Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie
Este o salată apreciată mult, nu doar la noi în casă și pe care o prepar la sărbătorile religioase mari (Crăciun, Anul Nou și Paște) la evenimentele importante din familie și chiar și atunci când vreau să le fac o surpriză copiilor, așa cum am făcut zilele astea, cu ocazia plecării la București.
După cum îi spune și numele, salata de boeuf se prepară din carne de vită ("boeuf", în franceză) deși la francezi nu există o asemenea salată. Salata de boeuf a apărut la noi prin filiera rusă ("salata a la russe") care de fapt, nu conține carne, ci multe legume și mai ales cartofi.
Există multe persoane care prepară această salată cu carne de pui, cu salam sau cu alte tipuri de carne. Îmi place inventivitatea culinară, dar salata de boeuf trebuie să fie neapărat din carne de vită, pentru că e ciudat să spunem că am făcut o salată din carne de vită ("boeuf") cu carne de pui. În astfel de situații, cel mai bine ar fi ca cei care preferă alt fel de carne, să dea un alt nume produsului lor, care poate fi excelent, dar să elimine cuvântul "boeuf"din denumirea nouă. Și astfel, se pot numi inventatori culinari, ceea ce este minunat!
Pentru această salată eu cumpăr de obicei 2 rondele de rasol de vițel, pe care le fierb bine și din zeama rezultată, după ce o strecor și o mai fierb cu legume (2-3 morcovi, 2 pătrunjei, 1/2 țelină, 3-4 cartofi întregi, o ceapă, 4 căței de usturoi) fac o excelentă supă de rasol cu tăiței de casă, sau cu găluște de gris. Rasolul fiert (care are cam 500-600 grame) îl folosesc la salata de boeuf.
Nefiind pentru un eveniment special, am decorat simplu această salată.
Ingrediente pentru Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie:
Cum se prepara Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie:
Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă apă caldă, dacă scade prea mult la fiert. Când carnea este fiartă (se verifică înțepând cu o furculiță), se strecoară de zeamă (care se poate transforma într-o supă excelentă, așa cum am scris în introducere) se lasă să se răcească, după care se taie foarte mărunt, având grijă să îndepărtați zgărciurile (dacă sunt).
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina) se curăță, se spală și se pun la fiert. Când sunt fierte, se lasă puțin să se răcorească, după care se taie mărunt.
Cartofii se spală și se pun separat la fiert, întregi. Când sunt gata fierți, cartofii se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie mărunt.
Mazărea, dacă e din conservă, se clătește în mai multe ape, pentru a face să dispară gustul conservantului, după care se lasă la scurs. Dacă mazărea este conservată, o fierbeți și apoi o lăsați la strecurat.
Castraveții murați se clătesc în apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se lasă în strecurătoare să se scurgă de moare.
Se amestecă toate aceste ingrediente tăiate mărunt.
Separat se prepară maioneza, din 2 gălbenușuri fierte tari și 2 gălbenușuri crude, amestecate cu 2 linguri de muștar clasic. Se mixează bine și se încorporează, puțin cîte puțin uleiul, până ce rezultă o maioneză bine legată. Cine vrea, poate adăuga câteva picături de zeamă de lămâie.
În amestecul de legume și carne se adaugă 3/4 din Maioneză, se amestecă bine și se condimentează cu sare, după gust. Dacă doriți ca salata să fie mai acrișoară, mai puteți adăuga muștar, zeamă de lămâie, sau încă 1-2 Castraveți murați.
Salata se așază într-un platou, se aranjează frumos și se unge, în strat uniform cu maioneza rămasă. Se decorează după preferință.
Va recomandam si reteta Salata Boeuf dietetica
1
Este de preferat să cumpărați carne de vițel, care este mai fragedă, mai gustoasă și în plus, fierbe mai repede.
2
Morcovii dau un gust dulce salatei, așa că e bine să fie cât mai mulți.
3
Tăiați mărunt ingredientele, pentru ca salata să fie și aspectuoasă și gustoasă.
4
Când alegeți carnea fiartă, înainte de a o tăia mărunt, îndepărtați zgârciurile.
5
Salata de boeuf va fi mai bună și mai consistentă, dacă și cantitatea de carne va fi apreciabilă.
6
Salata de boeuf este mai bună, dacă va avea mai multă maioneză.
7
Nu cantitatea mare de ulei face maioneza densă, ci mai ales timpul acordat mixării ei.
8
Este bine să puneți salata într-un vas care se poate acoperi, mai ales dacă nu o mâncați toată imediat (eventual, într-un vas Jena).