Primele pariziene pe care le fac sunt cu brânză dulce, pentru că aceasta este umplutura care place mai mult, la modul general. Pentru că este mai naturală, mai sănătoasă și mai hrănitoare. Dar nu mă voi opri la acest gen de pariziene. Deja am în plan altceva...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 16 pariziene de dimensiuni medii.
Se pune făina într-un vas și în mijlocul ei, drojdia fărâmițată, sarea, zahărul și cele două ouă. Lămâia se răzuie pe răzătoarea mică, pe toată suprafața vasului și se începe prepararea aluatului.
Se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se încorporează făina. Se adaugă untul și se frământă aluatul până la uniformizarea aluatului, care trebuie să fie elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă la căldură, ca să dospească, departe de curenții de aer rece.
Între timp se pregătește umplutura. Se amestecă bine brânza dulce de vaci cu oul, vanilia și zahărul, până ce acest ingredient din urmă se dizolvă complet. În funcție de densitatea umpluturii se adaugă 1-2 linguri de făină albă, în așa fel încât umplutura să fie bine legată și nu moale.
Când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, cu făină suficientă, ca să mai cedeze din volum și să devină mai ferm, să fie mai ușor de prelucrat.
Se împarte aluatul în 16 bucăți din care se vor face niște biluțe.
Se ia prima biluță și se întinde o foaie ovală, de forma unei mâini, cu degetele întinse. Cu un cuțit, se crestează aluatul pentru a forma "degetele" acestei mâini din aluat și apoi se iau 1-2 lingurițe de umplutură și se pun în partea unde ar fi "încheietura mâinii". Se rulează aluatul, dinspre părțile laterale, mai întâi, pentru ca umplutura să nu se împrăștie și apoi înspre capetele "degetelor", care se vor poziționa frumos în jurul ruloului format (ca în pozele atașate).
Se pune pariziana într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și se continuă formarea celorlalte, până la epuizarea aluatului.
Se mixează bine un ou și se ung parizienele cu el, după care se presară semințe de susan.
Se dă tava la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. Când parizienele s-au rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și se oprește focul.
Parizienele sunt bune atât calde, cât și reci, simple, sau cu un pahar cu lapte.
1
Scoateți din timp ouăle din frigider, ca să fie la temperatura camerei.
2
Scoateți și untul la timp din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.
3
Pentru frământat aluatul, laptele trebuie să fie cald (dar nu fierbinte).
4
Aluatul acesta nu trebuie frământat mult (ca cel pentru cozonaci, care este greu) ci doar atât cât să devină elastic și nelipicios.
5
Ca să crească frumos și repede, aluatul trebuie să stea la căldură, ferit de curenții de aer rece.
6
Brânza de vaci trebuie să fie bine scursă, pentru ca umplutura să nu curgă. În caz contrar, va trebui să puneți mai multă făină, ca să faceți umplutura mai legată.
7
Și oul cu care veți unge parizienele, înainte de a le da la cuptor, trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a nu afecta aluatul (dacă sunt reci).