O salată ușor de făcut și bună, mai ales în post...
Fasolea se alege, se spală în două-trei ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de preparare.
A doua zi se aruncă apa în care a stat fasolea peste noapte, se adaugă altă apă rece și se pune la fiert, la foc iute.
Separat se pune un alt vas cu apă la încălzit.
Se adună spuma care se formează când fierbe fasolea și se aruncă. După câteva clocote, se strecoară fasolea, se adaugă apă fierbinte și se pune din nou la fiert, la foc mediu.
Cât timp fierbe fasolea, se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa verde se curăță, se spală și se taie, cu tot cu codițe. Ceapa roșie se curăță, se spală și se taie rondele. Ardeiul se spală, se curăță de cotor și de vițe și se taie bastonașe. Roșiile se spală și se feliază.
Când fasolea a fiert (fără să se sfărâme) se strecoară de apă, se pune într-un bol mai mare și se adaugă celelalte ingrediente. Se condimentează salata cu: sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie, se amestecă ușor și se poate servi deja.
Cine dorește, poate suplimenta după gust, zeama de lămâie, sau uleiul de măsline.
1
Fasolea trebuie pusă la înmuiat cu o seară înainte de preparare, pentru a fierbe mai repede.
2
Când schimbați apa la fasole, folosiți numai apă fierbinte, ca să nu se întărească.
3
Puteți folosi câteva fire de busuioc, dacă nu aveți ulei de măsline cu busuioc. Îi va da un gust foarte bun.
4
Uleiul de măsline obișnuit este puțin amar. Dacă nu vă place ca salata de fasole să fie amară, folosiți ulei de floarea soarelui.