Drojdia uscata o frecam ( ca pe nes )cu zaharul , un praf de sare si o lingurita de apa calduta. Adaugam o lingura de faina si inca o cescuta cu apa calda si dizolvam bine. In vasul in care framantam turnam faina ( nu conteaza cantitatea, vom folosi cat avem nevoie ) , in mijlocul careia formam...
Curatam si tocam marunt ceapa, ardeiul gras si morcovul . Calim legumele in 80 ml linguri ulei , apoi turnam orezul spalat in 2-3 ape si amestecam totul bine. Pentru a nu se lipi orezul de peretii vasului adaugam in oala o ceasca cu apa calda. Spalam ciupercile ,...
Tocam ceapa si o calim in 4-5 linguri ulei. Adaugam un strop de apa, apoi sfecla, pastarnacul si telina - curatate, spalate si feliate. Sotam cateva minute si stingem totul cu apa, lasand sa fiarba cca. 20 minute.
Luam legumele cu spumiera, le racim...
Varianta 1. Vinul cu zaharul se dau in clocot si se toarna fierbinte peste bucati de paine impletita , fierbinte.
Varianta 2. Punem intr-un castron zaharul, vinul si bucatile de paine , apoi bagam totul la microunde, 40 secunde.
In masina de facut paine se adauga ingredientele, in ordinea inscrisa, se alege meniul de framantare si dospire si se actioneaza butonul de pornire. ( Ingredientele se pot framanta si cu mana, cu conditia ca drojdia sa fie amestecata initial cu zaharul. )
Cand aluatul si-a dublat...
Punem laptele cu 5 linguri de zahar la fiert, la foc mic. Adaugam si cateva picaturi de valinie. Cand incepe sa dea in clocot turnam grisul in ploaie si amestecam energic cu telul, sa nu se lipeasca de peretii vasului si sa nu faca cocoloase.
Cand capata consistenta...
Indepartam coditele de spanac, iar frunzele le spalam bine in apa rece.
Punem la fiert cca 2 litri apa cu o lingura de sare sau delikat. Cand apa clocoteste, punem frunzele de spanac ( putin cate putin ) pe care le oparim 1 minut si le scoatem intr-un alt vas,...
Lintea se spala bine in cateva ape.
Punem la fiert - in doi litri de apa cu sare - telina si pastarnacul , taiate bucati mai mari. Cepa, morcovul si ardeiul gras le tocam nu foarte marunt si le calim putin in 2-3 linguri cu ulei, apoi le adaugam peste celelalte legume care fierb,...
In masina de facut paine se adauga apa, sarea, zaharul, faina si drojdia. Se alege meniul de paine alba si se actioneaza butonul de pornire. Dupa cca 20 minute de framantare se adauga kaizerul, maslinele, ceapa si usturoiul, toate tocate marunt. La terminarea programului vom avea o...
Curatam cartofii de coaja si-i fierbem ( nu foarte tare ), apoi ii feliem.
Ungem un vas de yena cu unt si asezam in straturi felii de cartof fiert, apoi felii de kaizer si branza telemea faramitata. Intre straturi condimentam cu piper si sare . ( Daca telemeaua si...
Dupa ce curatam dovleacul de coaja, il taiem cubulete si-l asezam intr-un vas de yena uns cu putin ulei. Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il presaram printre bucatile de dovleac. Ceapa tocata marunt se caleste si se imprastie peste amestecul de dovleac si...
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, dupa care adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare. Adaugam pe rand galbenusurile , pesmetul si grisul, apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie sau portocala. Omogenizam totul si turnam...
Aluatul pentru blat l-am facut la masina de paine, pe programul framantare/dospire.
Intre timp am feliat gusa , muschiul afumat si cascavalul. Am spalat ciupercile si le-am scurs. In acelasi mod am procedat cu maslinele.
Cand aluatul a...
Crestam fuduliile pe o parte si indepartam scrotul cu mana sau ajutandu-ne de un cutit. Le sectionam apoi pe lung si lasam jumatatile de fudulii in apa rece cu otet, cca 60 minute, apoi le mai spalam in 2-3 ape, le scurgem bine si le taiem in bucati mai mici. ...
Spalam merele, le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. (nu le calim pe foc)
Procedam in acelasi mod si cu dovleacul.
Facem un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si un plic cu praf de copt.
Impartim cantitatea de mere in 2,...
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu sare, la foc potrivit, pana intra furculita usor in ei.
Tonul din conserva se scurge de excesul de ulei si se adauga peste cartofi. Adaugam rondele de masline, bucati mici de gogosar acru si ceapa taiata...
Dezosam puiul cu grija, incepand de la piept, mergand cu lama cutitului cat mai aproape de os. Raman dezosate doar pulpele inferioare ( zona ciocanelelor ) si aripile. Eu am ratat operatiunea si l-am dezosat pe spate :))) astfel ca a aratat mai ciudat :D . Bucatile de carne curatate...
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece. Coditele le rupem si le tocam marunt.
Tocam ceapa si morcovul, le calim in 2 linguri cu unt, apoi adaugam si coditele de ciuperci, tocate marunt. Cant totul e bine patruns oprim focul , iar cand amestecul se...
Pulpa de porc se taie cubulete, pe care le dam un 2-3 clocote in apa cu putina sare. Scurgem apa si clatim bucatile de carne de eventuala spuma ramas
Tocam legumele proaspete si le inabusim in 2-3 linguri cu ulei, adaugam apoi sare, amestecul de legume mexicane si 2-3 litri de apa si...
Tocam legumele si le calim usor ,la foc mic, in 3 linguri cu ulei sau 50 g unt. Adaugam pipotele si sucul de rosii, apoi sare sare si piper, dupa gust.
Intr-o alta cratita topim 50 g unt si prajim cus-cus-ul pana devine auriu. Adaugam 700 ml apa fierbinte...
Crema : Frisca lichida se incalzeste la bain-marie ( sau direct pe flacara, dar avand grija sa nu se lipeasca de vas ) . Cand frisca e pe punctul de a fierbe, se adauga ciocolata bucati. Se amesteca energic pana cand ciocolata se topeste, dupa care se da vasul la...
Punem carnea si legumele in oala sub presiune, acoperim cu apa , adaugam o mana de sare si fierbem pentru cca. 60 minute.
Cand carnea se desprinde usor de pe oase se opreste focul, scoatem carnea si o lasam putin sa se raceasca , apoi o curatam de pe...
Ouale le batem bine cu un praf de piper si delikat.
Intr-o farfurie adanca punem o cana de pesmet.
Bucatile de surimi le trecem prin ou, apoi le tavalim prin pesmet si le asezam pe o alta farfurie pana ce pesmetul absoarbe bine oul. Procedam iar la...
Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si untura moale, apoi se adauga albusurile batute spuma ( la fel, cu un praf de sare). Turnam treptat faina amestecata cu praful de copt, mixand continuu.
Pieptul afumat si cascavalul se taie in bucatele mici ( eu le-am tocat...
Foile:
Albusurile se bat spuma cu cele 400 g. zahar. Adaugam faina amestecata cu praful de copt, cacaua si nuca pisata, mixand in continuare.
Impartim compozitia rezultata in 3 boluri de aceeasi marime (pentru ca foile sa fie egale). Compozitia o turnam in tava tapetata cu...
Amestecam mierea cu mustarul, uleiul si vinul, apoi adaugam ceapa , usturoiul si celelalte condimente (dupa preferinte).
Ceapa si usturoiul se curata si se feliaza in fasii subtiri.
Intr-o tava sau un vas adanc asezam felii de carne (pulpa,...
Feliem painea, o prajim , apoi o portionam in bucati mai mici. Ungem cu unt feliile inca fierbinti si intindem usor bobitele de icre de cega , deasupra.
Servim ca atare, sau ca "pansament" , langa un paharel de whisky :D
Am facut mai intai o saramura tare dintr-un litru de apa si un pumn de sare grunjoasa, amestecand-o pana s-a topit bine sarea. Intr-un vas adanc am pus icrele , pe care le-am acoperit cu saramura si le-am lasat cca 20-30 minute. Am desfacut usor camasa de pe icre, pentru ca saramura sa patrunda...
Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt....
Curatam cartofii, ii spalam si-i feliem, apoi ii fierbem pe jumatate, in apa cu sare ( sa nu intre furculita prea usor in ei ) .
Puiul se curata si se spala bine in apa rece. Pe toata suprafata lui se fac din loc in loc "buzunare" prin strapungerea cu un cutit, in...
Varzari
Drojdia uscata o frecam ( ca pe nes )cu zaharul , un praf de sare si o lingurita de apa calduta. Adaugam o lingura de faina si inca o cescuta cu apa calda si dizolvam bine. In vasul in care framantam turnam faina ( nu conteaza cantitatea, vom folosi cat avem nevoie ) , in mijlocul careia formam...
Sarmalute de orez cu ciuperci
Curatam si tocam marunt ceapa, ardeiul gras si morcovul . Calim legumele in 80 ml linguri ulei , apoi turnam orezul spalat in 2-3 ape si amestecam totul bine. Pentru a nu se lipi orezul de peretii vasului adaugam in oala o ceasca cu apa calda. Spalam ciupercile ,...
Supa-crema de sfecla
Tocam ceapa si o calim in 4-5 linguri ulei. Adaugam un strop de apa, apoi sfecla, pastarnacul si telina - curatate, spalate si feliate. Sotam cateva minute si stingem totul cu apa, lasand sa fiarba cca. 20 minute. Luam legumele cu spumiera, le racim...
Calavie ( paine cu vin )
Varianta 1. Vinul cu zaharul se dau in clocot si se toarna fierbinte peste bucati de paine impletita , fierbinte. Varianta 2. Punem intr-un castron zaharul, vinul si bucatile de paine , apoi bagam totul la microunde, 40 secunde.
Paine impletita, cu mac
In masina de facut paine se adauga ingredientele, in ordinea inscrisa, se alege meniul de framantare si dospire si se actioneaza butonul de pornire. ( Ingredientele se pot framanta si cu mana, cu conditia ca drojdia sa fie amestecata initial cu zaharul. ) Cand aluatul si-a dublat...
Gris cu lapte si zahar caramel
Punem laptele cu 5 linguri de zahar la fiert, la foc mic. Adaugam si cateva picaturi de valinie. Cand incepe sa dea in clocot turnam grisul in ploaie si amestecam energic cu telul, sa nu se lipeasca de peretii vasului si sa nu faca cocoloase. Cand capata consistenta...
Mancare de spanac
Indepartam coditele de spanac, iar frunzele le spalam bine in apa rece. Punem la fiert cca 2 litri apa cu o lingura de sare sau delikat. Cand apa clocoteste, punem frunzele de spanac ( putin cate putin ) pe care le oparim 1 minut si le scoatem intr-un alt vas,...
Supa crema de linte rosie
Lintea se spala bine in cateva ape. Punem la fiert - in doi litri de apa cu sare - telina si pastarnacul , taiate bucati mai mari. Cepa, morcovul si ardeiul gras le tocam nu foarte marunt si le calim putin in 2-3 linguri cu ulei, apoi le adaugam peste celelalte legume care fierb,...
Paine frantuzeasca
In masina de facut paine se adauga apa, sarea, zaharul, faina si drojdia. Se alege meniul de paine alba si se actioneaza butonul de pornire. Dupa cca 20 minute de framantare se adauga kaizerul, maslinele, ceapa si usturoiul, toate tocate marunt. La terminarea programului vom avea o...
Cartofi frantuzesti, cu afumatura
Curatam cartofii de coaja si-i fierbem ( nu foarte tare ), apoi ii feliem. Ungem un vas de yena cu unt si asezam in straturi felii de cartof fiert, apoi felii de kaizer si branza telemea faramitata. Intre straturi condimentam cu piper si sare . ( Daca telemeaua si...
Dovleac cu orez si zahar caramelizat
Dupa ce curatam dovleacul de coaja, il taiem cubulete si-l asezam intr-un vas de yena uns cu putin ulei. Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il presaram printre bucatile de dovleac. Ceapa tocata marunt se caleste si se imprastie peste amestecul de dovleac si...
Budinca de gris, by Medi'
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, dupa care adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare. Adaugam pe rand galbenusurile , pesmetul si grisul, apoi esenta de vanilie si coaja de lamaie sau portocala. Omogenizam totul si turnam...
Pizza
Aluatul pentru blat l-am facut la masina de paine, pe programul framantare/dospire. Intre timp am feliat gusa , muschiul afumat si cascavalul. Am spalat ciupercile si le-am scurs. In acelasi mod am procedat cu maslinele. Cand aluatul a...
Fudulii de tauras - III
Crestam fuduliile pe o parte si indepartam scrotul cu mana sau ajutandu-ne de un cutit. Le sectionam apoi pe lung si lasam jumatatile de fudulii in apa rece cu otet, cca 60 minute, apoi le mai spalam in 2-3 ape, le scurgem bine si le taiem in bucati mai mici. ...
Prajitura cu mar si dovleac ( de post )
Spalam merele, le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. (nu le calim pe foc) Procedam in acelasi mod si cu dovleacul. Facem un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si un plic cu praf de copt. Impartim cantitatea de mere in 2,...
Salata de cartofi cu ton
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu sare, la foc potrivit, pana intra furculita usor in ei. Tonul din conserva se scurge de excesul de ulei si se adauga peste cartofi. Adaugam rondele de masline, bucati mici de gogosar acru si ceapa taiata...
Pui umplut cu orez si legume
Dezosam puiul cu grija, incepand de la piept, mergand cu lama cutitului cat mai aproape de os. Raman dezosate doar pulpele inferioare ( zona ciocanelelor ) si aripile. Eu am ratat operatiunea si l-am dezosat pe spate :))) astfel ca a aratat mai ciudat :D . Bucatile de carne curatate...
Ciuperci umplute
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece. Coditele le rupem si le tocam marunt. Tocam ceapa si morcovul, le calim in 2 linguri cu unt, apoi adaugam si coditele de ciuperci, tocate marunt. Cant totul e bine patruns oprim focul , iar cand amestecul se...
Ciorbita cu pulpa de porc
Pulpa de porc se taie cubulete, pe care le dam un 2-3 clocote in apa cu putina sare. Scurgem apa si clatim bucatile de carne de eventuala spuma ramas Tocam legumele proaspete si le inabusim in 2-3 linguri cu ulei, adaugam apoi sare, amestecul de legume mexicane si 2-3 litri de apa si...
Cus-cus cu pipote si suc de rosii
Tocam legumele si le calim usor ,la foc mic, in 3 linguri cu ulei sau 50 g unt. Adaugam pipotele si sucul de rosii, apoi sare sare si piper, dupa gust. Intr-o alta cratita topim 50 g unt si prajim cus-cus-ul pana devine auriu. Adaugam 700 ml apa fierbinte...
Prajitura Raffaello
Crema : Frisca lichida se incalzeste la bain-marie ( sau direct pe flacara, dar avand grija sa nu se lipeasca de vas ) . Cand frisca e pe punctul de a fierbe, se adauga ciocolata bucati. Se amesteca energic pana cand ciocolata se topeste, dupa care se da vasul la...
Piftie de cocos
Punem carnea si legumele in oala sub presiune, acoperim cu apa , adaugam o mana de sare si fierbem pentru cca. 60 minute. Cand carnea se desprinde usor de pe oase se opreste focul, scoatem carnea si o lasam putin sa se raceasca , apoi o curatam de pe...
Surimi pane
Ouale le batem bine cu un praf de piper si delikat. Intr-o farfurie adanca punem o cana de pesmet. Bucatile de surimi le trecem prin ou, apoi le tavalim prin pesmet si le asezam pe o alta farfurie pana ce pesmetul absoarbe bine oul. Procedam iar la...
Mini-aperitive
Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si untura moale, apoi se adauga albusurile batute spuma ( la fel, cu un praf de sare). Turnam treptat faina amestecata cu praful de copt, mixand continuu. Pieptul afumat si cascavalul se taie in bucatele mici ( eu le-am tocat...
Prajitura snickers
Foile: Albusurile se bat spuma cu cele 400 g. zahar. Adaugam faina amestecata cu praful de copt, cacaua si nuca pisata, mixand in continuare. Impartim compozitia rezultata in 3 boluri de aceeasi marime (pentru ca foile sa fie egale). Compozitia o turnam in tava tapetata cu...
Friptura de porc, marinata
Amestecam mierea cu mustarul, uleiul si vinul, apoi adaugam ceapa , usturoiul si celelalte condimente (dupa preferinte). Ceapa si usturoiul se curata si se feliaza in fasii subtiri. Intr-o tava sau un vas adanc asezam felii de carne (pulpa,...
Tartine cu icre de cega
Feliem painea, o prajim , apoi o portionam in bucati mai mici. Ungem cu unt feliile inca fierbinti si intindem usor bobitele de icre de cega , deasupra. Servim ca atare, sau ca "pansament" , langa un paharel de whisky :D
Pregatirea icrelor negre, pentru consum
Am facut mai intai o saramura tare dintr-un litru de apa si un pumn de sare grunjoasa, amestecand-o pana s-a topit bine sarea. Intr-un vas adanc am pus icrele , pe care le-am acoperit cu saramura si le-am lasat cca 20-30 minute. Am desfacut usor camasa de pe icre, pentru ca saramura sa patrunda...
Desert prajitura Somloi
Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt....
Pui impanat cu usturoi
Curatam cartofii, ii spalam si-i feliem, apoi ii fierbem pe jumatate, in apa cu sare ( sa nu intre furculita prea usor in ei ) . Puiul se curata si se spala bine in apa rece. Pe toata suprafata lui se fac din loc in loc "buzunare" prin strapungerea cu un cutit, in...