Reteta delicioasa de Salata a la russe
Salata a la russe, salată rusească, la origine, dar preparată, prima dată de Lucien Olivier, un chef belgian la renumitul restaurant Ermitaj din Moscova, a cunoscut numeroase transformări, de-a lungul anilor. Dacă la început, salata belgianului era un amestec de legume rare, sau sezoniere, legate printr-un sos/o maioneză specială, preparată din oțet francez, muștar și ulei de măsline din Provence, mai târziu, mai ales după penuria alimentară de după Revoluția rusă de la 1917, legumele rare au fost înlocuite cu unele obișnuite și accesibile, iar carnea era de toate tipurile (de pui, pește, fructe de mare, cârnați...).
La noi, situația este diferită. Chiar site-ul www.fr.wikipedia.org menționează că în România și Moldova, această salată se numește "salată de boeuf" (pentru că are carne de vită), dar nu conține nicidecum: pește, ouă fierte tari, sau fructe de mare. Potrivit acestui site, românii și moldovenii, care îi percep dintotdeauna pe ruși ca pe niște invadatori, date fiind războiele și anexările din trecut, evită să denumească această salată "a la russe".
Totuși, în percepția culinară populară, la noi se face distincția între "salata de boeuf" (care are carne de vită) și "salata a la russe", care nu are carne, spre deosebire de salata originală. Ținând cont de faptul că unii adaugă în această salată orice alt tip de carne, ar avea soluția să o denumească "salată a la russe" și să nu o confunde cu cea de boeuf, care trebuie să conțină obligatoriu carne de vită.
Eu am făcut o salată a la russe fără carne, așa cum este percepția populară la noi, dar cu ouă fierte tari, ca în rețeta originală. Știu că mai nou există tendința de a desființa toate rețetele originale, în favoarea inventivității culinare, dar dacă nu am mai avea niște reguli, atunci n-am mai avea nici rețete și fiecare gospodină ar adăuga în mâncare ce-ar dori și nu ce-ar trebui. Și în felul acesta, într-o bună zi se va inventa și ciorba de sarmale, că din aceea de ardei umpluți am constatat că există deja (iar acesta a fost cel mai mare șoc culinar pe care l-am resimțit personal vreodată!).
Cum se prepara Reteta delicioasa de Salata a la russe
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert, în apă suficientă și la foc iute.
Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se scurgă de lichid.
Cartofii se spală și se pun la fiert cu tot cu coajă.
Castraveții murați se taie mărunt și se pun într-o strecurătoare, ca să lase toată zeama în care s-au murat.
Se fierb tari cele 4 ouă și când sunt gata, se lasă să se răcească și se curăță de coji.
Cât timp fierb legumele, se face o maioneză bine legată, din 2 ouă (gălbenușuri) fierte tari, două gălbenușuri crude, 1 lingură de muștar, zeamă de lămâie și 175-200 ml ulei de floarea soarelui.
Când legumele sunt fierte, se strecoară de apa în care au fiert și se taie mărunt. Se curăță și cartofii fierți de coji și se taie mărunt. La aceste legume se adaugă: mazărea, castraveții și ouăle fierte tari și tăiate mărunt.
Toate aceste legume se leagă cu 3/4 din maioneza făcută, o lingură de muștar clasic și sare, după gust. Salata se pune într-un bol sau platou și se decorează. De asemenea, se pot face porții individuale, care se vor decora, cu maioneza rămasă și cu legume, sau măsline.
Incearca si salata a la russe de post sau salata de cartofi cu oua.
Recomandam si salata Mimosa.
1
Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.
2
Legumele trebuie fierte bine, ca să fie gustoase, dar nu trebuie să se terciuiască. Atenție mai ales la păstârnac, care se înmoaie foarte repede. Poate ar fi bine să fie fiert separat, pentru că fierbe mai repede.
3
Castraveții murați trebuie scurși bine de zeama în care s-au murat, pentru ca salata să nu fie apoasă, ci bine legată.
4
Tăiați mărunt toate ingredientele.
5
Maioneza trebuie să fie bine legată.