Ador galustele. Aluatul poate contine cartofi sau branza cu gris si mai ador combinatiile cu diferite fructe. De exemplu, cele cu aluat din branza dulce imi place sa le umplu cu caise.
Cartofii ii curatam, taiem cubulete si ii punem la fiert cu praf sare si coaja de lamaie.
Intre timp spalam prunele, scoatem samburii, lasam sa se scurga si presaram cu zahar pudra si scortisoara.
Cartofii fierti se scurg de apa, ii zdrobim cu blender sau cu o furculita cat sunt fierbinti si lasam sa se raceasca putin.
Incorporam untul, faina, sarea si ouale, pana obtinem un aluat destul de lipicios, ne ajutam cu putin ulei pe maini sa framantam putin.
Lasam la frigider putin, pana se intareste (cartofii se vor intari la rece).
Intre timp pregatim pesmetul: Punem la incalzit untul la foc mic, turnam peste pesmetul si amestecam in continuu sa nu se arda pana acesta devine rumen. Inchidem focul si mai amestecam 3-4 minute sa nu se arda in tigaia fierbinte. Amestecam cu zaharul si scortisoara.
Tapetam o tava cu faina, pregatim putina faina intr-un bol in care ne vom unge mainile.
Punem la fiert apa cu uleiul si sarea intr-un vas mai mare.
Rupem 14 bucati din aluat pe care le asezam pe tava tapetata cu faina, asezam peste prunele si cu ajutorul fainei de pe maini formam galustele.
Galustele le asezam frumos una langa alta in oala cu apa clocotita, nu le punem una peste alta! si lasam sa fiarba pana se ridica deasupra. (daca vedeti ca nu se ridica vreo galusca ridicati cu paleta, probabil s-a prins)
Cu o paleta le scotem pe rand si le dam prin pesmet cat sunt calde.
Dupa gust, serviti cu zahar pudra si scortisoara.
1
se poate servi cu smantana dulce
2
daca nu va place scortisoara folositi coaja de lamaie