Acestea sunt niște fursecuri pe care le fac destul de des, pentru că sunt delicioase. În plus, sunt rapid și ușor de preparat. Aceste fursecuri pot fi decorate și cu un gem bine legat, dar eu prefer să folosesc vișine din dulceață, pentru că arată mai bine. Dintotdeauna folosesc pentru dulceață vișine altoite, mari și frumoase, care rămân întregi și își păstrează forma, așa că este o adevărată bucurie să decorez cu ele torturi și prăjituri.
Din ingredientele de mai jos am făcut 25 de fursecuri, cam câte 3/porție.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul fraged stă la frigider, să se întărească.
Vișinele se scot din borcan și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă de sirop.
Se mixează bine untul cu: zahărul, vanilia, esența și gălbenușul de ou. Se încorporează făina, amestecată cu sarea și se frământă până ce aluatul este uniform.
Aluatul (moale) se pune într-o folie de unică folosință și se dă la frigider pentru 1-2 ore, ca să se întărească.
Între timp, se taie mărunt nucile. Cine vrea, le poate rumeni în cuptor, în prealabil, dar există riscul ca nucile, deja rumenite, să se ardă, atunci când fursecurile vor fi la cuptor.
Când aluatul s-a întărit în frigider, se ia o jumătate din el (cealaltă jumătate va rămâne la rece, până la preparare), se face din el un sul și se porționează bucățele identice ca dimensiune, din care se formează rapid, biluțe.
Se trec biluțele din aluat prin albușul bătut spumă și apoi prin nuca mărunțită.
Se pun biluțele în tava în care s-a întins o hârtie de copt. Se face cu degetul o adâncitură în mijlocul fiecărei biluțe și se pune în ea câte o vișină din dulceață (sau gem).
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie pentru aproximativ 12-15 minute.
Când fursecurile s-au rumenit ușor la bază, se scoate tava din cuptor.
Cine vrea, poate să presare imediat zahăr pudră, peste fursecurile scoase din cuptor.
Se păstrează, până la epuizare, în cutii de carton, într-un loc răcoros.
1
Preparați aluatul fraged, cu unt rece.
2
Aluatul trebuie să fie moale (se va întări la frigider). Dacă veți adăuga prea multă făină, fursecurile vor fi înecăcioase, în loc să fie fragede și bune.
3
Dacă folosiți vișine, nu uitați ca în prealabil să le scurgeți bine de sirop.
4
Dacă folosiți gem, aveți grijă să fie bine legat, nu apos.
5
Nuca se poate măcina, dar fursecurile arată mai bine dacă doar o mărunțiți (o tăiați în bucățele mai mari).
6
Albușurile nu trebuie mixate tare, ci doar puțin.
7
Dacă rumeniți nuca, în prealabil, există riscul ca ea să se ardă, atunci când veți da fursecurile la cuptor.
8
Țineți fursecurile puțin în cuptor (12-15 minute) la foc mediu, numai până când se rumenesc ușor la bază. Nu trebuie rumenite tare, pentru că se vor usca/întări.
9
Dacă doriți, puteți presăra fursecurile cu zahăr pudră, dar imediat ce le-ați scos din cuptor. Astfel, zahărul pudră va adera mai ușor, definitiv.