Ciorba saracului

de RODIMUR in Ciorbe, 8 Noi 2017 | 7317 vizualizari

 

Este o rețetă foarte veche, de pe vremea când foametea făcea ravagii în Moldova, după seceta din 1946-1947, care a uscat toată recolta. Oamenii, istoviți de muncă și de foame, mergeau la târg și pentru un sac de făină dădeau lucruri fine lucrate ani de zile manual, broderii, dantele și covoare mari, țesute în casă. Mămica povestea că era copil pe vremurile acelea groaznice și când le-a murit o văcuță, probabil tot din cauza secetei și a lipsurilor, au plâns amarnic cu toții, inclusiv copiii, pentru că știau că au pierdut astfel sursa lor sigură de trai, de lapte, brânză, unt și smântână...
În amintirea celor povestite, am făcut această rețetă, care este bună și în zilele de post. A ieșit foarte bună, așa încât am mâncat două farfurii, una după alta...
În aluatul pentru răzălitură, ce ținea loc de tăiței, care atunci se găseau mai rar, mai intra uneori și câte un ou, dar în vremurile acelea de restriște, se făcea economie la toate. Așa că am făcut și eu aluatul fără ou, fiind o ciorbiță de post.
De asemenea, în unele zone, pentru gust, se mai puneau feliuțe de slănină, dar eu am lăsat ciorbița simplă, de post și a fost foarte bună, chiar și-așa...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de ciorbiță.
 

 

INGREDIENTE

  • 4 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 1-2 roșii
  • 1 ceapă
  • 4-5 căței de usturoi
  • ulei pentru călit
  • frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Pentru răzălitură
  • 6 linguri de făină
  • 1 praf de sare
  • apă
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba saracului:

Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă.

Se spală și se curăță ardeiul de cotor, vițe și semințe, apoi se taie cubulețe și se pune peste ceapă, la călit.

Roșia se spală, se taie cubulețe și se pune și ea la călit, peste ardei și ceapă.

Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin, apoi se pune la călit, cu celelalte legume.

Morcovul și pătrunjelul se curăță, se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert în oală. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun și ei la fiert în oală. Se spumuiește când este cazul.

Se face un aluat foarte tare pentru răzălitură, din făină albă, sare și apă caldă. Când aluatul este foarte tare se dă pe răzătoarea mare și apoi răzălitura se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După un clocot-două, se strecoară, se clătește cu apă rece și se lasă la scurs, până ce va fi pusă în ciorbiță.

Când cartofii, morcovul și pătrunjelul sunt aproape fierți, se adaugă răzălitura, legumele călite cu tot cu uleiul în care s-au prăjit și se mai lasă pe foc două-trei clocote, după care se condimentează cu sare și piper, se oprește focul de la aragaz, se adaugă frunzele de pătrunjel și se pune capacul.

Ciorbița se lasă "să se odihnească" un sfert de oră, după care se servește, cu ardei iute, dacă se dorește.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă, ci îmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce și să dea un gust bun ciorbiței.

2

Alegeți cartofi roșii, care nu se sfărâmă la fiert.

3

Cartofii se pun la fiert, când morcovul și pătrunjelul sunt pe jumătate fierți.

4

Este bine ca răzălitura să fie fiartă separat, pe jumătate, apoi clătiți-o și strecurați-o. Dacă o veți fierbe direct în ciorbiță, ea va fi făinoasă și tulbure. După ce ați clătit răzălitura, o puteți pune la fiert în ciorbiță, pentru un clocot-două.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba saracului" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba moldoveneasca de perisoare, cu legume proaspete