Un aperitiv deosebit, ușor de făcut și sănătos, care poate înveseli mesele festive, dar care poate, în același timp, să-i îndemne pe copiii mofturoși să mănânce brânzeturi.
Când erau băieții mici, am făcut pentru prima dată "oameni de zăpadă" de mâncat, pentru cinele de Crăciun și de Anul Nou. Le-au plăcut tuturor, mai ales să-i vadă, băieții mei fiind cam mofturoși. Nu m-am inspirat de nicăieri (pe vremea aceea nu exista nici internet, nici măcar xerox!). Pur și simplu am gândit o modalitate de a-i face pe băieți să mănânce brânză, cu plăcere. Poate că astăzi au mai apărut pe undeva, dar eu încă nu am văzut la nimeni...
De atunci, am făcut în fiecare an astfel de oameni de zăpadă din brânză dulce, sau mai ales din telemea și prezența lor pe masă înveselea pe toată lumea, într-atât de mult, încât nu voia nimeni să-i strice...
De obicei fac oameni de zăpadă cu telemea, dar acum am folosit brânză dulce de vaci, pentru că aveam în frigider un boț mare și nu aveam nimic altceva de făcut din el.
Din ingredientele de mai jos se pot face 2 oameni mici de zăpadă și unul mai mare. Din restul de compoziție am făcut decorul: mormane de zăpadă (în spatele oamenilor de zăpadă) și bulgări de zăpadă (pe jos, în fața lor).
Se spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă.
Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu telemeaua rasă fin, sau cu brânza dulce de vaci. Dacă folosiți brânză dulce de vaci, trebuie să puneți în amestec și sare, după gust. Când amestecul s-a omogenizat, se dă la frigider pentru 10 minute, ca să se întărească puțin.
Între timp, se pregătesc elementele de decor. Căciula omului de zăpadă poate fi făcută dintr-o roșie cherry (scobită, curățată și ștearsă de zeamă, la interior), dintr-un capăt al unui castravete murat, sau dintr-un capăt al unei măsline mari. Faceți nasul dintr-un morcov fiert sau murat, iar mătura poate fi făcută din castravete murat, sau dintr-o scobitoare (în acest caz, seamănă mai mult cu un baston). Gura omului de zăpadă poate fi tăiată din roșie, gogoșar murat, sau morcov fiert. Pregătiți boabele de piper pentru ochii și nasturii omului de zăpadă, iar fularul poate fi o fâșie de ardei iute murat, sau de salată verde.
Pregătiți mai întâi decorul. Luați două-trei linguri de compoziție și faceți în partea din spate a farfuriei căteva mormane de zăpadă. Apoi, în fața lor, veți pune oamenii de zăpadă, formați din trei bile suprapuse, după care îi veți decora cu elementele pregătite din timp. În fața oamenilor de zăpadă puteți modela și pune câțiva bulgări de zăpadă, făcuți din aceeași compoziție.
Ansamblul se ține pe farfurie, în frigider, până ce va fi pus pe masa festivă.
1
Scoateți untul din frigider cu puțin timp înainte, ca să fie moale și ușor de amestecat.
2
Așteptați să se răcorească de tot cartoful fiert, înainte de a adăuga untul și brânza.
3
Dacă folosiți telemea, răzuiți-o foarte fin și nu mai adăugați sare.
4
Dacă folosiți brânză dulce de vaci, aveți grijă să fie bine scursă.
5
Adăugați sare după gust, dacă faceți oamenii de zăpadă din brânză dulce de vaci.
6
Elementele de decor trebuie să fie uscate (tamponați-le înainte cu hârtie absorbantă) când le veți folosi, ca să adere bine, să nu alunece și să nu lase dâre de lichid care ar putea strica forma oamenilor de zăpadă.
7
Dacă biluțele de brânză au tendința să se rostogolească, fixați-le cu o scobitoare care să treacă prin mijlocul lor (și care nu se vede).
8
Pentru că se fac foarte ușor, pregătiți-i doar cu două-trei ore înaintea mesei festive.