Dantele de zahar

de Ancutsa in Dulciuri, 2 Feb 2021 | 4075 vizualizari

 

Îmi place să pregătesc torturi, dar și mai mult îmi place să le decorez. Am reușit în sfârșit să-mi cumpăr pastă pentru dantelă, așa că am pregătit dantele de zahăr colorate. Sunt delicate, de efect și nu mai ai nevoie de alte decoruri (care doar vor încărca vizual tortul), dacă dorești ca dantela să rămână în centrul atenției. Are gust de foaie de napolitană, nu e așa de dulce. Le poți colora cum vrei și te distrezi decorând. O să-ți spun și care e cea mai bună variantă de uscare, mai pe larg, în rețetă.

 

INGREDIENTE

  • 50 g pastă de zahăr
  • 50 ml apă rece
  • Un vârf de linguriță colorant alimentar gel albastru
  • Un vârf de linguriță colorant alimentar gel galben
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dantele de zahar:

 

Dantelele:

Păstrează proporția 1:1 de pastă de zahăr : apă. Eu am obținut 4 dantele mari și 4 mici și încă mi-a mai rămas pastă, pentru că am vrut să mă joc și să încerc tot felul de șabloane.

Amesteci bine pasta de zahăr cu apă rece. Adaugi coloranți și omogenizezi.

Întinzi puțină pastă pe un șablon din silicon pentru dantelă.

Tragi pasta de-a lungul șablonului cu o racletă pentru patiserie sau cu un cuțit. Încearcă să nivelezi cu racleta de câteva ori, astfel încât pasta să intre cât mai bine în șablon, iar dantela să iasă uniformă.

 

Procesul de uscare:

În continuare, ai de ales dacă să le usuci în cuptor sau la temperatura camerei. Și mie îmi place să obțin decorațiunile cât mai repede pentru că mai am de făcut și un tort și nu e timp suficient, însă uneori lucrurile bune au nevoie de timp.

Eu am făcut dantelele cu o zi înainte de a pregăti tortul. Am făcut teste, am uscat dantele și în cuptor și la temperatura camerei: la cuptor, încălzești  la foc foarte mic, 5 minute. Apoi stingi focul, deschizi puțin ușa și lași să se usuce înăuntru. Sau usuci dantela la temperatura camerei, adică pe masă, la umiditate 60%, câteva ore aprox 4 ore.

În cuptor se usucă mai repde, dar devin casante. La temperatura camerei se usucă lent și frumos, devin maleabile, te poți juca cu ele, formând falduri, cu mâinile, dacă vrei vreo rochiță. De aceea, eu îți recomand să lași dantela la uscat la temperatura camerei.

 

Cum să folosești dantelele:

După ce s-a uscat dantela, o desprinzi cu grijă cu o racletă.

Dacă ai pregătit un tort îmbrăcat în frișcă cu mascarpone, ca în cazul meu, poți lipi dantela direct pe tort, nu e nevoie să o umezești. Pentru un tort cu diametru de 20 cm, vei avea nevoie de 2 dantele cu o lungime de 40 cm fiecare, le suprapui puțin când le așezi și apoi tai excesul (îți va rămâne o bucățică foarte mică).

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/dantele-de-zahar.html

TIPS-URI

1

Timp de uscare: 4 h la temperatura camerei

2

Am folosit și recomand acest șablon din silicon pentru dantele Kitchen Craft, pe care l-am luat acum ceva timp din cămara Bucătărașului.

3

Ține cont că la frigider, dantelele se vor înmuia foarte puțin (așa că nu te gândi să le dezlipești, că s-au așezat puțin strâmb sau că nu stau perfect), dar se comportă bine, după părerea mea. Eu am fost foarte mulțumită, iar sărbătoritul foarte bucuros!

4

Cum să păstrezi dantelele: Dacă ai pregătit mai multe dantele și nu ai nevoie de toate la decorat, le poți păstra pe cele rămase într-o casoletă, la loc uscat și ferit de lumină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dantele de zahar" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert fursecuri (la presa) dichisite in hainute de sarbatoare