Bors de legume cu scarita afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 8 Ian 2018 | 7805 vizualizari

 

Astăzi mă pregăteam să fac prima ciorbiță din acest an, dar știind că mai am încă borș umplut în casă, m-am gândit să o acresc cu el, așa cum îi place soțului.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de legume cu scăriță afumată.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de scăriță afumată
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1/2 păstârnac
  • 1 ceapă roșie mare
  • 3 roșii
  • 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  • 3 cartofi
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1,5 l de borș umplut în casă
  • ulei pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • apă
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de legume cu scarita afumata:

Scărița afumată se spală, se porționează  și se opărește, după care se scurge de apă.

Se curăță legumele, se spală și se taie morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul sub formă de semirondele, iar cartofii sub formă de cubulețe.

Se curăță și se taie ceapa, după care se pune cu ulei suficient, la foc mic, să se înmoaie puțin.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie mărunt și se călesc cu ceapa.

Se alege, se spală și se taie fin frunzele de pătrunjel.

Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun la călit, peste ceapă și ardei. Se adaugă la călit și morcovii, țelina, pătrunjeii și păstârnacul. Când toate aceste legume s-au înmuiat puțin, se adaugă scărița porționată și gata opărită, se toarnă 2 l de apă și se pune oala la foc iute, să fiarbă toate ingredientele. Se mai adaugă apă, când scade și după 30-45 de minute se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul și condimentele (sarea și piperul, după gust). Se mai lasă oala la fiert încă un colocot-două, după care se oprește focul de la aragaz, se presară frunzele de pătrunjel, se acoperă oala cu capacul și se servește după un sfert de oră, cu ardei iuți uscați, sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Nu căliți prea tare legumele, ceapa în mod special, ca să nu se ardă și să devină amare.

2

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.

3

Opăriți puțin scărița, după spălare, ca să dispară urmele de fum.

4

În loc de roșii, puteți folosi 2-3 linguri de bulion.

5

Cartofii se adaugă în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfărâme.

6

Dacă nu aveți borș umplut în casă, este prefarabil să lăsați ciorbița dulce, decât să o acriți cu produse artificiale.

7

Borșul acesta poate fi dres (în farfurie) cu 1-2 linguri de smântână naturală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de legume cu scarita afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (41)

RODIMUR 1

11.01.2018, 16:33

Mulțumesc frumos, Dante!

Catalina L 1

14.01.2018, 20:56

mai ce buna este

RODIMUR 1

14.01.2018, 21:07

Îți mulțumesc mult, Cătălina, pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba cu cartofi si scarita afumata