Pentru ca azi am implinit 8 ani de cand sunt pe Bucataras, 8 ani de cand sunt cu voi, oameni dragi si speciali, am hotarat sa sarbatoresc asa cum se cuvine, cum altfel decat cu un tort grozav de bun, curcubeu pe cerul gurii. Dar, se poate prepara acest tort si cu ocazia sarbatorilor de Craciun, care se apopie cu pasi repezi si de ce nu, chiar si de Revelion. Va fi o adevarata placere sa il savurati.
M-a ajutat la acest tort si frisca Montare D'Oro care m-a surprins placut. Este pufoasa, moale si suficient de dulce astfel inca sa nu mai fie nevoie sa adaug zahar.
Asadar, va invit sa savurati o felie de tort delicioasa! :X
Blatul: Intr-un bol se amesteca bine toate ingredientele uscate: faina, zaharul, cacaua, cafeaua instant, sarea si praful de copt. In alt bol se pun ouale, uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Se mixeaza pana se omogenizeaza. Se toarna ingedientele uscate si se amesteca. Intre timp se prepara si cafeaua. Se toarna cafeaua fierbinte peste blat si se mixeaza la viteza mica pana se omogenizeaza totul bine.
Se pregatesc 2 tavi cu diametrul de 21 cm (sau daca aveti doar una, se coc blaturile unul dupa altul). Se tapeteaza cu hartie de copt iar pe margini se tapeteaza cu hartie de copt decupata. Se imparte blatul in cele doua tavi si se da la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru 30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Nu trebuie lasat foarte mult la cuptor, astfel se va usca prea tare. Se lasa la racit apoi se taie fiecare in doua.
Crema de mascarpone cu cafea: Intr-un bol se pune mascarpone si se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se toarna frisca lichida si se mixeaza pana devine mai consistenta. La final se adauga cafeaua capuccino si se mai mixeaza putin. Se lasa deoparte.
Asambare tort: Pe un platou se asaza primul blat. Se unge cu o parte din crema, se niveleaza apoi se asaza al doilea blat. Se continua la fel cu toate blaturile. Deasupra se asaza unul care este mai frumos, mai drept. Se unge cu putina crema si pe margini (atat cat a mai ramas) apoi se da la rece.
Se pregateste glazura. Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele mici si se toarna putina frisca. Se lasa sa se incalzeasca amestecand continuu pana se topeste ciocolata. Se toarna si restul de frisca cate putin si se amesteca pana se omogenizeaza complet. Se lasa putin sa se racoreasca.
Se scoate tortul de la rece si se toarna glazura deasupra lasand sa curga usor si pe margini. Se niveleaza repede deasupra apoi se da din nou la rece pentru a se intari glazura.
Se bate frisca apoi se orneaza tortul cu moatze pe margini si unul pe mijloc.
Pofta buna!
1
Pentru blat, 30 de minute este suficient astfel incat sa obtinem un blat umed si pufos, nu uscat.
2
Nu este nevoie de insiropare, blatul fiind umed.
3
Daca nu agreati cafeaua, inlocuiti-o!
4
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
5
Crema, daca o preferati mai dulce, se poate suplimenta zaharul pudra.