De obicei, pentru Revelion, în afară de două-trei prăjituri mai făceam un tort. Anul acesta, am vrut să probez premiul primit la concurs și am făcut un guguluf cu stafide și dulceață de fragi. Toate bune și frumoase, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Am făcut compoziția și abia când am turnat o jumătate din ea în formă, mi-am dat seama că potrivit obișnuinței, făcusem o cantitate pentru forma mea veche, de 20 cm, iar forma primită ca premiu era de 27 cm... Așa că guguluful a ieșit foarte bun, dar cam scund...
Așadar, ingredientele sunt pentru o formă de copt de dimensiuni mici. Dacă aveți o formă mai mare, va trebui să dublați cantitatea, ca să aveți un guguluf mai înalt.
Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în ploaie și la urmă uleiul, mixând permanent. (În rețeta originală pe care o folosesc, se recomandă 6 linguri de ulei, dar eu am pus întotdeauna numai 3 linguri, pentru că acest ingredient îngreunează aluatul).
Se toarnă o jumătate din compoziție în forma de copt (unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină), după care se adaugă stafidele, alese din timp, opărite rapid și ținute în prealabil 25-30 minute în esență de rom.
Se toarnă și restul de compoziție, având grijă să se distribuie uniform pe toată suprafața formei și se dă tava la cuptor, la foc mediu.
Când guguluful s-a rumenit, se face proba cu scobitoarea și se oprește focul de la cuptor. Se lasă guguluful în cuptorul cu ușa deschisă, ca să se răcorească treptat și să nu cadă.
Cănd s-a răcorit puțin, se scoate guguluful din cuptor, se scoate din formă și abia când este rece se decorează cu ciocolată topită, cu o lingură de ulei, la bain-marie și cu fragi din dulceață.
Guguluful se poate felia peste 2-3 ore, când ciocolata s-a întărit.
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoateți din timp ouăle din frigider.
2
Separați bine albușurile de gălbenușuri, ca să se bată/mixeze bine.
3
Nu opriți mixarea ingredientelor decât atunci când ați terminat de făcut compoziția.
4
Dacă ouăle sunt bune, proaspete și cresc frumos, puteți renunța la praful de copt. Eu îl folosesc foarte rar, deoarece mixez ouăle bine și nu mai este nevoie de praf de copt, pentru ca aluatul să crească.
5
Stafidele trebuie opărite rapid, pentru igienizarea lor (nu putem ști în ce condiții au fost prelucrate) și apoi trebuie ținute în esență de rom, pentru aromă.
6
Lăsați guguluful să se răcorească în cuptor, ca să nu cadă, la schimbarea bruscă de temperatură.
7
Ornarea gugulufului se face abia atunci când s-a răcit complet.