Limoncello este un lichior de lămâie originar din sudul Italiei (peninsula Sorrento). Cum localnicii țin mult la produsele lor, au pretenția că doar lichiorul făcut cu lămâi din acea zonă este limoncello, iar cel produs în alte zone ale Italiei se numește "limoncino", sau "limonello". Cu toate acestea, nu numai industria băuturilor spirtoase de pretutindeni îl produce, chiar cu această denumire, dar până și persoanele particulare. Eu am aflat rețeta în Franța, de la o prietenă și l-am preparat, pentru că-mi place gustul lui dulce-amărui.
Limoncello este un aperitiv obținut foarte simplu, dar scopul său precis este acela de digestiv, servit cu gheață. Mai trebuie să precizez că dacă la noi aperitivul este o mâncare consistentă, adesori chiar picantă, înainte de felul principal (la evenimente este chiar o farfurie supraîncărcată cu de toate) la francezi, aperitivul este o băutură alcoolică luată înainte de masă, pentru a deschide apetitul. Așa stând lucrurile, imaginați-vă reacția unui francez care este invitat la noi să ia un aperitiv și în loc de păhărelul de alcool (slab, de obicei) la care se aștepta, i se aduce o farfurie plină cu: șuncă, mezeluri, brânzeturi, măsline, legume...
Prepararea acestei băuturi se face în patru etape și durează 15 zile.
Din ingredientele de mai jos rezultă aproximativ 1 litru de Limoncello, notat aici ca o porție.
Se aleg lămâi mari, frumoase și fără defecte, se spălă bine și apoi se șterg cu un prosop curat.
Se curăță cojile lămâilor (așa cum se curăță merele) și se pun într-un vas mai mare din sticlă. Peste coji se toarnă vodka și se închide ermetic vasul.
Se lasă la macerat timp de două săptămâni, dar agitați puțin vasul, în fiecare zi.
În cea de-a treia etapă, se face un sirop legat din 400 grame de zahăr tos și 500 ml de apă.
Se lasă siropul la răcit, după care se toarnă peste cojile de lămâie macerate în vodkă.
Se închide bine vasul și se mai lasă la macerat 24 de ore.
După acest interval de timp, se strecoară băutura într-o sticlă și se pune la frigider pentru 2 ore. Se servește cu gheață.
1
Spălați bine lămâile, înainte de a le curăța coaja.
2
Închideți ermetic vasul în care faceți Limoncello.
3
În perioada macerării, agitați ușor vasul, în fiecare zi.
4
Nu turnați siropul cald peste vodkă, ci lăsați-l să se răcească mai întâi.
5
Respectați perioadele de macerare.