Pentru astăzi am pregătit rapid la cuptor niște paste cu telemea și cârnați afumați. Și cu încă alte ingrediente care au dat preparatului un gust foarte bun. Nu mai spun de mirosul apetisant care ieșea de la cuptor...
Grație pesmetului și cașcavalului răzuit, preparatul are un aspect rumen/gratinat foarte plăcut. Iar ouăle și smântâna au desăvârșit gustul foarte bun al pastelor.
Atenție! "Gratinat" înseamnă "acoperit cu pesmet și dat la cuptor", nu "rumenit"! Se face o confuzie mare. în așa fel încât, deși majoritatea preparatelor la cuptor se pretind gratinate, nici 70% din ele nu conțin pesmet...
Se pun pastele la fiert în apă clocotită cu sare.
Între timp, se răzuie telemeaua pe răzătoarea mare, iar cașcavalul pe răzătoarea mică.
Cârnații se taie felii de aproximativ 3 mm grosime și se rumenesc în ulei.
Cele două ouă se bat bine cu un praf de sare, se adaugă smântâna și se omogenizează compoziția.
Se unge o tavă (din ceramică, de preferință) cu unt și se presară o lingură de pesmet.
Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc în apă rece, se scurg de apă și se pun în tava unsă cu unt și presărată cu pesmet.
Peste acestea se adaugă feliile de cârnați rumeniți (cu tot cu uleiul în care s-au prăjit) și telemeaua răzuită, după care se toarnă, cât mai uniform, în toată tava, smântâna cu ouăle bătute.
Se presară cea de-a doua lingură de pesmet, iar apoi cașcavalul răzuit fin.
Se dă tava la cuptor, la foc iute și când preparatul s-a rumenit/gratinat frumos, se scoate și se servește cald.
1
Nu fierbeți pastele mai mult decât este cazul (timpul optim este specificat pe pungă), ca să nu se terciuiască, știind că vor mai sta și în cuptor.
2
În loc de telemea, se poate folosi brânză de burduf.
3
Folosiți puțină sare, pentru că telemeaua (brânza de burduf) are suficientă sare, iar cârnații afumați sunt suficient de condimentați.