Desert tort de gutui

de RODIMUR in Torturi, 30 Oct 2017 | 7414 vizualizari

 

Pentru că încă mai sunt gutui în piețe, m-am găndit să fac ceva dulce cu acest fruct parfumat al toamnei. Preparându-l, îmi spuneam că-l voi decora cu frișcă (tot am smântână grasă, bună și proaspătă în frigider) și cu peltea, tot de gutui, mai ales că mi-a ieșit perfect din toate punctele de vedere (gust, aspect și consistență).
Dar văzând ce culoare frumoasă are și știind cât de parfumate sunt gutuile, am renunțat la orice idee de decor. Tortul meu de gutui va rămâne așa, simplu, ca să nu acopăr gustul special, parfumat și natural al fructului, cu frișca cea de toate zilele...
Tortul de gutui se prepară aproape la fel ca cel de mere. Doar cantitățile ingredientelor diferă puțin.

 

INGREDIENTE

  • 3-4 gutui (eu am folosit 3)
  • 100 grame de unt
  • 200-250 grame de zahăr tos
  • Pentru blat
  • 5 ouă
  • 250 grame de zahăr tos fin
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • Pentru sirop
  • 4 linguri de zahăr
  • 6 linguri de apă
  • esență de lămâie (câteva picături)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de gutui:

Se spală gutuile și se curăță de puf, după care se șterg bine cu un prosop curat, se feliază și se curăță de coji și de cotoare. 

În  forma pentru blaturi, sau într-o cratiță specială pentru acest scop (eu folosesc o cratiță specială numai pentru blaturi, care se potrivește perfect cu suportul de tort) se pune untul feliat, pe toată suprafață și deasupra se toarnă zahărul, în așa fel încât să se niveleze baza. Știind că gutuile sunt puțin acrișoare, eu am folosit 250 grame de zahăr tos.

Feliile de gutui se așează radial, în cerc, de jur împrejurul formei pentru tort, iar în mijloc și între felii se așează bucățele de gutui. Se presară 2-3 linguri de zahăr tos peste gutui, după care se dă cratița la cuptor la foc mediu, până ce se topește untul, zahărul se dizolvă, iar feliile de gutui se înmoaie.

Când gutuile s-au înmuiat și zahărul s-a dizolvat, se scoate cratița din cuptor și se lasă să se răcorească, iar cuptorul se stinge.

Între timp se prepară compoziția pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează, încorporându-se pe rând, puțin cîte puțin, zahărul, vanilia, gălbenușurile, făina și la urmă uleiul.

Compoziția rezultată se toarnă în cratiță/formă peste gutuile răcorite, se nivelează și se dă la cuptor, aproximativ 30-35 de minute, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate cratița/forma din cuptor și se lasă să se răcorească timp de 7-8 minute.

Se prepară un sirop legat (dar nu tare!) din 4 linguri de zahăr tos și 6 linguri de apă. Când siropul este legat ușor, se lasă să se răcorească puțin și apoi se adaugă în el câteva picături de esență de lămâie (sau zeamă de lămâie).

Când siropul s-a răcorit puțin, se toarnă peste tort, distribuindu-l uniform pe toată suprafața (și în mod special pe margini), se lasă 3-4 minute, după care se răstoarnă rapid și sigur în platou, sau în suportul pentru torturi.

Se poate decora cu frișcă, ciocolată răzuită, sau topită, ornamente de decor, dulceață...

 

TIPS-URI

1

Gutuile sunt greu de curățat și de tăiat. Tăiați-le în patru și apoi fiecare sfert încă în două bucăți. Curățați feliile de gutui de cotor și de partea lemnoasă și tare care înconjoară miezul fructului.

2

Pentru că gutuile sunt acrișoare e bine să folosiți suficient zahăr.

3

Dacă veți mixa bine albușurile și nu veți opri mixarea până la terminarea compoziției pentru blat, nu va fi nevoie să folosiți praf de copt. Oricum, rețeta nu are acest ingredient în listă.

4

Lăsați răgazul indicat în descrierea rețetei pentru ca blatul, siropul și tortul să se răcorească, pentru a avea o formă frumoasă în final.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

RODIMUR 1

01.11.2017, 10:08

Așa este, Ksenya! E un fruct rafinat și special. Orice facem din el este foarte bun... Mulțumesc frumos!

Ancutsa 1

25.10.2018, 15:03

Ce frumos si aromat!

RODIMUR 1

25.10.2018, 15:36

Da, Ancutsa...A fost tare bun...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort racoros, cu fructe si lamaie