O mâncare atât de bună, încât pentru ea, lași deoparte orice alte bunătăți.
Se curăță cepele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc în ulei, la foc mic, ca să nu se se ardă, ci doar să se înmoaie puțin și să devină transparente.
Se curăță pielițele de pe pălărioarele ciupercuțelor și filamentele, apoi se spală bine în mai multe ape. Ciupercuțele se feliază subțire și se pun la călit peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic, timp de 25-30 minute, până scade puțin apa.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se mărunțesc, după care se pun în cratiță, să fiarbă înăbușit cu ciupercuțele, 3-4 minute.
Separat, se amestecă smântâna cu făina în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe, iar apoi se subțiază cu 1/2 pahar de apă și se toarnă peste ciupercuțe.
Se mai lasă pe foc 4-5 minute și se supraveghează atent, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Se condimentează după gust cu sare și piper și apoi se oprește focul de la aragaz.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se prepară mămăliguța, nu foarte deasă, dar nici prea moale și când este gata se toarnă în niște forme unse cu ulei. Se lasă puțin ca să se întărească și apoi se răstoarnă în farfurie, se înconjoară cu ciulama de ciuperci peste care se presară mărar tăiat fin. Cui nu-i place mărarul, poate folosi frunze verzi de pătrunjel, tocate fin.
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu fie amară, ci doar înmuiați-o puțin, să devină transparentă și dulce.
2
Când amestecați făina cu smântâna, aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.
3
După ce turnați smântâna îngroșată cu făină în cratiță, amestecați mereu, ca să nu se prindă de fund. Oricum, prepararea nu mai durează, din acest moment, mai mult de 4-5 minute.
4
Mămăliguța nu trebuie să fie prea deasă (pentru că e înecăcioasă) dar nici prea moale, pentru că nu ar mai lua forma ceșcuței.