Pentru acest final de săptămână și de an am făcut o supă de roșii (în fapt din suc de roșii, pentru ca prepararea să fie mai rapidă), cu găluște din făină, care merită făcute din când în când, pentru că au un gust și o textură diferite de acelea din gris și pentru că sunt foarte bune. Roșiile, morcovii și sucul de roșii, în cantități mari dau, de asemenea, un gust special acestei supe.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie foarte fin și se călesc cu ceapa și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, la călit, peste celelalte legume. Când roșiile se înmoaie și scade lichidul, se adaugă 100 ml de apă și se lasă la foc mic, să se pătrundă, iar după 5-6 minute se adaugă în oala de supă.
Se pregătește compoziția pentru gălușie, din ouă, făină albă și sare. Se amestecă bine, să nu rămână cocoloașe și când este gata, se formează găluște, mai mici decât cele obișnuite, din gris, care se lasă să alunece într-o oală cu apă clocotită cu sare, dar la foc foarte mic. După ce s-au format toate găluștele, se fierb, la foc mediu, cam 5 minute.
Între timp se toarnă sucul de roșii în oala de supă.
Se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când găluștele au fiert, se strecoară de apă printr-o strecurătoare deasă și se adaugă în oala de supă. Focul de la oala de supă trebuie să fie mic. Se mai lasă supa la fiert încă 2-3 minute, se condimentează cu sare, piper și cimbru, după care se oprește flacăra de la aragaz, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și supa poate fi servită după ce se ”odihnește” timp de 10-15 minute.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ci căliți-o doar puțin, ca să se înmoaie și să devină dulce și transparentă.
2
Toate legumele trebuie tăiate foarte mic, pentru această supă, iar rădăcinoasele trebuie date prin răzătoarea fină.
3
Găluștele din făină se fierb în apă separată, cu sare. Diminuați flacăra de la aragaz cât timp faceți găluștele (ca să nu se desfacă) și apoi fierbeți-le la foc mediu.
4
Găluștele din făină fierb mai repede decât cele din gris, așa că fiți atenți când le opriți din fiert.
5
Aveți grijă să nu adăugați mai multă făină decât trebuie în compoziția de găluște, pentru că în acest caz ele vor rămâne tari.
6
Strecurați găluștele fierte și adăugați-le în oala de supă.
7
După ce ați adăugat găluștele în oala de supă, mai țineți oala pe aragaz, la foc mic, încă maxim 2-3 minute.
8
Adăugați verdeața tocată, doar după ce ați oprit focul de la aragaz.
9
Serviți supa după ce s-a ”odihnit” 10-15 minute, cu capacul pus.