Pentru că astăzi este o zi mare de post și pentru că în urmă cu ceva timp am găsit pe net o rețetă de salată prin care pot valorifica ardeii copți puși din toamnă la conservat, m-am gândit să o fac acum, cu oarece mici modificări.
Între timp, am mai găsit un alt tip de salată, tot cu ardei copți, dar aceea rămâne să o fac altă dată...
Această salată este preparată la cald și grație condimentelor (oregano și busuiocul din uleiul de măsline pe care l-am folosit) are o aromă și un gust aparte.
Cartofii se spală și se pun întregi la fiert.
Între timp se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie (ceapa, rondele, iar usturoiul, felii).
Roșiile se spală și se feliază.
Se clătesc măslinele și se feliază.
Ardeii copți se taie fâșii.
După ce au fiert, cartofii se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie în cubulețe mari.
Se pune ceapa și apoi usturoiul la călit, la foc mic, ca să nu se ardă și după ce se înmoaie se adaugă roșiile și zeama lăsată de ardeii copți. După 3-4 minute se adaugă măslinele tăiate, ardeii copți feliați și se presară oregano, sare și piper. Se amestecă ușor, pentru ca aceste condimente să fie distribuite în toată cratița și apoi se adaugă și cartofii tăiați cubulețe. Se mai lasă cratița pe aragaz, la foc mic, încă 4-5 minute, până mai scade puțin lichidul și toate ingredientele se impregnează cu sosul format. După acest interval de timp, se oprește focul de la aragaz și salata poate fi servită, fără pâine, pentru că are cartofi.
1
Alegeți cartofi roșii, care fierb bine și nu se sfărâmă prea ușor.
2
Căliți legumele la foc mic, ca să nu se ardă și să capete un gust amar.
3
Tăiați ingredientele în bucăți mari și amestecați-le ușor pe foc, ca să nu se terciuiască.
4
Puteți folosi și ceapă galbenă, dar cea roșie este nu numai mai aspectuoasă, ci și mai puțin iute.
5
Rețeta originală nu avea piper, dar eu am adăugat, pentru că-mi plac mâncărurile picante. Dacă nu vă priește acest condiment, puteți să-l evitați și veți respecta astfel, întru totul, rețeta originală.