În fiecare post, fac o singură dată mâncărică de prune uscate și afumate. Prunele uscate se pot prepara doar cu sos caramelizat, îngroșat cu puțină făină (amidon alimentar) sau cu orez (plus același sos). Este o mâncare economică, de post și veche de mai mult de 100 de ani, de care mulți nu știu...
De data aceasta am preferat să le fac cu frecăței (de care mai auzisem, fără să-i prepar) ceva în genul tăițeilor de post, al "răzăliturii", sau "răzălăilor", cum li se mai spune în Ardeal. Există și în comerț unele paste făinoase similare, ca formă.
Și am ales să prepar prunele cu frecăței pentru că am dat peste rețeta de "Frecăței moldovenești" a Elenei Rusu, din lucrarea "Din bucătăria țărănească tradițională". În această lucrare sunt mâncăruri vechi de mai mult de o sută de ani, iar de unele dintre ele știam și eu, de la mămica, sau de la bunica. Evident, am făcut unele modificări în ceea ce privește rețeta...
Frecățeii moldovenești din lucrare sunt fierți în apă cu sare și zahăr (și serviți așa, ca atare, precum mucenicii din Muntenia), or eu i-am făcut sărați, i-am fiert în apă cu sare și apoi i-am adăugat în mâncărica mea de prune, pentru că n-am vrut să folosesc orez și de asemenea, pentru că n-am vrut să mânânc cu pâine. Aceste paste făinoase de casă (și de post) înlocuiesc foarte bine atât orezul, cât și pâinea.
Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat.
Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să devină ca sticla.
Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se pune și el la călit peste ceapă.
Între timp se prepară și frecățeii. Se face un aluat moale din făină, sare și apă, după care se rup bucățele mici de aluat, se freacă ușor în mâini și li se dă o formă alungită (precum orezul). După ce s-au preparat toți frecățeii, se fierb în apă clocotită cu sare, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare să se scurgă, până ce va veni momentul ca să fie puși în mâncărica de prune.
Prunele se spală în apa în care au stat, se mai clătesc o dată cu apă rece și apoi se pun în cratița cu ceapă și usturoi. Se toarnă apă în cratiță cât să se ridice cu două-trei degete deasupra prunelor și se dă la foc iute.
Între timp se caramelizează două linguri de zahăr, se adaugă făina și se subțiază cu un pahar de apă caldă. Dacă zahărul caramelizat s-a întărit, se mai pune crăticioara pe foc și se amestecă până ce rezultă un sos uniform.
Se toarnă acest sos în cratița cu prune, se mai adaugă o lingură de zahăr (sosul caramel este puțin amărui) se mai lasă două-trei clocote, până se îngroașă sosul. Se adaugă frecățeii și se oprește focul de la aragaz.
Se poate mânca rece, sau caldă, dar fără pâine.
1
Prefer să fac unele mâncăruri cu ceapă roșie pentru că nu este iute, ci dulce și plăcută.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Înmuiați-o doar puțin, ca să rămână dulce.
3
Dacă nu vreți ca mâncărica să fie dulceagă, nu mai adăugați zahăr, ci folosiți-l numai pe acela caramelizat.
4
Țineți prunele în apă clocotită 25-30 minute, pentru igienizarea lor și pentru a scoate gustul puternic de afumat.
5
După ce puneți sosul de caramel, îngroșat cu făină, aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul vasului.
6
Dacă sosul se îngroașă prea tare, subțiați-l cu puțină apă și mai lăsați cratița pe foc 2-3 minute.