Pentru că în ziua de Anul Nou este şi onomastica tatălui meu, am pregătit un tort cu nucă, cremă de unt, struguri şi frişcă, decorat cu steluţe de ciocolată colorate şi trandafiri.
"Reteta romaneasca"
Steluţele de ciocolată:
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, apoi se formează steluţe pe o hârtie de copt, se pun scobitori sau frigărui, pentru a le putea înfinge ulterior în tort, se presară pe ele zahăr colorat şi bombonele de zahăr. Se dau la frigider până la utilizare.
Blatul:
Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Se adaugă treptat gălbenuşurile. Apoi se adaugă praful de copt, făina şi nuca, amestecând de-acum cu o spatulă, de jos în sus, pentru a rămâne compoziţia aerată. Am ales să coc 2 foi mai înalte, aşadar se toarnă compoziţia în 2 forme de copt rotunde, pregătite cu foaie de copt. Se coace fiecare aprox 20 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Siropul:
Se fierbe pe foc mic apa cu zahărul, câteva minute, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom după gust şi se lasă la răcit.
Crema de unt:
Se amestecă bine cu mixerul untul cu zahărul, apoi se încorporează treptat cacaoa, cafeaua şi frişca.
Asamblare şi Decor:
Se însiropează foile, se adaugă crema de unt, păstrând deoparte puţină cremă pentru decor, se nivelează frumos cu o spatulă.
Se bate cu mixerul frişca lichidă şi se îmbracă tortul cu ea, decorând cu flori, dar şi cu floricele din crema păstrată deoparte. Se ornează cu steluţele de ciocolată albă. Pentru că mie mi-a rămas puţină frişcă şi ciocolată albă topită, le-am amestecat şi am făcut câţiva trandafiri albi.
Se dă la rece până la servire.
Porţii: 15
Timp de coacere: aprox 20min
Timp de pregătire: aprox 1h 30min
La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor
şi Un An Nou Fericit!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-vasile-2019.html