Borșul de sfeclă se face mai ales în post, dar cui îi place, îl poate face oricând, iar atunci, nefiind constrâns de reguli și opreliști, îi poate adăuga 1-2 linguri de smântână, ceea ce îi va da un gust deosebit.
Folosită încă din antichitate ca medicament, sfecla roșie a ajuns să fie exportată cu caravanele, până în Imperiul Roman și în Grecia. Se zice că împăratul roman Tiberius, a stabilit ca triburile germanice să plătească tribut în lăzi de sfeclă roșie, în loc de pungi cu aur, știind care sunt beneficiile acesteia.
Sursă importantă de oligoelemente, vitamine, potasiu și acid folic, sfecla roșie are un conținut bogat în fier, previne bolile de sânge, energizează și mineralizează organismul, tratează leucemia, cancerul de colon, bolile de ficat, de inimă și infecțiile cronice...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 l de borș de sfeclă, dupa reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Ingrediente Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, cu celelalte legume.
Sfecla se curăță, se rade pe răzătoarea mare și se pune la fiert cu 1 l de borș de putină, sau cu apă cu sare.
Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie și se pune la călit în ulei suficient, la foc mic, până devine transparentă.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când sfecla a fiert, se toarnă cu tot cu borș în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se mai lasă un clocot, se adaugă ceapa călită cu uleiul în care s-a înmuiat și se condimentează cu sare, piper și cimbru. După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel tăiate mărunt și se pune capacul la oală.
După un sfert de oră, borșul poate fi servit, cu ceapă roșie alături și cui îi place, cu mămăliguță caldă. Dacă nu este post, se poate adăuga în farfurie smântână (1-2 linguri) care îi va îmbunătăți mult gustul.
Daca vrei sa ai la indemana sfecla, din recolta proprie, pastreaz-o la borcan, dupa reteta de Sfecla rosie in otet
Salata de sfecla rosie se fasce atat de usor si-i asa de buna!
Stiai ca, din frunzele de la sfecla, poti prepara o Tarta Sarata?
1
Trebuie să fierbeți sfecla în borș, sau în apă cu sare, pentru a-și păstra culoarea roșie.
2
Puneți la fiert mai întâi morcovii, pătrunjeii și țelina, care fierb mai greu și apoi cartofii, care fierb mai repede, ca să nu se sfărâme.
3
Alegeți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fiert.
4
Adunați și aruncați spuma care se formează când fierbe sfecla în borș.