O mâncare foarte bună și ușoară, pe care o fac rapid, mai ales în post și pentru care folosesc fasolea verde pe care am pus-o pentru iarnă, în congelator.
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce și transparentă, ca sticla.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se călește și el puțin, peste ceapă.
Cănd cepele și usturoiul s-au călit, se pune fasolea verde în cratiță și se acoperă cu apă. Se dă cratița la foc mediu și între timp se pregătește sosul de roșii.
Se amestecă făina albă, sarea, zahărul și piperul cu sucul de roșii, încorporat încetul cu încetul pentru ca să nu se formeze cocoloașe de făină și se toarnă peste fasolea verde care fierbe. Se mai lasă la fiert un clocot - două, după care se pune cimbrul, se amestecă, se acoperă cratița cu un capac și se oprește focul de la aragaz.
După 10 minute se poate servi mâncarea caldă, cu pâine și eventual cu ardei iuți în oțet.
1
Nu prăjiți ceapa tare, ca să nu se ardă și să devină amară, ci căliți-o doar puțin, până devine ca sticla și se face dulce.
2
Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe când amestecați făina cu sucul de roșii și condimentele.
3
După ce turnați sosul de roșii peste fasolea verde care fierbe, supravegheați mâncarea, ca să nu se prindă de fundul cratiței.