Afumăturile dau un gust foarte bun măncării și o ciorbiță simplă cu cartofi devine cu totul și cu totul specială, foarte gustoasă, dacă îi adăugăm puțin bacon, costiță, piept de porc... care au stat puțin la afumătoare.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbiță.
Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie în formele dorite și se pun la fiert în apă suficientă, la foc iute. Se îndepărtează spuma care se formează.
Între timp se pregătesc celelalte legume.
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie și se călesc în ulei, la foc mic, ca să se înmoaie doar și nu să se ardă și să devină amare.
Usturoiul se curăță, se spală, se feliază subțire și se pune la călit peste cepe.
Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun și ele la călit, peste cepe și usturoi.
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe.
Când celelalte legume sunt aproape fierte, se adaugă și cartofii la fiert, în oală și apoi legumele călite (roșiile, cepele și usturoiul).
Se clătește puțin pieptul afumat de porc, se feliază subțire și se adaugă în oala de ciorbiță, la ultimele două-trei clocote.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se taie fin și se pun în oala de ciorbă, după care se oprește focul de la aragaz și se pune capacul.
Ciorbița poate fi servită, cu ardei iuți în oțet, după ce se lasă "să se odihnească" un sfert de oră.
1
Fierbeți mai întâi rădăcinoasele și adăugați mai târziu cartofii în oală, la fiert, ca să nu se sfărâme.
2
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să devină amară. Ea trebuie doar să se înmoaie și să capete un gust dulce și plăcut.
3
Alegeți cartofi roz care nu se sfărâmă prea ușor.
4
Nu fierbeți ciorbița mai mult decât este cazul, ca să nu se terciuiască legumele.
5
Puneți pătrunjelul doar la sfărșit, când ciorba este gata.
6
Înainte de a fi servită, orice ciorbă trebuie "să se odihnească" un sfert de oră.