Chiftelute cu sos de smantana reteta de chiftele moi si delicioase
Dacă mezinului îi plac chifteluțele marinate în sos de roșii, iar soțului, cele simple, cu pireu de cartofi și murături, mie îmi plac acelea cu sos de smântână. De obicei gătesc pentru ei, sau pentru musafiri și țin cont de preferințele lor, dar acum mi-a venit și mie rândul să-mi fac pe plac.
Chifteluțele cu sos de smântână mi se par cele mai bune, moi, cu un gust aparte, onctuos și plăcut. Iată de ce mă bucur că, în sfârșit, am făcut și ce-mi place mie...!
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 40 de chifteluțe, de dimensiuni medii.
Cum se prepara reteta Chiftelute cu sos de smantana reteta de chiftele moi si delicioase
Carnea se spală, se scurge de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin.
Legumele se curăță, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie mărunt, se călește puțin până devine transparentă, după care se scurge de ulei. Usturoiul și cartoful se răzuie pe răzătoarea fină, iar felia de pâine se înmoaie în lapte dulce și apoi se stoarce.
Se amestecă toate ingredientele (carnea, oul, ceapa călită, cartoful, usturoiul, pâinea înmuiată în lapte) se adaugă condimentele și bicarbonatul, iar când compoziția s-a uniformizat se încorporează și făina albă.
Când compoziția s-a omogenizat, se ia câte o lingură, se pune pe planșeta înfăinată, se formează o biluță care se aplatizează și se trece prin făină. Se procedează la fel, până se termină toată compoziția.
Chifteluțele se prăjesc la foc mic, într-o tigaie cu ulei suficient, încins în prealabil.
Pentru sos, se curăță o ceapă, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie fin și se călește în ulei, la foc mic, până ce devine transparentă.
Usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește și el, peste ceapă.
Se adaugă două pahare cu apă și se lasă să fiarbă la foc înăbușit 5-6 minute. După acest interval de timp, se adaugă chifteluțele, se completează cu apă, să le acopere și se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute, la foc înăbușit.
Între timp se prepară sosul. Se mixează smântâna cu făina și condimentele, se subțiază cu puțină apă și după ce chifteluțele au fiert 5-6 minute, se adaugă și sosul de smântână.
Se lasă la fiert, la foc mic, încă 5-6 minute și se supraveghează atent, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
După acest interval de timp, chifteluțele sunt gata, iar cratița poate fi luată de pe foc. Se servesc calde, fără garnitură, sau muraturi.
Incercati si chiftele la cuptor. sau chiftelele frantuzesti
1
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară.
2
Înainte de a fi pusă în carnea tocată, ceapa călită trebuie scursă bine de uleiul în care s-a prăjit.
3
Înainte de a prăji chifteluțele, încingeți bine uleiul.
4
Pentru ca chifteluțele să nu se ardă, trebuie să fie suficient ulei în tigaie, cât să se scufunde până la jumătate.
5
Chifteluțele trebuie întoarse de pe o parte pe cealalta în tigaie, ca să se prăjească. Nu le prăjiți definitiv pe o parte, ci întoarceți-le din când în când, în tigaie, pe ambele fețe.
6
Dacă se vor prăji în ulei suficient și încins, la foc mediu spre mic, chifteluțele nu se vor arde și nu vor avea o culoare închisă.
7
Chifteluțele trebuie fierte puțin în sos pentru a deveni moi și pentru a primi gustul plăcut al acestuia.