Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut.
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii).
Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic.
Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte.
Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici).
Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți.
După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Faceți clătitele și, din ce rămâne după ce decupați pătrățelele pentru piramidă, veți face trandafirașii.
Rețeta pentru piramida din clătite o găsiți aici:
https://www.bucataras.ro/retete/piramida-din-clatite-de-post-cu-dulceata-si-peltea-de-gutui-85033.html
Se...
Se fac clătitele dintr-un aluat consistent pentru clătite, ca o smântână groasă.
În funcție de dimensiunile tigăii de făcut clătite, se face un pătrat din carton.
După ce s-au prăjit toate clătitele și s-au răcorit puțin (se poate începe imediat cu...
Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce...
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă.
Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Cartofii se spală și se pun la fiert, întregi.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se spală cepele și se taie rondele, separat. Se taie feliile de gogoșar murat în oțet și se pune tonul într-o strecurătoare, ca să se scurgă de lichid.
Când...
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof.
Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert.
Mazărea se pune...
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Fasolea se alege, se spală în două-trei ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de preparare.
A doua zi se aruncă apa în care a stat fasolea peste noapte, se adaugă altă apă rece și se pune la fiert, la foc iute.
Separat se...
Se scoate tonul din cutiile de conserve și se lasă să se scurgă de lichid într-o strecurătoare.
După câteva minute, se mărunțește tonul cu furculița, sau în robot.
Se curăță o ceapă medie, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, după care se taie...
Cum se prepara Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie:
Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă,...
Carnea se spală, se scurge de apă și se curăță de vițe și de pielițele nedorite, după care se toacă fin.
Se curăță ceapa, se spală și se călește puțin în ulei, la foc mic, până devine transparentă, iar apoi se lasă să se scurgă de ulei și să se răcească....
Preparare Reteta de spaghete cu carne de porc si sos tomat
Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină transparentă.
Carnea se...
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală și se curăță ardeiul de cotor, vițe și semințe, apoi se taie cubulețe și se pune peste ceapă, la călit....
Se face mai întâi aluatul pentru blat. Se mixează zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă, după care se adaugă puțin câte puțin făina și se încorporează bine, ca să devină un aluat elastic. Se pune aluatul într-o folie...
Cum se prepara Tarta cu branza dulce si stafide aurii - Desertul gustos si aromat
Pentru a face aluatul, se mixează mai întâi zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă. Apoi se adaugă făina, treptat, iar după ce a fost toată...
Se taie "capacul" de la chifle și se golesc de miez.
În găoace se pune o felie de cașcaval/brânză topită (sau 1/2, dacă chifla e mai mică), apoi o felie (sau 1/2) de șuncă presată, după care se pune un ou întreg.
Se condimentează cu sare și piper și...
Se curăță cepele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să devină transparente.
Se curăță pielițele de pe pălărioarele ciupercuțelor și...
Se face un aluat elastic, potrivit de moale, din făină, drojdie, gălbenușuri, zahăr, vanilie, coaja rasă de lămâie, laptele cald și esența de rom. Când toate ingredintele au fost încorporate, se adaugă puțin câte puțin, uleiul. Se frământă și se bate...
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în forma dorită (dar nu se mărunțesc) și se pun la fiert în oala în care se va prepara ciorbița.
Mazărea se pune la fiert în apă, cât să dea în clocot, apoi se strecoară și se pune la fiert,...
Se aleg lămâi mari, frumoase și fără defecte, se spălă bine și apoi se șterg cu un prosop curat.
Se curăță cojile lămâilor (așa cum se curăță merele) și se pun într-un vas mai mare din sticlă. Peste coji se toarnă vodka și se închide ermetic...
Se spală gutuile și se curăță de puf, după care se șterg bine cu un prosop curat, se feliază și se curăță de coji și de cotoare.
În forma pentru blaturi, sau într-o cratiță specială pentru acest scop (eu folosesc o cratiță specială numai pentru...
Carnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul.
Se curăță legumele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie fin, se călește ușor, până devine...
Carnea se spală și se curăță bine de pielițe, vițe și osânză nedorită, după care se taie în cubulețe și se pune la călit într-o cratiță cu ulei, la foc mic, până ce se albește pe toate fețele.
Se adaugă 3-4 pahare de apă și se lasă la fiert...
Ciupercuțele se scot din cutii și se pun într-un vas cu apă rece, timp de 15 minute, după care se clătesc în mai multe ape și se scurg de apă.
Se face o compoziție subțire din făină, ouă, lapte, zahăr, sare, unt topit, după care se fac clătitele, una câte una,...
Se spală cartofii și se pun la fiert. Când sunt gata fierți, se lasă să se răcorească, după care se curăță de coji și se taie cubulețe într-un bol în care va fi făcută salata.
Conopida se spală, se desface în buchețele (nu foarte mici) și se fierbe...
Ardei umpluți, de post
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut. Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Lichior de gutui
Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii). Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic. Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se...
Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte. Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofi crocanti la cuptor, cu salata de varza
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici). Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți. După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Desert trandafirasi din clatite de post, cu peltea de gutui
Faceți clătitele și, din ce rămâne după ce decupați pătrățelele pentru piramidă, veți face trandafirașii. Rețeta pentru piramida din clătite o găsiți aici: https://www.bucataras.ro/retete/piramida-din-clatite-de-post-cu-dulceata-si-peltea-de-gutui-85033.html Se...
Desert piramida din clatite de post, cu dulceata si peltea de gutui
Se fac clătitele dintr-un aluat consistent pentru clătite, ca o smântână groasă. În funcție de dimensiunile tigăii de făcut clătite, se face un pătrat din carton. După ce s-au prăjit toate clătitele și s-au răcorit puțin (se poate începe imediat cu...
Desert placinta cu dovleac, de post
Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce...
Cartofi la grill, cu spanac si usturoi
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă. Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Salata de cartofi, cu ton si masline
Cartofii se spală și se pun la fiert, întregi. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se spală cepele și se taie rondele, separat. Se taie feliile de gogoșar murat în oțet și se pune tonul într-o strecurătoare, ca să se scurgă de lichid. Când...
Aperitiv rulouri de sunca, umplute cu salata boeuf
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof. Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert. Mazărea se pune...
Supa de legume pasate, cu ceapa rosie si crutoane
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Salata de fasole alba
Fasolea se alege, se spală în două-trei ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de preparare. A doua zi se aruncă apa în care a stat fasolea peste noapte, se adaugă altă apă rece și se pune la fiert, la foc iute. Separat se...
Pasta de ton, de post
Se scoate tonul din cutiile de conserve și se lasă să se scurgă de lichid într-o strecurătoare. După câteva minute, se mărunțește tonul cu furculița, sau în robot. Se curăță o ceapă medie, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, după care se taie...
Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie
Cum se prepara Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie: Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă,...
Parjoale moldovenesti cu cartofi natur
Carnea se spală, se scurge de apă și se curăță de vițe și de pielițele nedorite, după care se toacă fin. Se curăță ceapa, se spală și se călește puțin în ulei, la foc mic, până devine transparentă, iar apoi se lasă să se scurgă de ulei și să se răcească....
Reteta de spaghete cu carne de porc si sos tomat
Preparare Reteta de spaghete cu carne de porc si sos tomat Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină transparentă. Carnea se...
Ciorba saracului
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește puțin în ulei, la foc mic, ca să nu se ardă. Se spală și se curăță ardeiul de cotor, vițe și semințe, apoi se taie cubulețe și se pune peste ceapă, la călit....
Desert tarta cu grilaj si crema de vanilie
Se face mai întâi aluatul pentru blat. Se mixează zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă, după care se adaugă puțin câte puțin făina și se încorporează bine, ca să devină un aluat elastic. Se pune aluatul într-o folie...
Tarta cu branza dulce si stafide aurii - Desertul gustos si aromat
Cum se prepara Tarta cu branza dulce si stafide aurii - Desertul gustos si aromat Pentru a face aluatul, se mixează mai întâi zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă. Apoi se adaugă făina, treptat, iar după ce a fost toată...
Aperitiv chifle umplute, la cuptor
Se taie "capacul" de la chifle și se golesc de miez. În găoace se pune o felie de cașcaval/brânză topită (sau 1/2, dacă chifla e mai mică), apoi o felie (sau 1/2) de șuncă presată, după care se pune un ou întreg. Se condimentează cu sare și piper și...
Ciulama de champignons cu mamaliguta
Se curăță cepele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să devină transparente. Se curăță pielițele de pe pălărioarele ciupercuțelor și...
Desert placinte trandafir, cu branza dulce
Se face un aluat elastic, potrivit de moale, din făină, drojdie, gălbenușuri, zahăr, vanilie, coaja rasă de lămâie, laptele cald și esența de rom. Când toate ingredintele au fost încorporate, se adaugă puțin câte puțin, uleiul. Se frământă și se bate...
Ciorbita cu mazare si radacinoase
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în forma dorită (dar nu se mărunțesc) și se pun la fiert în oala în care se va prepara ciorbița. Mazărea se pune la fiert în apă, cât să dea în clocot, apoi se strecoară și se pune la fiert,...
Limoncello
Se aleg lămâi mari, frumoase și fără defecte, se spălă bine și apoi se șterg cu un prosop curat. Se curăță cojile lămâilor (așa cum se curăță merele) și se pun într-un vas mai mare din sticlă. Peste coji se toarnă vodka și se închide ermetic...
Desert tort de gutui
Se spală gutuile și se curăță de puf, după care se șterg bine cu un prosop curat, se feliază și se curăță de coji și de cotoare. În forma pentru blaturi, sau într-o cratiță specială pentru acest scop (eu folosesc o cratiță specială numai pentru...
Chiftelute marinate
Carnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul. Se curăță legumele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie fin, se călește ușor, până devine...
Cus-cus cu pulpa de porc
Carnea se spală și se curăță bine de pielițe, vițe și osânză nedorită, după care se taie în cubulețe și se pune la călit într-o cratiță cu ulei, la foc mic, până ce se albește pe toate fețele. Se adaugă 3-4 pahare de apă și se lasă la fiert...
Aperitiv clatite cu ciupercute si maioneza
Ciupercuțele se scot din cutii și se pun într-un vas cu apă rece, timp de 15 minute, după care se clătesc în mai multe ape și se scurg de apă. Se face o compoziție subțire din făină, ouă, lapte, zahăr, sare, unt topit, după care se fac clătitele, una câte una,...
Salata de conopida si cartofi
Se spală cartofii și se pun la fiert. Când sunt gata fierți, se lasă să se răcorească, după care se curăță de coji și se taie cubulețe într-un bol în care va fi făcută salata. Conopida se spală, se desface în buchețele (nu foarte mici) și se fierbe...