Lichior-crema de ciocolata - Reteta nr. 200

de RODIMUR in Bauturi, 20 Dec 2017 | 9933 vizualizari

 

Întâmplarea face să postez această rețetă chiar în ziua în care bucătărașii (bucataras.ro) sărbătoresc 9 ani de victorii culinare pe net. La mulți ani, tuturor și primiți un păhărel aniversar de lichior-cremă de ciocolată, exact ce trebuie acum, când afară e rece și colindele se aud pe la uși...!
Îmi plac lichiorurile (pentru că sunt dulci și puțin alcoolizate!) așa că din când în când mai prepar câte unul, pentru că vreau să fie cât mai natural posibil, fără coloranți, conservanți, îndulcitori sintetici și alte E-uri despre care știm că nu sunt prea bune. Mai întâi am vrut să fac un lichior de cafea, dar pentru că sunt cardiacă, am renunțat. Până la urmă am făcut un lichior-cremă de ciocolată, căruia puțin îi mai lipsește ca să fie asemeni lichiorului irlandez. Și tot acum am la macerat de o lună, un alt tip de lichior...
Pentru a face acest lichior-cremă, am citit mai multe rețete de pe net și am cam luat ce mi-a plăcut din fiecare. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi, dacă vă încumetați la așa ceva...! N-am vrut să fac un lichior doar de cacao, ci unul de ciocolată. 
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o porție de 1,25 l de lichior-cremă de ciocolată.

 

INGREDIENTE

  • 200 grame ciocolată cu lapte
  • 500 ml vodkă de 40 %
  • 2 pahare de lapte dulce fiert
  • 100 grame de smântână dulce naturală
  • 3-4 linguri de miere de albine lichidă
  • 1 ceașcă de cafea tare, rece (din 2 lingurițe încărcate de cafea)
  • 1-2 lingurițe de zahăr (pentru cafea)
  • apă (pentru cafea)
  • semințele de la 1/2 păstaie de vanilie (facultativ)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lichior-crema de ciocolata - Reteta nr. 200:

Ciocolata se rupe în bucățele, se pune într-un vas încăpător în care se va prepara lichiorul, se adaugă 1 pahar de lapte (de 100 ml) și se topește la foc mic, ca să nu se ardă.

Se face o cafea tare din 2 lingurițe încărcate de cafea și 1-2 lingurițe de zahăr. Se lasă cafeaua la răcit.

Când ciocolata s-a topit, se adaugă laptele rece (1 pahar de 100 ml) și se lasă compoziția să se răcească. Mai târziu se adaugă pe rând celelalte ingrediente (cafeaua rece, mierea, smântâna și alcoolul).

Se amestecă bine ingredientele pentru omogenizare și apoi se toarnă compoziția într-o sticlă închisă ermetic, care trebuie agitată de câteva ori.

Se depozitează sticla la frigider și lichiorul-cremă poate fi servit după o macerare de cel puțin o săptămână.

TIPS-URI

1

Folosiți alcool de 40%, nu mai tare, pentru că lichiorurile, fiind dulci, sunt înșelătoare și se urcă ușor la cap.

2

Se poate folosi orice fel de ciocolată (amăruie, neagră, cu lapte).

3

Puteți folosi frișcă în loc de smântână.

4

Este de preferat ca smântâna să nu fie din comerț, pentru că are consistența iaurtului, nu se va omogeniza și va rămâne deasupra lichiorului.

5

În funcție de gustul dumneavoastră, mai adăugați lapte, sau frișcă, dacă lichiorul e prea tare, sau miere, dacă vă place mai dulce.

6

Lichiorul-cremă se păstrează la frigider (pentru că are lapte și smântână/frișcă) și se consumă în 2-3 săptămâni.

7

Lichiorul-cremă poate fi consumat imediat, după ce s-a agitat bine sticla de căteva ori, pentru a omogeniza conținutul, dar este mai bine să fie lăsat la macerat (la fel ca vișinata) cel puțin o săptămână.

8

Dacă doriți ca lichiorul-cremă de ciocolată să fie mai parfumat (ca cel irlandez), va trebui ca în lapte să adăugați semințele de la 1/2 păstaie de vanilie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichior-crema de ciocolata - Reteta nr. 200" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

RODIMUR 1

22.12.2017, 08:36

Mulțumesc frumos, Mihaela!

dantes 1

23.12.2017, 10:27

Bun!

RODIMUR 1

23.12.2017, 13:09

Mulțumesc, Dante! Este într-adevăr foarte bun, cremos și dulce, dar se urcă repede la cap, dacă bei mai mult de un păhărel modest...!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Afinata si Zmeurata