Postat de: oanapl in PrajituriMerele le speli, le cureți de coajă, le dai prin răzătoarea cu ochiuri mari, le pui într-o cratiță, apoi adaugi zahărul, untul și stafidele (spre final). Pui merele la foc mic...Citeste continuarea
Placinta greceasca cu branza feta
Postat de: RuxyRux in Aperitive / GarnituriFoile de aluat se dezgheata. Fiecare foaie se intinde cu sucitorul la dimensiunea tavii pe o foaie de copt. Intr-un bol se amesteca branza feta cu smantana, cu untul topit, cu ouale,...Citeste continuarea
Gem de piersici plate (piersici...
Postat de: mirela0911 in Dulceata / GemSe spala bine piersicile apoi se scot samburii si se rup in bucati mai mici. Intr-o oala se asaza in straturi piersici, zahar, piersici, zahar. Se lasa la rece 2 ore. Se scoate oala de la rece,...Citeste continuarea
Desert Prajitura razuita cu mere si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriMerele se spala si se curata de coaja. Se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit intr-o cratita. Se adauga zaharul dupa gust (in functie si de cat sunt de dulci merele) si se amesteca....Citeste continuarea
Desert Tort onomastic, cu nucă şi...
Postat de: ancutsa in TorturiBlat : se bat spumă cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, apoi praful de copt, nuca şi făina. Am ales să...Citeste continuarea
Aripioare crispy
Postat de: eumimi in PuiSe taie aripioarele de pui de la fiecare incheietura. Varful se arunca, se folosesc doar cele 2 parti mai mari. Fulgii de porumb se sfarama, dar foarte putin, nu trebuie sa fie pasati complet....Citeste continuarea