O reteta pe care o facea Bunica mea de Craciun.
Unii spun ca prima data a fost preparata in Bratislava in urma cu sute de ani, altii ca reteta este originara de pe teritoriul Austro- Ungar. Indiferent de origine, este o reteta fantastica.
De asemenea puteti inlocui umplutura de nuca cu cea de mac macinat (cu aceleasi ingrediente).
Sa va inarmati cu rabdare si mult timp liber, altfel nu va ies perfecte, dar merita tot efortul depus!
Pofta buna!
P.S. daca aveti intrebari sau nelamuriri va raspund cu mare drag, este putin greu sa redactezi pas cu pas fiecare miscare :)!
Faina se amesteca cu drojdia si zaharul, dupa care framantam cu untul nu foarte moale pana capatam o consistenta ca grisul.
Galbenusurile batute cu 200 ml lapte rece si 1/4 lingurita de sare incorporam in faina. Framantam pana capatam un aluat nu foarte tare, daca mai este nevoie adaugam si restul de lapte rece (eu am folosit 300 ml). Dupa ce am incorporat toate ingredientele si aluatul a devenit fin, mai framantam 15-20 de minute.
Acoperim cu folie de plastic si lasam la frigider aprox. 40 minute.
Aluatul rece se imparte in parti egale si il formam pe masa de lucru in forme de cilindru (incercati sa fie egale toate bucatile).
Cu ajutorul unui cutit formele de cilindru le taiem bucati egale (mie mi-au iesit 50 bucati).
Din fiecare bucatica de aluat formam cate o biluta (1-2 minute am format fiecare biluta in parte).
Bilutele se acopera cu folie de plastic si se lasa la loc racoros 30 minute minimum.
Intre timp am pregatit umputura: macinam nucile, le amestecam cu stafidele scurse (pe care le lasam la inmuiat in apa calduta min 1 ora), cu coaja de lamaie si vanilia. Aceasta umlutura se opareste cu laptele dat in clocot (initial folosim 150 ml lapte fiert, ulterior mai adaugam daca este nevoie).
Amestecam foarte bine nucile oparite si verificam in palma consistenta umpluturii. (umplutura este perfecta daca putem sa formam din ea cilindri intre palme). Formam 50 de cilindri micute din umplutura obtinuta.
Luam o biluta si cu palma o presam pana obtinem un cerc, dupa care cu ajutorul sucitorului vom obtine o forma ovala (am intins de 2-3 ori). Punem o bucatica de umputura pe margine (punem in lung peste aluatul oval cilindrul de nuca) si o rulam, dupa care o sucim de cateva ori pana obtinem o forma de trabuc.
Marginile le sucim mai subtiri (aici nu este umplutura) si le indoim in interior.
(Dupa fiecare biluta luata din tava restul biletelor se acopera la loc cu folia).
Dupa ce am umplut o tava cu cornuri (sa nu fie foarte aproape bucatile) le ungem cu galbenus de ou si lasam sa se usuce aprox 30 minute intr-un loc racoros (nu in frigider).
Intre timp pregatim celalalte cornulete.
Dupa ce s-a uscat galbenusul pe cornuri, le ungem cu albus de ou si le lasam in frigider min 30 minute.
Intre timp dam drumul la cuptor. Inainte sa dau tava la cuptor, l-am scos din frigider si l-am lasat 2 minute in bucatarie.
Cornurile se coc in cca 40 minute la foc mic spre mediu,pana se rumenesc. La fel procedam cu fiecate tava in parte.