Îmi doream de mult să fac nuci, dar nu aveam formă. De curând mi-am luat o formă ( clasică, din aluminiu ) și am testat rețeta de nuci a Ginei Bradea, rețetă care mi se pare perfectă din toate punctele de vedere: Aluatul extrem de fraged, ușor de făcut, cantitatea de cremă exactă pentru numărul nucilor (nu arunci nimic) .
Din cantitățile date ies cca 150 nuci ( în funcție și de forma pe care o dețineți )
La prima rundă de coacere am vrut să renunț. Aluatul era lipit de formă și abia l-am răzuit cu cuțitul :P :))) Dar mi-am luat inima-n dinți și am mai pus o tură... Ca prin minune, totul a mers perfect, cojile coapte se desprindeau singure . Pentru a nu păți ca mine, ungeți forma cu grăsime la prima tură de coacere și încingeți-o bine.
Pentru aluat:
Pentru cremă:
Realizarea cojilor de nuci:
Punem într-un vas adânc untul, untura și zahărul pudră. Mixăm totul până obținem o crema spumoasă, apoi adaugăm ouăle pe rând și amestecăm după fiecare. La final adaugăm vanilia apoi făina în ploaie și frământăm repede aluatul, cu mâna.
Nu insistăm mult la frământat pentru că aluatul trebuie să rămână pufos ( La frământare îndelungată aluatul se gumează ). Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl punem 30 minute la frigider.
Din aluatul obținut facem biluțe pe care le coacem în forma încinsă în prealabil. Încingem forma, punem biluțele de aluat, închidem capacul și punem forma la foc mic, pe aragaz, pentru 3-5 minute ( depinde de formă și de flacără ).
După coacere deschidem forma și o răsturnăm cu interiorul în jos, deasupra unei tăvi sau platou. Cojile se desprind și cad singure. Aveți grijă să nu se sfărâme, întrucât sunt foarte fragede.
După răcire, curățăm cojile de surplusul de aluat. Resturile și eventualele coji rupte se sfărâmă și se pun la cremă.
Crema de ciocolată:
În vasul de mixer amestecăm cacaoa, zahărul pudră și untul, apoi adaugăm sfărâmăturile de la nuci, esența de rom și alunele prăjite și măcinate.
Umplem nucile cu cremă, ajutându-ne de o lingurță, apoi le unim câte 2.
Pudrăm cu zahăr sau cacao. Dacă le doriți cu mult zahăr, le tăvăliți bine, zahărul aderă rapid de cojile de nucă .
Sunt foarte fragede și aromate și se păstrează foarte bine chiar 2-4 săptămâni dacă sunt depozitate în cutii închise ermetic.
1
Folosiți doar unt gras, 82% grăsime.
2
Cojile sunt sfărâmicioase, se desfac imediat în cremă și nu rămân cocoloașe tari.
3
Aromele cremei pot diferi, în funcție de preferințe: lămâie, portocale, vanilie.
4
Alunele pot fi înlocuire cu migdale, nuci, cocos.
5
Înarmați-vă cu răbdare pentru umplut nucile, este treabă migăloasă :D