Tort cu crema de lamaie si afine

de simona72 in , 11 Dec 2018 | 3761 vizualizari

 

Acest tort cu blat pufos, cu crema de lamaie si crema de afine, a devenit unul dintre preferatele mele. Cand vine vorba de arome, prefer aroma intensa de lamaie. Parfumata si usor acrisoara face deliciul papilelor gustative. Afinele se potrivesc perfect in aceasta combinatie.
Tortul de astazi este unul destul de usor de preparat. Facem un blat obisnuit din pandișpan si o crema pe baza de frisca. Am ales frisca Montare d’oro pentru ca se lucreaza foarte usor cu ea. Frisca asta este una vegetala, deci se poate folosi si la deserturi de post. Va garantez ca oricine poate sa faca un tort cu aceasta frisca. Aveti nevoie de un mixer si treaba e ca si rezolvata. Pentru crema de lamaie am facut o crema din lapte cu lamaie pe care am amestecat-o cu frisca, iar la crema de afine am folosit dulceata de afine. Mai usor de atat va garantez ca nu se poate. Daca folositi un lapte din soia, migdale, nuci, obtineti o crema de post. Ramane doar blatul sa-l faceti fara oua si obtineti un tort in totalitate de post. Urmariti reteta si vedeti pasii pe care trebuie sa-i urmati.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 100 gr zahar pudra
  • Coaja rasa de la 1 lamaie bio
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 4 linguri faina
  • Pentru crema:
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 3 linguri zahar alb
  • Coaja si zeama de la 1 laamie bio
  • 500 ml frisca Montare d’oro
  • 1 borcanel mic de dulceata de afine(aproximativ 200 gr)
  • 1 lingura gelatina granule+50 ml apa rece
  • Pentru sirop:
  • 2 linguri zahar brut
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 200 ml apa
  • Pentru decor:
  • Bezele si turta dulce facute in casa
  • Bombonele stelute si elemente de decor din comert
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lamaie si afine:

Pentru blat: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza impreuna cu praful de sare pentru 3-4 minute. Se adauga treptat zaharul pudra si se continua mixarea pana obtinem o bezea consistenta care se tine de paletele mixerului. Se adauga galbenusurile si se amesteca. Urmeaza zeama si coaja rasa de la o lamaie, se mixeaza pentru incorporare. Faina se trece printr-o sita deasa, se adauga si ea si se amesteca usor de data aceasta cu o spatula sau cu mixerul dar la viteza cea mai mica. La final punem si uleiul si mai amestecam usor pentru ultima oara in blat. Se pune aluatul intr-o tava rotunda cu diametrul de 22 cm, eu am folosit una din silicon. Chiar daca tava este din silicon, am preferat sa captusec fundul tavii cu hartie de copt, pentru a iesi cu usurinta blatul copt din tava. Se da tava in cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20 minute. Se lasa sa se raceasca pana devine caldut, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar sau pana a doua zi. In momentul asamblarii se taie blatul in doua.

Pentru crema de lamaie: frisca Montare d’oro se mixeaza pana capata consistenta si se da la frigider. 200 ml lapte se pun pe foc intr-o craticioara impreuna cu cele 3 linguri zahar. Restul de 100 ml lapte rece se amesteca cu amidonul alimentar si se amesteca cu un tel tip para pana amidonul se dizolva. Cand laptele devine fierbinte, se adauga treptat peste lapte si amidon, se amesteca cu telul, se tranfera toata compozitia inapoi in aceeasi craticioara in care a fiert laptele. Se pune pe foc, se amesteca constant si se lasa pana crema se ingroasa si se aseamana cu o budinca. Se trage de pe foc, se adauga zeama si coaja rasa de la o lamaie. Se amesteca pana la incorporare, se pune folie alimentara peste crema sa nu prinda pojghita, se da la frigider si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, se mixeaza crema de lapte 2-3 minute, pana devine spumoasa.

Frisca batuta se imparte cam asa: pentru crema de lamaie 300 ml, iar pentru cea de afine 200 ml. Avand in vedere ca imbracam tortul in crema alba, avem nevoie de mai multa crema de lamaie. Peste cele 300 ml frisca batuta se pune crema de lapte si se mixeaza usor, la viteza medie pana la incorporare.

Pentru crema de afine: 3-4 linguri pline de dulceata de afine se pun intr-un robot sau blender si se pasireaza pana obtinem un piure fin. Gelatina si apa rece se pune la hidratat pentru 10 minute. Se incalzeste usor pe flacara mica pana gelatina se dizolva (atentie sa NU fiarba gelatina). Gelatina dizolvata se amesteca cu dulceata de afine. Restul de 200 ml frisca batuta se amesteca cu dulceata de afine.

Siropul: se caramelizeaza zaharul brut intr-un ibric. Se adauga apa si extractul de vanilie, se lasa pe foc pana zaharul este complet dizolvat. Se lasa siropul sa se raceasca.

Tortul se asambleaza in tava in care am copt blatul. Se pune prima foaie de blat in forma din silicon, se insiropeaza cu cateva linguri de sirop si se unge blatul cu dulceata de afine. Stratul de dulceata sa fie subtire, daca totusi doriti un strta mai gros atunci nu mai este necesar in insiropati blatul. Peste stratul de dulceata se pune crema de afine. Se niveleaza si se da la frigider pentru 1-2 ore. Peste crema de afine se pune o parte din crema de lamaie, dar aveti grija sa va ramana suficienta crema sa imbracati tortul in crema alba. Se pune cel de-al doilea blat peste crema de lamaie, se insiropeaza si se da la frigider pentru 2-3 ore. Se scoate tortul din forma in care l-am asamblat, se pune pe un platou, se imbraca tortul in crema alba. Se decoreaza dupa preferinte. Eu am folosit un decor de iarna, potrivit pentru vremea de afara si pentru sarbatorile ce urmeaza.

Pentru decorul de pe marginea tortului: din piureul de afine am oprit o lingura pe care am pus-o intr-un pos. Dupa ce tortul fost imbracat in crema, am taiat capatul unui pos de unica folosinta si am trsat o linie si din cand in cand am mai lasat sa curga din crema.

Sper ca tortul sa va inspire pentru sarbatori si sa nu vi se para foarte complicat de facut. Sa va fie de folos!!! Sarbatori Fericite!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lamaie si afine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

COMENTARII (27)

laura_n 1

15.12.2018, 10:37

Una dintre cele mai faine combinatii Bravo, Simo!

ValiUșeriu 1

15.12.2018, 20:20

Super 🌼

GabrielKertes 1

16.12.2018, 02:25

Un tort super delicios si placut pentru familia mea.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste