Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert pana cotta cu lapte si capsuni
Postat de: ctlina in DulciuriSpalati si curatati capsunile. Taiati-le in 4, amestecati-le cu 2 linguri de zahar si dati la rece. Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece. Intr-o oala adanca puneti la fiert...Citeste continuarea
Desert rulada cu mac si lamaie si...
Postat de: privatelaura in PrajituriAlbusurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează spumă, adăugând un praf de sare. Când devin albe și pufoase, se adaugă îndulcitorul. Se mixează în continuare...Citeste continuarea
Desert paleuri cu ciocolata
Postat de: madi_marin in DulciuriSe mixează spumă untul cu zahărul. Se adaugă pe rând ouăle şi vanilia, iar la sfărşit se încorporează făina cernută cu praful de copt şi sarea. Rezultă...Citeste continuarea
Sarmale cu carne mixta si ciuperci...
Postat de: gurita_ta2005 inVarza se clateste, se taie cu grija cotorul, se desfac frunzele si se lasa in apa. Intr-un castron pune carnea tocata impreuna cu condimentele. Ceapa se toaca marunt, morcovul se da pe...Citeste continuarea
Pui marinat
Postat de: eumimi in PuiCarnea de pui o spalam si o crestam (optional). Intr-un bol amestecam uleiul cu zeama de lamaie si cu condimentele. Dam fiecare bucata de pui prin marinada, o asezam in vasul in...Citeste continuarea
Cea mai neagra negresa
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriAm mixat ouale spuma cu zaharul si praful de sare. Am adaugat untul topit, mixand in continuare. Am adaugat cacaua si am omogenizat compozitia. Am adaugat si faina amestecata cu praful de...Citeste continuarea
Desert lasagna de ciocolata
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru baza eu am folosit jumatate dintr-o negresa cu oreo pe care o aveam facuta in casa. Ca baza se poate folosi orice blat sau piscoturi, biscuiti oreo. Am amestecat crema de branza cu un...Citeste continuarea
Snitel de porc cu pesmet panko
Postat de: mitinita in PorcFeliile de carne se bat cu ciocanul de carne. Carnea se strange inapoi in forma initiala. Ajuta ca snitelele sa fie zemoase pe interior. Feliile se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se...Citeste continuarea
Aperitiv budinca cu dovlecei si branza
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalati bine dovleceii, indepartati capetele. Ii taiati cuburi potrivite, ii puneti intr-o sita, ii presarati cu sare si ii lasati 30-40 de minute la scurs. Branza de vaci o faramitati cu mana,...Citeste continuarea
Desert baclava
Postat de: ancutsa in DulciuriSe aduc foile de plăcintă la temperatura camerei. Fiecare foaie se unge cu puţin ulei şi se împătureşte în două. Se presară nucă amestecată cu zahăr,...Citeste continuarea
Pui si legume la gratar cu...
Postat de: mirela0911 inCartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Cand sunt gata, se scurg de apa, se lasa la racit, apoi se curata de coaja. Pulpele dezosate se spala bine, se sterg de apa si se lasa...Citeste continuarea
Desert prajitura cu gem de prune si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-un bol se pun apa si uleiul. Se adauga sarea, zaharul si gemul de prune. Se amesteca bine. Faina, praful de copt, cacaua si scortisoara se amesteca impreuna. Se toarna in bol si se...Citeste continuarea
Bors din mugur de vitel, cu cartofi
Postat de: RODIMUR in CiorbeCarnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mac si cocos
Postat de: Meea in PrajituriBlat: batem spumă tare albușurile împreună cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și continuăm mixarea până când spuma stă băț. Punem făina și praful de...Citeste continuarea
Salata de farfalle, cu file de...
Postat de: RODIMUR in SalateSe pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare și între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele...Citeste continuarea
Ciorba de lascute cu afumatura, o...
Postat de: Reli_B in CiorbeCum se prepara Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca Punem o oala de 5 litri cu apa la fiert. Curatam ceapa, o taiem in patru, dar nu de tot si o punem in oala....Citeste continuarea
Desert placinta creata a la Motan...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai decongelam foile de placinta. Intr-un castron punem branza dulce, iaurtul grecesc, 4 galbenusuri de ou, zaharul vanilat si cele 8 linguri de zahar, sarea si stafidele si apoi...Citeste continuarea
Ciorba cu inimi de pui si menta
Postat de: xana in CiorbePentru paste punem cele 100 gr de faina pe suprafata de lucru sau intr-un castron si o amestecam cu sarea. Facem o gaura in mijloc, unde adaugam oul batut si uleiul de masline si incepem sa...Citeste continuarea
Scoici cu mazare si grau
Postat de: mihaelar63 in Fructe de mareCuratati si spalati usturoiul verde. Feliati-l rondele. Curatati si spalati rosiile, ceapa verde si verdeata. Se caleste usturoiul usor cu atentie sa nu se arda....Citeste continuarea
Ciorba de vitel cu broccoli si...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeLegumele se curata si se spala. Carnea de vitel se lasa sa stea o ora in apa rece. Astfel se va elibera de sange si zeama va ramane clara la fierbere. Intr-o oala cu 4 l apa...Citeste continuarea
Supa crema de linte rosie
Postat de: nico_nico in SupeIntr-o oala mai mica punem la fiert legumele taiate marunt (ceapa, patrunjelul, morcovul, cartoful, usturoiul) timp de 8 minute, apoi adaugam lintea rosie spalata in prealabil. Se mai lasda la...Citeste continuarea
Salata delicata - colorata
Postat de: mihaelar63 inMuschiuletul file de porc se taie cubulete. Ridichile se feliaza. Boabele de porumb se clatesc cu apa rece si se scurg de excesul de lichid. Ciupercile se clatesc de asemenea cu...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de cartofi
Postat de: sufletista in Supe/CiorbeIn uleiul de la friptura adaugam ceapa, ardeiul tocat marunt, morcovul dat prin razatoare, 1/2 cana apa. Lasam sa se caleasca impreuna cu condimente dupa gust, adaugam pasta de rosii si lasam 1...Citeste continuarea
Crap marinat italienesc
Postat de: mihaelar63 inCrapul se spala bine si se incresteaza pielea din doi in doi centimetri. Crestaturile se fac pe diagonala, in sensul invers al dispunerii oaselor. Aceasta operatiune ajuta ca...Citeste continuarea
Desert mini tarte cu crema...
Postat de: RODIMUR in PrajituriMai întâi se face aluatul fraged, pentru a-i da răgazul să se întărească la frigider, conform...Citeste continuarea
Crema mousseline, pentru prajituri...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe amestecă zahărul tos cu amidonul și vanilia, se adaugă apoi gălbenușurile și compoziția obținută se subțiază cu laptele turnat puțin câte puțin. Se dă cratița pe foc...Citeste continuarea
Waffe cu rosii si jambon
Postat de: sufletista inSpalam rosiile si le scoatem miezul. Peste miezul de rosii, adaugam cascavalul dat prin razatoare, laptele; amestecam bine dupa care adaugam ouale, condimente dupa gust, uleiul, praful de copt,...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede
Postat de: MotanLaOale in DulciuriSe pun 550 g de faina intr-un vas de framantat. Se adauga oul batut, untura, laptele caldut, drojdia dizolvata cu zaharul vanilat si putin lapte, un praf de sare si se framanta. Se adauga...Citeste continuarea
Chiftele in crusta din fulgi de porumb
Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carneTrecem cele două tipuri de carne prin mașina de tocat și le amestecăm bine. Trecem tot prin mașina de tocat, ceapa și usturoiul, curățate și clătite cu apă rece. Curățăm...Citeste continuarea
Aluat fraged pentru tarte dulci
Postat de: RODIMUR in PrajituriFăina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece....Citeste continuarea
Sos Marinara
Postat de: Ina in ConserveSpalam rosiile si le crestam usor coaja, cu varful cutitului. Trecem rosiile prin apa clocotita, pentru 30 secunde, apoi le scoatem intr-o sita. In contact cu apa clocotita coaja crestata se va...Citeste continuarea
Rosii uscate, in ulei de masline
Postat de: Ina in ConserveRosiile se spala bine si se taie pe lung, in jumatati. Am ales rosii prunisoare pentru ca sunt carnoase si nu foarte zemoase. Captusim tavile de aragaz cu folie de aluminiu si aranjam pe folie...Citeste continuarea
Lecso
Postat de: trifadalia in Mancaruri cu carneCeapa se taie marunt si se pune la calit in ulei; cand sticleste, se adauga peste ardeii si ei taiati marunt. Se calesc 10 minute impreuna cu ceapa. Carnatul se taie rondele si se pune...Citeste continuarea
Pui marinat la cuptor
Postat de: MotanLaOale inPuiul se curata, se spala bine si se usuca. Intr-un castron se amesteca toate condimentele Delikat cu sare, pana se face o pasta. Se unge bine puiul, exterior si interior, cu pasta obtinuta,...Citeste continuarea
Dovlecei si vinete pane, cu...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de legumeSe spala bine vanata si dovlecelul, se sterg cu prosoape absorbante si se taie in rondele de 5-6 mm grosime. Se asaza pe o suprafata plana si se presara cu sare. Se lasa 3-5 minute pana se...Citeste continuarea
Ciorba de burta cu legume
Postat de: mihaelar63 inBurta prefiarta proaspata se pune la fiert in apa sarata impreuna cu foi de dafin, piper si mustar boabe. Legumele se curata si se spala. Maruntiti/taiati legumele in forma dorita...Citeste continuarea
Desert sarlota pariziana cu zmeura...
Postat de: ctlina in PrajituriHidratati bine gelatina intr-un bol cu apa rece timp de 10 minute. Se pun pe foc 200 g de zmeura cu zaharul si se incalzeste pana cand tot zaharul este diluat. Se scurge bine...Citeste continuarea
Cocktail Demi-peche
Postat de: ctlina in CocktailPregatiti-l direct in paharul de servit. Puneti cuburile de gheata, siropul de piersici si varsati berea. Amestecati usor. Pueti decora cu foi de menta. Serviti ! Citeste continuarea
Pui cu cartofi si zucchini
Postat de: mihaelar63 inPuiul se curata, se spala si se pune intr-o tava non-aderenta. Curatati si spalati legumele. Cartofii se taie bucati. Dovlecelul si ardeiul iute se taie rondele. Jumatate de ardei...Citeste continuarea
Curcan in sos de rosii cu cuscus...
Postat de: ladydi inFierbem carnea de curcan in apa cu sare. Dupa ce este fiarta, o scoatem si o lasam sa se racoreasca. Punem supa sa mai dea un clocot, oprim focul adaugam cuscus-ul si acoperim. Dupa 5-10 minute,...Citeste continuarea
Pizza Calzone
Postat de: vasimur in PizzaPreparare aluat: Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, ou, sare, drojdie și apă caldă. După o scurtă frământare adăugați ulei de măsline și...Citeste continuarea
Supa crema de linte si curcan
Postat de: ladydi inPunem carnea la fiert in apa cu sare. In alta oala punem si lintea la fiert, in apa cu sare si 2 frunze de dafin. Intre timp, curatam legumele si le taiem in bucati. Rosiile le decojim si le...Citeste continuarea
Castraveti in otet
Postat de: sufletista inCastravetii ii spalam si ii taiem felii, adaugam sarea, amestecam bine si lasam 30 min la rece. Intre timp, punem apa, otetul, zaharul si condimentele la fiert 2-3 clocote. Castraveti ii...Citeste continuarea
Tocanita de pui cu oregano
Postat de: mihaelar63 inCarnea de pui portionata se curata si se spala bine. Puneti carnea de pui la fiert cu 1 l apa. Sarati. Fierbeti 15 minute. Ceapa verde se curata si se taie rondele....Citeste continuarea
Carnati de casa cu pasat
Postat de: sufletista inPrima data spalam pasatul bine in cateva ape, dupa care il lasam la scurs bine de apa. Intre timp fierbem orezul al dente (sa fiarba 2-3 clocote din momentul ce clocoteste apa). Fierbem...Citeste continuarea
Tort Paccheri cu carne
Postat de: panacris inCeapa curățată și tocată mărunt se călește în puțin ulei de măsline și apă. Între timp carnea tocată se asezonează cu condimentele pentru chiftele de la Delikat, sare,...Citeste continuarea
Mini pizza de vinete si dovlecei
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeSpalati legumele si incalziti cuptorul la 180°C Taiati vanata si dovlecelul in felii subtiri. Ungeti-le cu ulei pe ambele parti si puneti-le pe o tava acoperita cu hartie...Citeste continuarea
Aperitiv oua in aluat de pizza la...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIncalziti cuptorul la 220 °C. Amestecati braza rasa cu smantana, puneti piper (si sare daca branza nu este sarata). Asezati aluatul in forma ovala de 25 cm. Formati o barca,...Citeste continuarea
Compot de prune galbene
Postat de: ctlina in Sirop / CompotSpalati prunele. Scoateti samburii si puneti-le intr-un vas adanc. Acoperiti-le cu zahar, adaugati vanilia. Puneti pe foc si gatiti la foc potrivit timp de 20 minute. Amestecati de cateva...Citeste continuarea
Pastai galbene cu smantana
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIntr-o oala adanca puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile spalate si curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub...Citeste continuarea