publicat la 29.08.2015
publicat la 28.08.2015
publicat la 28.08.2015
Azi va fi o zi trista. Vei ajunge in Africa şi cineva din grupul tau va uita tirbusonul acasa. Va trebui sa supravietuiesti numai cu apa si mancare :(.
Bucataras.ro
[email protected]
Gogosi pufoase
Incalzim putin laptele cu 1 lingurita de zahar si lasam drojdia sa se dizolve. Cernem faina, adaugam zaharul, zaharul vanilat, sarea si coaja de lamaie. Amestecam bine. Adaugam margarina topita si galbenusurile batute, dupa care incorporam laptele cu drojdia dizolvata. (sa nu puneti tot...
Papricas din ciuperci galbiori
Ciupercile le curatam bine, le spalam si le oparim. Dupa ce s-au racit le tocam bucatele nu foarte mici. Ceapa si ardeii le tocam marunt si le calim in ulei, adaugam boiaua si 2 cani mari de apa fiarta. Adaugam si ciupercile, sare dupa gust si lasam sa fiarba pana scade apa. ...
Supa gulas (Gulyásleves)
Carnea o punem la fiert intr-o oala mai mare, la foc mic. Lasam sa fiarba pana cade carnea de pe os. Zarzavatul si legumele tocam marunt si le calim in grasimea de pe supa de vita. Adaugam boiaua, rosiile tocate si turnam peste supa fierbine de vita. Asezonam cu chimenul tocat, foaia de...
Aperitiv din carne tocata
Tocam ardeii, verdeata, ceapa si usturoiul marunt. Amestecam cu carnea, adaugam ouale batute si asezonam cu condimente. Compozitia o turnam intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt. Lasam la cuptor aprox 2 ore la foc mediu spre mic. Se serveste rece.
Chiftele (fara ulei)
Carnea o punem in tigaia de teflon incinsa si o inabusim putin. Lasam sa se raceasca. Intre timp curatam si spalam cartofii, le dam pe razatoare, lasam sa se scurga si le stoarcem de zeama. Pregatim intr-un bol toate ingredientele de mai sus, adaugam si carnea si cu ajutorul unui blender...
Ecler
Prima data incepem sa pregatim crema. Punem la fiert laptele, lasam deoparte 100 ml rece. Amestecam galbenusurile cu zaharul, faina si laptele rece, varsam peste laptele dat in clocot si amestecam in continuu cu un tel sa nu se prinda 6-7 minute.(daca s-au format cocoloase, pana e...
Castraveti murati (de vara)
Pe fundul borcanelor se aseaza marar si cimbru dupa plac. Spalam castravetii si ii asezam in borcane. Umplem borcanele cu apa, lasand deasupra putin loc liber (1-2 cm). Apa se revarsa intr-o cratita si se sareaza dupa gust. (la 1 L de apa se pune 1 lingura rasa de sare) Varsam saramura...
Trigoane cu branza de burduf
Lasam aluatul de foietaj sa se decongeleze in frigider. Taiem aluatul in forma de patrat mai mare (dupa plac). Asezam branza burduf pe fiecare patrat, presaram cu sare dupa gust si inchidem marginile in forma de triunghi cu ajutorul furculitei. Triunghiurile se ung cu ou batut cu boia si...
Briose cu ciocolata
Dam drumul la cuptor. Se separa galbenusurile de albusuri, albusurile se lasa la rece. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, untul si apa. Albusurile se bat spuma cu praf de sare. Faina se amesteca cu praful de copt si cacao, jumatate din cantitate se cerne peste...
Galuste cu prune
Cartofii ii curatam, taiem cubulete si ii punem la fiert cu praf sare si coaja de lamaie. Intre timp spalam prunele, scoatem samburii, lasam sa se scurga si presaram cu zahar pudra si scortisoara. Cartofii fierti se scurg de apa, ii zdrobim cu blender sau cu o furculita cat sunt fierbinti...
Ciorba de fasole verde din Ardeal
Se curata fasolea si se rupe in bucatele. Zarzavatul, ceapa, ardeii se curata, se spala si se toaca marunt. Se pun la fiert impreuna. Rosiile le oparim, le decojim, le toacam marunt si punem la fiert in ciorba. Asezonam cu sare dupa gust si lasam sa fiarba dar nu foarte mult, este ok sa...
Ardei umpluti
Curatam si spalam zarzavatul, tocam nu foarte marunt si cu o crenguta de telina verde, punem la fiert intr-o cratita pe care ulterior o putem introduce in cuptor. Nu se fierbe in foarte multa apa! Intre timp pregatim ardeii si umplutura. Ardeii ii curatam si ii spalam....
Piept porc pentru mic dejun (rece)
Pieptul de porc il taiem in bucati cat palma, il spalam, il stergem de apa si il prajim pe ambele parti in strop de ulei, pana se rumeneste. Legumele le feliem, usturoiul il lasam intreg. Imediat ce s-au rumenit bucatile aruncam legumele peste, boia, sare, piper si apa fierbinte, cat sa...
Varza la cuptor cu coaste afumate
Scaricica se spala si se pune la fiert. Rosiile se oparesc, decojesc si se toaca marunt. Varza se toaca cat mai marunt, la fel si ceapa si ardeii si se pun la inabusit sub capac cu putina sare, foaia de dafin si un polonic de zeama de la scaricica. Dupa ce a fiert varza si scaricica se...
Supa din rasol de vita
Se spala carnea, se lasa putin in apa rece, dupa care se pune la fiert in apa rece. Se curata zarzavatul, morcovul si patrunjelul se cresteaza in 2, gulia si telina se taie in 2 bucati, ceapa si usturoiul se cresteaza foarte putin, ardeii se lasa intregi, varza se lasa felie, telina verde nu se...
Ciorba de rasol porc cu bors proaspat
Carnea se spala si se pune la fiert. Zarzavatul, ceapa, ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt. Rosiile se oparesc, se curata de coaja si se taie cubulete mici. Dupa ce am terminat de tocat zarzavatul, le punem la fiert peste carne, care a fiert deja 30 minute. Rosiile tocate rasturnam de...
Ghiveci de legume
Ceapa si ardeii se curata, se spala, se taie julienne si se pun la calit in putin ulei sub capac, la foc foarte mic. Rosiile se oparesc, se decojesc si se toaca nu foarte marunt. Orezul se fierbe, dar nu in totalitate, separat. Rosiile cu tot cu zeama se rastoarna peste legumele calite, se...
Rulada cu zmeura
Se separa galbenusurile de albusuri, albusurile se pun la rece. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, coaja de lamaie uleiul si apa. Albusurile se bat spuma cu praf de sare. Faina se amesteca cu praful de copt, jumatate din cantitate se cerne peste galbenusuri si treptat se amesteca cu...
Salata de vinete
Vinetele se coc la foc mic pe o tabla, pana toata suprafata de coaja devine crocanta. Se decojec usor, fara sa se rupa si se lasa la scurs cateva minute intr-o strecuratoare din plastic, dupa care se toaca foarte marunt cu un cutit din lemn. Intre timp se curata si spala ceapa, se toaca foarte...
Omleta spaniola – Tortilla
Cartofii si ceapa se curata si se spala. Ceapa se toaca marunt, cartofii cubulete foarte mici iar carnatii felii nu foarte subtiri. Uleiul se pune la incins intr-o tigaie si toate ingredientele se varsa peste. Se lasa la calit, pana se inmoaie cartofii (atentie, sa nu se sfarame, eu am...
Escalop de vita
Carnea feliata se spala, se sterge de apa si se da prin faina alba. Se elimina excesul de faina de pe feliile de carne si se pun la prajit in ulei incins 1 -2 minut pe ambele parti. Zarzavatul se curata si se da pe razatoare, ceapa si ardeiul se toaca nu foarte marunt, usturoiul se lasa...
Mamaliga in straturi la cuptor
Apa pentru mamaliga o punem pe foc cu sarea. Cand a dat in clocot apa incepem sa adaugam malaiul, invartind in continuu sa nu se faca cocolosi, daca mai este nevoie mai adaugati ulterior malai. (depinde de calitatea malaiului). Mamaliga se fierbe minimum 30 minute la foc mic, amestecand din cand...
Snitel vienez - Wiener Schnitzel
Feliile de carne le curatam foarte bine de zgarciuri, le spalam, le lasam pe o hartie absorbanta, le batem cu ciocanul pentru carne de 2-3 ori (nu trebuie batute foarte subtiri feliile, daca batem mult carnea de vita nu mai ramane suculenta dupa prajire), le dam cu sare si piper...
Mini ecler cu crema de vanilie
Dam drumul la cuptor sa se incalzeasca. Punem la fiert intr-o oala apa cu uleiul si sarea, cand a dat in clocot adaugam faina treptat si amestecam sa nu se lipeasca 1-2 minute. Luam de pe foc, adaugam vanilia, amestecam putin dupa care mai lasam la foc mic 1 minut, amestecam sa nu se prinda....
Plachie dobrogeana de caras
Curatam si spalam pestii, le taiem in bucati mari (eu i-am taiat in 2 bucati), le lasam sa se scurga de apa, dupa care le saram si piperam. Se lasa la rece. Zarzavatul tocam rondele, ceapa si ardeii se toaca nu foarte marunt si se pun la calit in ulei(eu am folosit foarte putin ulei si i-am calit...
Gulas picant unguresc- Pikáns gulyás
Carnea se spala si se taie cubulete mai mici. Bucatile se calesc in 2-3 linguri de ulei, pana isi schimba putin culoarea. Adaugam apa fiarta si lasam la fiert. Pana fierbe carnea curatam si tocam ceapa, telina si ardeii nu foarte marunt, morcovii si pastarnacul rondele. Le punem la calit sub...
Croissante cu branza de vaci
Faina se amesteca cu drojdia si zaharul, dupa care framantam cu untul nu foarte moale pana capatam o consistenta ca grisul. Galbenusurile batute cu 100 ml lapte rece si paful de sare incorporam in faina. Framantam pana capatam un aluat nu foarte tare, daca mai este nevoie adaugam si...
Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)
Faina se amesteca cu drojdia si zaharul, dupa care framantam cu untul nu foarte moale pana capatam o consistenta ca grisul. Galbenusurile batute cu 200 ml lapte rece si 1/4 lingurita de sare incorporam in faina. Framantam pana capatam un aluat nu foarte tare, daca mai este nevoie adaugam...
Rulada cu dulceata de cirese si crema de lamaie
In primul rand pregatim crema de lamaie sa aiba timp sa se raceasca: 150 ml lapte punem la fiert cu praf de sare, cu restul amestecam faina si le fierbem la foc mic (atentie sa nu faca cocoloase!) amestecand cu un tel. Luam de pe foc, acoperim cu folie de plastic si lasam sa se raceasca....
Cremvusti in aluat (reteta rapida)
Eu am facut niste pateuri si mi-a ramas marginea foietajului dezghetat, gata de preparat. Am invelit cremvustii (de pui am folosit), le-am asezat in tava, am condimentat cu sare si piper si am lasat in cuptor la foc mediu spre mare pana s-au rumenit.