Parjoale moldovenesti cu cartofi natur

de RODIMUR in Porc, 16 Noi 2017 | 6306 vizualizari

 

Pârjoalele sunt specifice Moldovei, deși ele sunt, în fapt, niște chiftele care se prepară în toate zonele țării. Pârjoalele sunt, totuși lunguiețe, mai condimentate, ceva mai crocante și cu miezul moale. Cuvântul pârjoale vine din limbile turcă și bulgară și poate că această proveniență explică de ce acest preparat se face în mod special în Moldova.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 24 de pârjoale medii (eu nu le fac prea mari, așa după cum și chiftelele pe care le fac sunt mai mici), iar dacă punem câte 3 pârjoale în farfurie, asta înseamnă 8 porții.
 
 

 

INGREDIENTE

  • 400 grame carne de porc
  • 200 grame carne de vită
  • 1 cartof crud (roz) de mărime medie
  • 2 felii de pâine muiate și stoarse
  • 2 linguri de făină albă
  • 6-8 căței de usturoi
  • 1 ceapă mare
  • 1 legătură de mărar
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat
  • făină pentru modelat pârjoalele
  • ulei pentru călit ceapa
  • ulei pentru prăjit pârjoalele
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Parjoale moldovenesti cu cartofi natur:

Carnea se spală, se scurge de apă și se curăță de vițe și de pielițele nedorite, după care se toacă fin.

Se curăță ceapa, se spală și se călește puțin în ulei, la foc mic, până devine transparentă, iar apoi se lasă să se scurgă de ulei și să se răcească.

Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.

Usturoiul se curăță, se spală și se taie foarte mărunt.

Se amestecă într-un vas încăpător: carnea tocată, oul, ceapa călită (și răcită), usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, bicarbonatul, mărarul tăiat fin și pâinea muiată și stoarsă bine. După ce s-au amestecat aceste ingrediente se adaugă și făina albă, în așa fel încât să rezulte o compoziție legată, dar molcuță, nu tare.

Din această compoziție se ia câte o lingură încărcată, se pune pe planșeta prevăzută cu făină albă, se formează un rulou care se înfăinează bine pe toate părțile și apoi se aplatizează.

Se procedează la fel până se termină toată compoziția, după care pârjoalele formate se prăjesc în ulei încins în prealabil, la foc mic, ca să nu se ardă și să rămână crude în interior, ci să se pătrundă bine.

Se scot din tigaie cu o paletă și se țin câteva minute pe un platou prevăzut cu hârtie absorbantă, ca să lase uleiul în exces.

Se servesc calde, cu pireu de cartofi, sau cu cartofi natur. Pentru că sunt bine condimentate și au coaja crocantă, pârjoalele sunt foarte bune și reci.

TIPS-URI

1

Este bine să folosiți carne tocată amestec, mai multă de porc.

2

Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu devină amară, ci căliți-o doar puțin, ca să aibă un gust dulce.

3

Cine nu apreciază mărarul, se poate lipsi de el, deși acesta dă un gust foarte bun pârjoalelor.

4

Nu faceți economie la usturoi și nici la piper. Pârjoalele bine condimentate și crocante sunt foarte bune.

5

Nu folosiți prea multă făină, pentru că atunci pârjoalele ar fi tari și înecăcioase. Ele trebuie să fie molcuțe la interior și crocante la suprafață.

6

Pârjoalele se prăjesc mai mult decât chiftelele, până ce fac o crustă crocantă, bine rumenită, dar asta nu înseamnă să fie arse.

7

Ca să nu ardeți pârjoalele (ar avea o culoare foarte închisă și un gust amar!) scufundați-le pe jumătate în ulei și prăjiți-le la foc mic.

8

Nu prăjiți în totalitate pîrjoalele pe o parte și apoi pe cealaltă, ci întoarceți-le de căteva ori, să se pătrundă și rumenească încet, pe ambele fețe.

9

Nu începeți să prăjiți pârjoalele înainte ca uleiul să fie bine încins, după care diminuați puterea focului de la aragaz.

10

Fiind prăjite, pârjoalele nu se servesc cu garnituri prăjite, ci fierte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Parjoale moldovenesti cu cartofi natur" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Chiftele uriase la gratar cu cartofi spiralati