Chiar și în post simțim nevoia să mâncăm ceva dulce, așa că am făcut o plăcintă cu dovleac, cu aluatul acela cunoscut cu borș, dar fără borș (pentru că nu aveam în casă) ci cu apă minerală.
Tarte și plăcinte rumenite și iscusite.
Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce rezultă un aluat elastic, potrivit de moale, care nu se lipește de degete și poate fi întins ușor. Se acoperă cu un prosop curat vasul cu aluatul și se dă la căldură, ca să dospească.
Între timp se prepară umplutura. Se spală dovleacul, se curăță de coajă și se rade pe răzătoarea mare. Într-o cratiță se toarnă uleiul și apoi se pune dovleacul răzuit cu 100 grame de zahăr. Se călește dovleacul și se lasă pe foc, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței, până ce se înmoaie și nu mai are lichid.
Se lasă umplutura să se răcorească, se adaugă scorțișoara și se omogenizează.
După aproximativ 45 de minute, când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină, se împarte în două bucăți și din fiecare se întinde, pe rând, câte o foaie dreptunghiulară. Se unge foaia cu o jumătate din umplutură, se rulează și se taie în 6-7 bucăți care se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de aluat.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu și după aproximativ 45 de minute, dacă plăcintele s-au copt, se scot și se pudrează cu zahăr.
1
Topiți bine dovleacul, ca să nu rezulte o umplutură apoasă.
2
Stratul de umplutură nu trebuie să fie prea gros, pentru că la coacere poate curge.
3
Dacă vă place ca plăcintele să fie mai dulci, puteți suplimenta cantitatea de zahăr de la umplutură.