Nu este chiar o reteta, dar m-am gandit ca vor fi si alte fete care, atunci cand vor "pune mana " pe asemenea marfa, nu vor sti ce sa faca cu ea ( ca nici eu n-am stiu :"> )
In seara de dinaintea plecarii noastre in concediul de anul trecut, cineva striga la poarta si ne ruga sa cumparam niste peste, ca are nevoie de bani. Initial am refuzat, n-aveam timp de peste, dar cand am vazut ca este cega si o vindea si ieftin, m-am razgandit :D. Cum eram ocupata cu bagajele, am bagat-o direct la ... congelat. Mare mi-a fost mirarea, cand i-a venit randul la gatit, sa constat ca era plina de icre ( negre, evident). Nu preparasem niciodata icre negre pentru consum, asa ca mi-am sunat nepotul , pescar de soi ;) , care m-a luminat .
Am facut mai intai o saramura tare dintr-un litru de apa si un pumn de sare grunjoasa, amestecand-o pana s-a topit bine sarea. Intr-un vas adanc am pus icrele , pe care le-am acoperit cu saramura si le-am lasat cca 20-30 minute. Am desfacut usor camasa de pe icre, pentru ca saramura sa patrunda mai bine. Le-am trecut apoi printr-o strecuratoare cu ochiuri mari ( pentru a nu sparge boabele de icre ) , ajutand cu mana pentru ca in sita sa ramana doar camasa ce imbraca aglomerarile de icre.
Dupa aceea , ajutandu-ma de o sita cu ochiuri fine, am eliminat excesul de saramura, pastrand intr-un borcan doar boabele de icre.
Se pot pastra mai multe luni la frigider, servindu-le cand ne e pofta ( barbatii le pot servi langa o tarie :D )
Chiar daca icrele de cega sunt micute, va asigur ca-s delicioase, pe paine prajita, unsa cu unt.
1
Cand le treci prin sita pentru indepartarea pungii in care se afla, nu le presa prea tare, pentru a nu sparge boabele de icre.