Se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie atât cepele, cât și usturoiul. Ceapa se taie mare și se pune la călit cu ulei suficient, la foc mic, ca să se înmoaie puțin și să devină transparentă.
Usturoiul se mărunțește și se pune și el la...
Se face mai întâi blatul. Se separă cu mare atenție albușurile de gălbenușuri. Albușurile se mixează bine și între timp se încorporează, puțin câte puțin, zahărul tos. Se mai adaugă, pe parcursul mixării praful de sare și plicul de vanilie....
Conopida se spală, se scurge de apă și se desface în buchețele.
Se unge cu unt tava în care se va face conopida gratinată și se presară uniform o lingură de pesmet.
Se așează în tavă buchețelele de conopidă și se presară, de asemenea. peste ele încă o...
Conopida se spală bine, se strecoară de apă și se desface în buchețele.
Se spală bine toate legumele și se scurg de apă. Morcovul și țelina se rad pe răzătoarea mare. Ardeiul se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt și se pune la călit, într-un vas cu suficient...
Conopida se spală, se desface în buchețele și se opărește timp de 3 minute în apă clocotită cu sare, după care se strecoară și se lasă să se răcorească.
Între timp, se face maioneza dintr-un gălbenuș de ou fiert tare și răzuit în care se...
Se rup codițele la păstăi, se spală bine și se opăresc câteva minute în apă cu sare, după care se strecoară de apă.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mare și se călește în ulei suficient,...
Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt.
Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat.
Se unge tigaia de clătite cu ulei și se fac clătitele, una după alta. Când s-a epuizat...
Se aleg gutui mai mici, galbene, nu foarte coapte și fără defecte.
Se spală bine gutuile pentru a elimina puful, se șterg cu un prosop curat și apoi se feliază, fără a îndepărta coaja sau sâmburii (pentru că acestea conțin pectină!). Apoi se pun gutuile la fiert, la...
Alegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat.
Cu un cuțit bine ascuțit, curățați de coji gutuile și apoi puneți-le imediat într-un vas cu apă rece, ca să nu se...
Carnea se curăță de pielițe și de vițe nedorite, se spală, se scurge de apă, după care se toacă mărunt.
Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji.
Ceapa și cățeii de usturoi se curăță, se șterg cu un prosop de hârtie și se taie...
Se scot vișinele din borcan și se etalează pe o farfurie, pentru a lăsa siropul.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează bine, cu zahărul tos, adăugat treptat. Când albușurile au consistența compoziției pentru bezele, se adaugă unul căte unul gălbenușurile...
Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert.
Între timp, se răzuie cașcavalul și telemeaua, iar șunca se taie mărunt.
Când cartofii au fiert, se lasă să se răcorească puțin, după care se curăță de coji și se pasează bine. Se adaugă untul și...
Carnea se spală, se alege de grăsime și de pielițe, se feliază și se pune în cratiță, cu 3-4 linguri de ulei la foc domol, până se albește pe toate fețele, după care se acoperă bine cu apă rece și se lasă la fiert. Când este cazul, se spumuiește și se...
Carnea se spală, se alege de pielițele și vițele nedorite și se pune la fiert cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se completează cu apă caldă, când scade, la fiert.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie julienne, sau...
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute.
Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la...
Aluatul de foietaj se decongelează și se subțiază cu un sucitor, pe planșeta presărată cu făină, până ajunge la dimensiunea de 1-1,5 milimetri grosime. Se înțeapă foaia cu furculița, pentru a nu se umfla în cuptor.
Cu o formă rotundă, sau cu un pahar cu o...
Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust.
Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă.
La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un...
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea.
Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Ciocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe.
Formele de brioșe se pun în tava specială.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Se amestecă untul cu zahărul, până se face spumă, se adaugă și...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare.
Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei, pînă se înmoaie și se rumenește puțin.
Cașcavalul se răzuie pe răzătoarea fină....
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.
Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la...
Melcișorii se pun la fiert într-o oală cu multă apă fierbinte, sărată.
Între timp, se răzuie telemeaua și cașcavalul și se bat bine cele 3 ouă.
Când pastele sunt aproape fierte, se strecoară, se clătesc de două ori în apă rece și se lasă puțin la...
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază.
Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu.
Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească.
Se pun prunele la cuptor,...
Prunele se spală bine și se lasă la scurs.
Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.
Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie.
Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...
Cus-cus cu legume
Se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie atât cepele, cât și usturoiul. Ceapa se taie mare și se pune la călit cu ulei suficient, la foc mic, ca să se înmoaie puțin și să devină transparentă. Usturoiul se mărunțește și se pune și el la...
Desert rulada cu crema de lamaie
Se face mai întâi blatul. Se separă cu mare atenție albușurile de gălbenușuri. Albușurile se mixează bine și între timp se încorporează, puțin câte puțin, zahărul tos. Se mai adaugă, pe parcursul mixării praful de sare și plicul de vanilie....
Conopida gratinata
Conopida se spală, se scurge de apă și se desface în buchețele. Se unge cu unt tava în care se va face conopida gratinată și se presară uniform o lingură de pesmet. Se așează în tavă buchețelele de conopidă și se presară, de asemenea. peste ele încă o...
Ciorba de conopida
Conopida se spală bine, se strecoară de apă și se desface în buchețele. Se spală bine toate legumele și se scurg de apă. Morcovul și țelina se rad pe răzătoarea mare. Ardeiul se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt și se pune la călit, într-un vas cu suficient...
Salata de conopida cu sos de maioneza
Conopida se spală, se desface în buchețele și se opărește timp de 3 minute în apă clocotită cu sare, după care se strecoară și se lasă să se răcorească. Între timp, se face maioneza dintr-un gălbenuș de ou fiert tare și răzuit în care se...
Pastai cu rosii si sos de ceapa si usturoi
Se rup codițele la păstăi, se spală bine și se opăresc câteva minute în apă cu sare, după care se strecoară de apă. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mare și se călește în ulei suficient,...
Aperitiv clatite cu sunca si cascaval
Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt. Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat. Se unge tigaia de clătite cu ulei și se fac clătitele, una după alta. Când s-a epuizat...
Peltea de gutui
Se aleg gutui mai mici, galbene, nu foarte coapte și fără defecte. Se spală bine gutuile pentru a elimina puful, se șterg cu un prosop curat și apoi se feliază, fără a îndepărta coaja sau sâmburii (pentru că acestea conțin pectină!). Apoi se pun gutuile la fiert, la...
Dulceata de gutui
Alegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat. Cu un cuțit bine ascuțit, curățați de coji gutuile și apoi puneți-le imediat într-un vas cu apă rece, ca să nu se...
Oua scotiene, cu salata de varza
Carnea se curăță de pielițe și de vițe nedorite, se spală, se scurge de apă, după care se toacă mărunt. Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji. Ceapa și cățeii de usturoi se curăță, se șterg cu un prosop de hârtie și se taie...
Desert prajitura cu dulceata de visine
Se scot vișinele din borcan și se etalează pe o farfurie, pentru a lăsa siropul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează bine, cu zahărul tos, adăugat treptat. Când albușurile au consistența compoziției pentru bezele, se adaugă unul căte unul gălbenușurile...
Aperitiv rulouri in bacon, din cartofi, sunca si branzeturi
Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert. Între timp, se răzuie cașcavalul și telemeaua, iar șunca se taie mărunt. Când cartofii au fiert, se lasă să se răcorească puțin, după care se curăță de coji și se pasează bine. Se adaugă untul și...
Mancarica de mazare, cu pulpa de porc
Carnea se spală, se alege de grăsime și de pielițe, se feliază și se pune în cratiță, cu 3-4 linguri de ulei la foc domol, până se albește pe toate fețele, după care se acoperă bine cu apă rece și se lasă la fiert. Când este cazul, se spumuiește și se...
Supa de vacuta cu legume
Carnea se spală, se alege de pielițele și vițele nedorite și se pune la fiert cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se completează cu apă caldă, când scade, la fiert. Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie julienne, sau...
Cnedle
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe, ca pentru un pireu de cartofi, după care se pun cu apă și 1 praf de sare la fiert, la foc iute. Când sunt fierți, se scurg de apă, se pasează, se adaugă cele două linguri de ulei și 1 praf de sare, după care se lasă la...
Desert cosulete cu frisca si fragi din dulceata
Aluatul de foietaj se decongelează și se subțiază cu un sucitor, pe planșeta presărată cu făină, până ajunge la dimensiunea de 1-1,5 milimetri grosime. Se înțeapă foaia cu furculița, pentru a nu se umfla în cuptor. Cu o formă rotundă, sau cu un pahar cu o...
Mamaliguta cu branza si smantana
Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust. Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă. La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un...
Aperitiv rulouri umplute cu branza
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Aperitiv cornulete pizza
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea. Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Desert briose cu ciocolata si visine din dulceata
Ciocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe. Formele de brioșe se pun în tava specială. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se amestecă untul cu zahărul, până se face spumă, se adaugă și...
Cartofi cu ceapa, kaiser si cascaval la cuptor
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei, pînă se înmoaie și se rumenește puțin. Cașcavalul se răzuie pe răzătoarea fină....
Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit. Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la...
Melcisori cu telemea, la cuptor
Melcișorii se pun la fiert într-o oală cu multă apă fierbinte, sărată. Între timp, se răzuie telemeaua și cașcavalul și se bat bine cele 3 ouă. Când pastele sunt aproape fierte, se strecoară, se clătesc de două ori în apă rece și se lasă puțin la...
Turtite la tigaia grill
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Piept de pui cu smantana si galuste de faina
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază. Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Aperitiv de post: rosii umplute cu salata de vinete
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu. Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Gogosari feliati in otet
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe. Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Magiun de prune cu nuci
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească. Se pun prunele la cuptor,...
Compot de prune
Prunele se spală bine și se lasă la scurs. Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea. Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida cu branzeturi la cuptor
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie. Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...